Košarka

"Hrvatski" Fenerbahče oprostio se od Eurolige

Vedran Filipović • srijeda, 29.02.2012.
"Hrvatski" Fenerbahče oprostio se od Eurolige
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Fenerbahčea morali su pobijediti Emporio Armani u Milanu te se istovremeno nadati slavlju Panathinaikosa u Kazanu. Željko Obradović nadjačao je domaće i pritom osigurao prvo mjesto skupine G, no Ukić i društvo pomalo su iznenađujuće poraženi u Milanu, pa je Uniks promoviran u četvrtfinale.

Nakon pet minuta u prvoj četvrtini gosti iz Istanbula došli su do +5 (9:14) koševima Gista i Bogdanovića, no domaći predvođeni Bouroussisom te deset sekundi prije kraja Radoševićem smanjuju na minimalan zaostatak (20:21) nakon prve četvrtine.

Momčadi Nevena Spahije ovo je bila utakmica na "sve ili ništa", znali su da se porazom opraštaju od Eurolige, no nisu igrali na željenom nivou. Igra je u prvom poluvremenu bila prilično izjednačena, no u 17. minuti Šminkeri polaganjem Malika Hairstona odlaze na 41:36, a isti igrač pobrinuo se da prednost do poluvremena dodatno naraste (46:40).

Pobjednik je definitivno odlučen u trećoj četvrtini kada je u 25. minuti Emporio Armani, kojem ovaj susret nije značio apsolutno ništa, otišao na prvu dvoznamenkastu prednost (54:44). Spahijina minuta odmora nije dala previše ploda, Bogdanović je smanjio na -6, no trice Cooka i Gentilea vraćaju Talijane na +9 u 28. minuti. Košem uz prekršaj sa sirenom Gentile postavlja velikih 66:55 uoči posljednjih deset minuta.

Fener se nije uspio osjetnije približiti Armaniju niti kada im je voda već došla do grla. Preldžić je polaganjem smanjio na 70:62, no nezaustavljivi Hairston ne dopušta nikakvu neizvjesnost te serijom svojih poena održava prednost do posljednje tri minute. Tada se igra gostiju raspala, imali su Šminkeri u jednom trenutku i +16, na koncu je završilo 85:72 za Armani koji je ovom pobjedom izbacio Fenerbahče iz utrke za polufinalom Eurolige koje će se održati u Sinan Erdem Areni usred Istanbula.

Hairston je završio s 27 koševa na svome kontu, Gentile je dodao 12, a deset su zabili Cook (osam dodavanja) i Bremer. Leon Radošević odigrao je 15 minuta na parketu te zabio sedam koševa uz jedan skok i izgubljenu loptu. Roko Ukić u 34 minute ostvario je učinak od 12 poena (2/8 šut za dva, 2/5 šut za tri) i četiri skoka, Bogdanović, koji je igrao pola sata, zabio je 14 koševa (1/4 za dva, 1/3 za tri), a Marko Tomas ostao je bez ubačaja u svojih desetak minuta u Milanu.

Uniks - Panathinaikos

Susret u Kazanu tako je pao u drugi plan, iako je prije početka bio vrlo važan za obje momčadi. Panathinaikos je pobjedom osigurao prvo mjesto i izbjegavanje Barcelone u četvrtfinalu dok su domaći pobjedom mogli riješiti sve svoje dvojbe, no umjesto njih, to su učinili košarkaši talijanskog Milana.

Nakon neizvjesne prve četvrtine, gosti su početkom druge ubacili u brzinu više te dopustili koš Uniksu tek u 15. minuti kada je na semaforu pisalo 21:30. U 18. prednost je i dalje iznosila istu brojčanu vrijednost, no koševima Domercanta i Wilkinsona Uniks se vratio na samo -2 uoči drugog dijela.

Treća četvrtina ponovno je ponudila neizvjesnost, a u posljednjih deset minuta ušlo se s 52:48 za goste koje vodi najtrofejniji europski trener Željko Obradović.

Tsartsaris je u 35. gurnuo Grke na +8 (55:63), ali Domercant i Greer ne dopuštaju potpuno odvajanje. Tricom Kaimakogloua minutu prije kraja PAO je osigurao pobjedu 68:63 i prvo mjesto u grupi dok su domaći mogli početi slaviti čim su čuli rezultat s Apeninskog poluotoka.

U vrlo uravnoteženoj gostujućoj momčadi istakao se Batiste s 12 poena i pet skokova dok je Diamantidis ubacio devet koševa uz pet dodavanja. Henry Domercant ubacio je 19 koševa za domaće što na koncu nije bilo dovoljno za pobjedu, no jest za prolazak među najboljih osam momčadi Starog kontinenta.

Euroliga, Top 16, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Uniks Kazan63:68Panathinaikos
Armani Milano85:72Fenerbahçe
1Panathinaikos 42+42
2Uniks Kazan 33+9
3Armani Milano 33-11
4Fenerbahçe 24-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 09:48
    4 Hrvata u istom klubu, to ne može dobro završit:-), pa pogledajte nam repku.
    Obrisan korisnik
  • vlacng29.02.2012. u 23:32
    Jako lose..
    vlacng