Nogomet

Video: Katar dalje u trileru, Saudijci ispali

Josip Tolić • četvrtak, 01.03.2012.
Video: Katar dalje u trileru, Saudijci ispali
Foto: EPA

U posljednjem kolu trećeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u azijskoj zoni Južna Koreja izborila je prolazak dalje, dok se Saudijska Arabija porazom u Australiji oprostila od šansi za nastup u Brazilu 2014.

U skupini A trećeg od četiri kruga kvalifikacija iz azijske konfederacije AFC za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu ranije su se dalje plasirali Irak i Jordan. Iračani su sa 7:1 svladali Singapur i došli do prvog mjesta u skupini, dok je Jordan, unatoč porazu u Kini 3:1 ostao drugi, a Kina treća.

U skupini B Južna Koreja tek je u posljednjem kolu uspjela potvrditi plasman među posljednjih osam reprezentacija zahvaljujući pobjedi 2:0 nad Kuvajtom te tako ostavili Libanon na trećem mjestu koji se usprkos porazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 4:2 kvalificirao.

Skupina C već je ranija iznjedrila putnike u iduću rundu kvalifikacija. To su Uzbekistan i Japan koji su u međusobnom dvoboju odlučivali o pobjedniku skupine. Uzbekistanci su na gostovanju iznenađujuće minimalno slavili te tako sa 16 bodova, najviše od svih reprezentacija, prošli dalje kao prvi, dok je Sjeverna Koreja remizirala s Tadžikistanom, saznavši već ranije da neće ponoviti podvig iz prošlih kvalifikacija kada je bila sudionik mundijala u Južnoafričkoj Republici.

Saudijska Arabija u posljednje je kolo ušla s druge pozicije, no morala ju je potvrditi pobjedom u Australiji. Saudijci su bili na dobrom putu da to ostvare jer su vodili 2:1 na predahu, no u nastavku su primili još tri gola i nada u prolazak dalje nestala je. Porazom se okoristio Oman koji je s pobjedom 2:0 nad Tajlandom došao do drugog mjesta, a Australija je vodeća.

Najzanimljiviji rasplet dogodio se u skupini E, gdje su snage odmjerili Iran i Katar te Bahrein i Indonezija. Iranci su dvaput imali prednost zahvaljujući golovima bivšeg njemačkog mladog reprezentativca Ashkana Dejagaha u svom debiju za Iran, no dvije minute prije kraja Kasola je zabio za 2:2 i dramatičan prolaz Katarana dalje. Bahrein je protiv Indonezije fino "nabildao" gol-razliku slavivši 10:0, no zbog boda Katara ništa im to nije značilo.

U idućoj fazi kvalifikacija naći će se deset reprezentacija koje će biti raspoređene u dvije skupine od pet momčadi. Dvije prvoplasirane iz svake od skupina ići će izravno u Brazil, dok će dvije trećeplasirane put za SP morati izboriti prvo u međusobnom okršaju, a potom i s petoplasiranom reprezentacijom južnoameričkih kvalifikacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!