Nogomet

APOEL za povijest, Barça po potvrdu

Josip Tolić • srijeda, 07.03.2012.
APOEL za povijest, Barça po potvrdu
Foto: EPA

Drugi od četiri dijela tetralogije uzvratnih utakmica Lige prvaka na rasporedu je večeras. Barcelona na svom travnjaku traži potvrdu plasmana među posljednjih osam protiv Bayera, dok Lyon odlazi na Cipar braniti minimalnu prednost iz prvog susreta protiv motivirane momčadi APOEL-a.

Barcelona - Bayer Leverkusen

Blaugrana u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka ima naizgled lak zadatak. Igra na svom travnjaku, u prvoj je utakmici nadvisila Bayer s 3:1 golovima Sáncheza i Messija, a u Primeri održava odstojanje za Realom na deset bodova. No, predstoji još 90 minuta ogleda, zbog čega strateg katalonskog kluba poziva na oprez.

"Dosad smo u uzvratne utakmice osmine finala ulazili nakon remija ili poraza. Ovu smo sezonu u boljoj poziciji. Dominirali smo u Leverkusenu u prvom poluvremenu, no oni su bili vrlo snažni i brzi u drugom. Bayer se nikad ne predaje i ne priznaje poraz unaprijed. Izgleda kao da su 'mrtvi', a onda se odjednom vrate", istaknuo je na konferenciji za medije dan uoči susreta Josep Guardiola.

S druge strane, u Bayeru su svjesni da nemaju što izgubiti. Od poraza u prvoj utakmici na BayAreni nanizali su tri pobjede u Bundesligi među kojima je najvažnija ona posljednja protiv Bayerna, što je zasigurno popravilo raspoloženje među Apotekarima uoči sraza na Camp Nouu.

Trener Leverkusena Robin Dutt želi navijačima pružiti nešto zbog čega neće zažaliti put u Kataloniju: "Na papiru ovo izgleda u korist Barcelone; trebali smo biti ofenzivniji u prvoj utakmici. Najvažnija je stvar odigrati dobru utakmicu zbog 4.000 Bayerovih navijača koji je dolaze pogledati. Trebamo se usredotočiti na to, bile naše šanse za prolazak pet ili deset posto."

Domaćin zbog ozljeda neće moći računati na Abidala, Sáncheza, Alcântaru, Affelay je još uvijek nedovoljno opravljen od ozljede koljena, dok su duže vrijeme odsutni Villa i Fontas. Na drugoj strani neće nastupiti Vedran Ćorluka koji je u fazi zaliječenja rupture mišića, zatim da Costa, Sam, Ballack, Adler, te Barnetta. U sastav se, međutim, vraća Derdiyok.

APOEL - Olympique Lyonnais

Porazi od rivala Anorthosisa i dvije pobjede u posljednja dva ligaška susreta ostavili su APOEL na trenutnom trećem mjestu u domaćem prvenstvu s četiri boda iza vodećeg AEL-a iz Limassola. Jedan gol minusa s Gerlanda, Lacazzettea, daje nadu ciparskom sastavu u ostvarenje povijesnog prvog četvrtfinala Lige prvaka za klub i zemlju.

Zna to i srpski stručnjak na klupi APOEL-a Ivan Jovanović: "Lyon je bio favorit nakon ždrijeba, a i sad je. Imamo priliku osigurati mjesto u četvrtfinalu, nagrada će ovaj susret činiti jednim od najvažnijih u povijesti kluba. Ne možemo ništa izgubiti, no puno se toga može dobiti. Ipak, da biste eliminirali Lyon, treba vam savršena utakmica."

Lavovi su u velikim rezultatskim problemima i pobjeda na Cipru donekle bi smirila kritičare rada trenera Rémija Gardea. U posljednjih pet ligaških utakmica Olympique nije zabilježio pobjedu, a već u ovoj fazi sezone skupio je jednako toliko poraza kao u cijeloj prošloj (osam).

Ipak, ni strateg francuske momčadi ne misli da će predstave u domaćem prvenstvu utjecati na kontinentalno natjecanje: "Želimo dobar nastup u natjecanju mnogo drugačijem od Ligue 1 i, očigledno, želimo proći dalje. Naša ligaška kampanja ne stvara dodatan pritisak na nas ovdje u Ligi prvaka. Ne smijemo se samo braniti, već i zabijati golove. Imamo dovoljno kvalitete da postignemo oba cilja."

U sastavu domaćina suspenziju će odraditi Hélio Pinto, a upitan je zbog ozljede Ivan Tričkovski. Oporavljenici koji nisu zaigrali u prvom susretu sad su u kadru: Marcelo Oliveira i Aldo Adorno. Važna vijest po ovom pitanju tiče se suparničke strane; naime, Dejan Lovren mogao bi zaigrati svoju prvu utakmicu ove godine nakon ozljede Ahilove tetive. Mensah i Gourcouff neće nastupiti za goste.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.03.2012. u 15:30
    barca-bayer bi mogla bit tekma s puno golova,barem na papiru kak se kaže i meni osobno je isto drago kaj će bit prijenos.apoel-lyon po meni bude tvrda,taktička utakmica,s dosta prekida s malo igre i šansi,uz nadam se prolazak underdoga
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.03.2012. u 14:04
    meni je osobno drago sta prinose barcu ali bi rade gleda apoela jer su ljudi zasluzili da ih se prinosi,ali kad ti je glavni urednik programa BRUNO KOVACEVIC sta te more cudit vise oko cilog hrt-a i sporta?
    Obrisan korisnik
  • hanson07.03.2012. u 12:32
    uopće me ne iznenađuje ali me sablažnjava kaj mutanti sa hrt-a opet prenose jebenu barcelonu, unatoč tome kaj je ukupni pobjednik već odlučen u prvoj utakmici i kaj je ova utakmica praktički prijateljskog karaktera, dok ne prenose utakmicu iz nicosie koja je potpuno otvorena a time i definitivno i... [više na forumu]
    hanson
  • Obrisan korisnik07.03.2012. u 10:48
    meni bas nesmeta sta stoji dinamova skupina,svaki put kad okrenen pogled udesno dinamo ima sve vise i vise bodova...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.03.2012. u 10:44
    zasto kod svakog clanka o ligi prvaka stoji sa strane dinamova skupina? da se stalno podsjecamo na tu lipu statistiku?
    Obrisan korisnik