Zimski sportovi

Florida i Phoenix preuzeli vodstva svojih divizija

Ivan Dominik • nedjelja, 26.02.2012.
Florida i Phoenix preuzeli vodstva svojih divizija

Mnogo uzbuđenja je kao i obično donijela subota u najjačoj hokejskoj ligi svijeta. Nakon nevjerojatne predstave Malkina i njegovih Penguinsa protiv Tampe, kasnije sinoć su i ostale momčadi pokazale svoje kvalitete. Detroit je upao u laganu krizu izgubivši drugu utakmicu zaredom kod kuće, Florida je pobjedom u gostima ponovno zasjela na vrh divizije Southeast, Phoenix je u velikom naletu kojim je preuzeo vodstvo u Pacific diviziji, dok se na Zapadu još uvijek grčevito vodi borba za doigravanje, a u njoj je noćas briljirao kapetan LA Kingsa.

Winnipeg Jetsi s nakon kratkotrajnog obitavanja na trećem mjestu Istoka i prvom u diviziji Southeast, ponovno pali na osmo mjesto konferencije, posljednje koje vodi u doigravanje. Kanađani su poraženi od St Louisa kod kuće, a prestigla ih je Florida gostujućim slavljem nad Carolinom. Jetsi su od Bluesa izgubili na penale bez obzira na odličnu igru Blakea Wheelera koji je zabio dva gola te Dustina Byfugliena koji mu je oba zgoditka asistirao.

Šestorka večeri

Jonathan Quick (LAK) – 19 obrana, 100 posto
Shea Weber (NSH) – 2 gola, 2 boda
Willie Mitchell (LAK) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: 2
Gabriel Landeskog (COL) – 2 gola, 2 boda
Evgenij Malkin (PIT) – 3 gola, 1 asistencija, 4 boda
Dustin Brown (LAK) – 3 gola, 1 asistencija, 4 boda

Vezane vijesti

St Louis je kao četvrta momčad lige u Kanadu stigao kao favorit te je svoju ulogu opravdao pobijedivši u teškom susretu s 3:2 nakon raspucavanja. Strijelci za Bluese su bili David Backes i David Perron, a ovaj potonji je zabio i posljednji, odnosno pobjednički gol u shootoutu vrataru domaćih, Chrisu Masonu.

Florida je također nakon penala u Sjevernoj Carolini pobijedila domaće Hurricanese s jednakim rezultatom kao Bluesi Jetse, odnosno 3:2. Jednako teška i tvrda je bila utakmica u Carolini u kojoj su do pobjede ipak došli Panthersi te se vratili u vodstvo u svojoj diviziji i ponovno došli na treće mjesto Istoka. Premda su Canesi vodili s čak 2:0 golovima Justina Faulka i Jussija Jokinena, u posljednjih su šest minuta dvoboja Panthersi uspjeli doći do izjednačenja preko Tomaša Fleischmanna i novog pojačanja iz NY Rangersa na lijevom krilu, Wojteka Wolskog. U raspucavanju je pobjedu gostima uz vratara Theodorea donio Stephen Weiss.

Porazi kanadskih klubova od ekipa iz Bowash konurbacije

Momčad Washington Capitalsa je još uvijek izvan zone doigravanja, točnije na devetom mjestu istočne konferencije. Ovečkin i društvo su ovog puta gostovali u Torontu koji je također u borbi za doigravanje, stoga je taj dvoboj bio od iznimne važnosti za oba sastava. Capitalsi su boljom igrom i dobrom efikasnošću u prve dvije trećine stigli do prednosti od 4:0 pa Maple Leafsima nisu pomogla niti dva gola u trećem periodu za povoljan rezultat. Za pobjedu Washingtona od 4:2 je po prvi put ove sezone bio najzaslužniji Keith Aucoin.

Boston Bruinsi su kao druga momčad Istoka došli u goste neugodnoj Ottawi koja se bori za što bolju poziciju u doigravanju. U vrlo dobroj utakmici su se bolje snašli gosti koji su pod vodstvom kanadskog reprezentativca Patricea Bergerona, koji je imao tri boda od čega dva gola, uspjeli doći do vodstva od 4:1. Tada se Ottawa probudila, međutim, čak ni dva vezana gola kapetana Daniela Alfredssona nisu bila dovoljna za bolji rezultat od poraza 5:3. Senatorsi su ostali na sedmom mjestu konferencije, dok aktualni prvaci i dalje gledaju u leđa Rangersima.

Rangersi rastu, Red Wingsi padaju

Nakon malog pada u formi koji se dogodio u posljednjih nekoliko utakmica, New York Rangersi su se u Madison Square Gardenu vratili pobjedama, budući da su svladali neugodni Buffalo koji je također u naletu i bori se za playoff. Na vrata Rangersa se vratio i Henrik Lundqvist što je donijelo dodatnu snagu domaćima da pobjede u utakmici u kojoj su dvaput bili u zaostatku. Sabrese je oba puta u vodstvo dovodio Drew Stafford, a njegove golove su svojima poništavali Carl Hagelin i Marian Gaborik 29. golom sezone u svom 700. nastupu u NHL-u. Pobjedu je domaćinima donio kapetan Ryan Callahan u produžetku svojim 100. pogotkom u karijeri.

Detroit Red Wingsi su nakon poraza od Vancouvera i prekida serije domaćih pobjeda doživjeli još jedno neugodno prizemljenje od Colorada, momčadi koja svim snagama lovi doigravanje. Avsi su poveli s čak 3:0 u Joe Louis areni, Wingsi su s uspjeli vratiti, ali ne i okrenuti rezultat pa su morali potpisati poraz od 4:3 kod kuće. Kod gostiju je drugu utakmicu zaredom dobro odigralo pojačanje iz Tampe, Steve Downie s golom i dvije asistencije, briljirao je i rookie Gabriel Landeskog koji je s nova dva pogotka preuzeo vodeće mjesto strijelaca među novacima, dok je s druge strane dobar bio Jiri Hudler zabivši dva puta i ostvarivši tri boda, a ni tri asistencije Henrika Zetterberga nisu pomogle Detroitu da pobjedi jaki Avalanche.

Večer Coyotesa i LA Kingsa

Ekipa koja je trenutno u najboljoj formi u NHL-u je apsolutno momčad Phoenix Coyotesa, koja je novim slavljem u Edmontonu prestigla San Jose na prvom mjestu divizije Pacific te na trećem mjestu Zapada. "Kojoti" su protiv Oilersa slavili peti put u nizu, a u posljednjih deset utakmica imaju devet pobjeda. Sinoć su ih predvodili Wizard Ray Whitney s pogotkom i Martin Hanzal s dvije asistencije od čega mu je druga bila 100. u NHL karijeri. Jedini pogodak za domaće je djelo Ryana Nugenta-Hopkinsa, a Oilersi, prema svemu sudeći, neće vidjeti playoff ni ove godine za razliku od Phoenixa.

Staples centar je napokon dočekao vrhunsku partiju svojih ljubimaca i laku te nadmoćnu pobjedu nad protivnikom vrijednog malo većeg respekta. U "Gradu Anđela" su domaći Kingsi pobijedili Chicago Blackhawkse s 4:0 i teško ih "razmontirali" na ledu. Na Evgenija Malkina se ugledao kapetan domaćih, Dustin Brown, koji je trećem hattricku u karijeri dodao i asistenciju te ostvario četiri boda, a osim vratara Jonathana Quicka koji je zaustavio 19 udaraca gostiju za sedmi shutout sezone, je uz Browna briljirao i Jarret Stoll s tri dodavanja koja su pronašla palicu strijelca. Hawksi su nastupili bez kapetana Jonathana Toewsa koji je nespreman bio za utakmicu jer je pred nekoliko dana doživio prometnu nesreću u kojoj nije teže ozlijeđen. Međutim, Kingsi još nisu u zoni doigravanja, već su deveti, a Chicago je trenutno šesti na Zapadu, ali i u velikom padu forme.

Nashville uništio Sharkse, Philadelphia jedva u Alberti

Tradeovi

Najnovija zvučna razmjena dogodila se između Florida Panthersa i NY Rangersa. Madison Square Garden je napustio najbolji Poljak u NHL-u, lijevo krilo Wojtek Wolski koji je završio u Sunriseu. Panthersi su za njega dali braniča Mikea Vernacea i izbor treće runde drafta 2013. godine. Zanimljivo je da još niti jedna momčad nije poslala službenu ponudu za Ricka Nasha čiji je menadžer izrazio želju kapetana Columbusa za promjenom sredine. Spekulira se kako bi Nash mogao u Rangerse, Canuckse ili Sharkse.

Iako je Pittsburgh nakratko preuzeo četvrtu poziciju na Istoku, samo nekoliko sati kasnije je tamo zasjela Philadelphia, koja je nakon raspucavanja pobijedila Flamese. Momčad iz olimpijskog grada je imala vodstvo od čak 3:0, no uslijed vrhunske predstave Claudea Girouxa te golovima Jakuba Voračeka i Scotta Hartnella su se Flyersi vratili u utakmicu. Najbolji pojedinac je kod domaćih bio Alex Tanguay, ali on nije uspio spriječiti poraz svoje momčadi koji je potvrdio novak Matt Read golom iz penala u petoj seriji shootouta, a završilo je 5:4 za Philly. Calgary je i dalje u borbi za doigravanje na 11. mjestu Zapada s bodom manje od izjednačenih Dallasa, Colorada i LA koji su u ili na rubu zone playoffa.

U Nashvilleu je domaća ekipa na krilima Shea Webera "razbila" San Jose koji je tim porazom pao na sedmo mjesto konferencije. Predatorsi su odličnom predstavom pobijedili 6:2, Weber je dao dva gola, a Patrick Marleau i Joe Pavelski su uspjeli samo ublažiti poraz. Predatorsi su i dalje peti u zapadnoj konferenciji, a Sharksi polako padaju i na tablici i u formi već neko vrijeme.

NHL liga, subota 25.2.2012.:
Winnipeg – St Louis 2:3 (SO)
Edmonton – Phoenix 1:3
Toronto – Washington 2:4
Ottawa – Boston 3:5
NY Rangers – Buffalo 3:2 (OT)
Carolina – Florida 2:3 (SO)
Detroit – Colorado 3:4
Los Angeles – Chicago 4:0
Nashville – San Jose 6:2
Calgary – Philadelphia 4:5 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!