Zimski sportovi

Malkin zasjenio i prestigao Stamkosa

Ivan Dominik • nedjelja, 26.02.2012.
Malkin zasjenio i prestigao Stamkosa

U prvoj utakmici subotnje večeri u NHL-u sastale su se dvije momčadi koje ne plijene poglede i pažnju svojom igrom ili kolektivom, nego "prvim violinama" svoga sastava. U Consol Energy centru su palice ukrstili domaći Pittsburgh Penguinsi i Tampa Bay Lightening kojoj su prijeko potrebne pobjede, budući da se nalaze izvan zone doigravanja istočne konferencije. Bio je to i sudar dva vodeća igrača lige, Evgenija Malkina i Stevena Stamkosa, a apsolutni laureus je ponio Rus fenomenalnom i teško nadmašivom partijom.

Pred više od 18.500 ljudi u hramu hokeja američkog grada Pittsburgha veliku je večer imao centar Penguinsa Evgenij Malkin. Već i prije same utakmice je bio jedan od najboljih i najefikasnijih igrača lige, no njegova eksplozija kakva je viđena u subotu, rijedak je slučaj u ligi makar su se Malkinu ovakve stvari već događale.

Utakmica Pensa i Tampe nosila je poseban naboj zbog Malkinovog izravnog sraza protiv, do ove utakmice najefikasnijeg igrača lige, Stevena Stamkosa, koji je ujedno i najbolji strijelac NHL-a s 43 pogotka te zbog bodova koji su od velikog značaja bili i jednima i drugima.

Zbog svega toga su obje momčadi oprezno ušle u utakmicu, no u drugom dijelu prve trećine, odnosno nakon nešto više od 11 minute igre je započela rapsodija Pingvina. Započeo ju je Chris Kunitz pogodivši za 1:0 na Malkinovo dodavanje, a potom su uslijedila još dva zgoditka Matta Cookea i Jordana Staala za 3:0 na kraju prve trećine.

Kako je završila prva, tako je počela i druga trećina, a igrači Penguinsa su zabili još dva pogotka u utakmici u kojoj su dominirali od početka do kraja. Drugi put je pogodio Staal, ovog puta u situaciji s igračem više na ledu jer je prvi njegov gol bio shorthanded, a potom je poentirao i Malkin po prvi puta u tom susretu. Odličan je na vratima bio i Marc-Andre Fleury koji je obranio 34 udarca i imao 97 posto obrana, ali je jedini put u utakmici pokleknuo pred udarcem Teddyja Purcella krajem drugog perioda.

Evgenij Malkin: "Pokušavam ne misliti o broju svojih bodova, jer kad počneš misliti o tome onda imaš previše toga u glavi. Mislim samo o svojoj igri i stvarima koje radim dobro to onima koje treba popraviti."

Dwayne Roloson: "Dolazio je prema golu nevjerojatnom brzinom i jačinom da me koji put i odnio, pokušavao sam obraniti svoj prostor i gol, kao što je i on pokušavao zabiti pa smo se malo tu zakačili."

Dan Bylsma, trener Pittsburgha: "On posjeduje rijetku kombinaciju visine, brzine i vještine i protiv takvog je igrača teško igrati. Može raditi što hoće s takvom brzinom na ledu i vještinom koju on ima."

Posljednju je trećinu otvorio genijalni Geno sa svoja dva pogotka od čega prvi na asistenciju Matta Niskanena kandidira za najbolji gol sezone. Malkin je naime, protutnjao obranom Boltsa nanizavši svih pet njihovih igrača, a manirom iskusnog strijelca je pak u gol poslao kroz noge Dwaynea Rolosona. Veteran na vratima gostiju stvarno nije imao sreće stajati na golu tu večer jer je "curilo" u obrani Tampe gdje god je moglo.

Posljednji gol je zabio 48 sekundi prije kraja Pascal Dupuis te je postavio konačan rezultat od velikih 8:1 za Pittsburgh, a osim Malkina koji je ostvario deveti hattrick karijere i asistenciju, odnosno četiri boda, istaknuli su se Fleury, Staal s dva gola i asistencijom te James Neal koji je uspješno dodao tri puta. Fantastičnu je večer domaćih upotpunila i publika stvorenim ambijentom u kojem su se, osim kapa koje su letjele na led nakon trećeg gola nevjerojatnog Rusa, mogli čuti i vidjeti povici navijača Malkinu "MVP – MVP – MVP".

Pittsburgh je ovom pobjedom zasjeo na drugo mjesto divizije Atlantic, što ga je automatski promoviralo u četvrtu ekipu Istoka ispred Devilsa i Flyersa, dok je Tampa ostala 12. sa šest bodova manje od zone koja vodi i doigravanje. Malkin je s nova četiri boda ponovno preuzeo vodeće mjesto u utrci za Vezina i/ili Art Ross Trophy, a sa 77 bodova iz 54 utakmice je bolji od Stamkosa koji ima 73 boda i kojemu je na ovoj utakmici prekinut niz od četiri utakmice zaredom u kojima je imao barem bod.

NHL liga, subota, 25.2.2012.:
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightening 8:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2012. u 01:03
    Rađe prepravite ovaj tekst i naslov o vrhu Atlanske divizije i preuzimanju 4. mjesta do to još netko osim mene nije skužio. Jedina je istina da jesu trenutno 4. na istoku ali vrh te divizije suvereno drže Rangersi sa čak 7 bodova prednosti nad Pensima tako da će trebato još dosta truda da Malkin... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.02.2012. u 00:51
    Uf koji gol!
    Obrisan korisnik