Nogomet

United na Baske, Šišmiši protiv PSV-a

Vedran Filipović • četvrtak, 08.03.2012.
United na Baske, Šišmiši protiv PSV-a
Foto: EPA

Nakon dva dana Lige prvaka, ciparskog čuda i "svemirskog" nastupa Lionela Messija, na programu je osmina finala Europske lige koja također donosi nekoliko vrlo zanimljivih susreta...

Manchester United - Athletic Bilbao

Manchester United je usprkos domaćem porazu vrlo lako preskočio Ajax, a kuglice ždrijeba u ovoj fazi za protivnika podarile su mu momčad baskijskog Athletica. Alex Ferguson vrlo vjerojatno Premiership smatra važnijim od Europske lige, no Crveni vragovi imaju dovoljno moćan i širok sastav da su favoriti bez obzira na postavu koju legendarni Škot izvede.

"Bit će teško, Athletic izgleda vrlo dobro u Španjolskoj, a napreduju iz utakmice u utakmicu. Naša forma u Europi bila je frustrirajuća ove sezone, ako želimo proći dalje morat ćemo igrati bolje nego dosad", rekao je trener momčadi s Old Trafforda uoči susreta. "Prihvatio bih 1:0, mnogo je bolje nego 3:2", završio je.

Bilbao se trenutno nalazi na četvrtom poziciji domaćeg prvenstva, a najveća opasnost po Davida de Geu biti će Llorente, Susaeta i Muniain. "Ponosni smo i željno iščekujemo ovaj susret. Utakmica protiv Uniteda, ako uzmemo u obzir njihove igrače, trenera i sva silna dostignuća je za nas vrh ovog natjecanja", rekao je Bielsa.

Sporting - Manchester City

Drugi klub iz Manchestera gostuje u Lisabonu kod Sportinga koji je na putu do osmine finala eliminirao varšavsku Legiju. Zanimljivost je da su Građani u prijašnjem kolu izbacili Porto, a sada im na putu stoji još jedna portugalska momčad.

Favorit je dobro poznat, milijuni eura pretvorili su City u momčad od koje svatko treba strijepiti dobije li ju u ždrijebu. "Bio sam u Lisabonu pred pet godina s Interom i izgubili smo, pa znam koliko je ovaj teren težak. Svi portugalski klubovi snažni su kod kuće, i ako niste na svom najboljem nivou, sprema vam se poraz", rekao je trener gostiju Roberto Mancini koji u ovom susretu neće moći računati na Yayu Tourea, Zabaletu i Richardsa.

Marat Izmailov je za uefa.com hvalio momčad Cityja, no predaje unaprijed nema. "Oni su treća najbolja momčad na svijetu, iza Real Madrida i Barcelone. Oni su favoriti, no učinit ćemo sve da mi prođemo dalje. Zapravo, ako prođemo City, imamo velike šanse osvojiti natjecanje", kaže veznjak koji će vjerojatno osvanuti u prvoj postavi novog trenera Zeleno-bijelo Sa Pinta.

Valencia - PSV

Šišmiši su eliminirali engleski Stoke, a PSV bi im trebao mnogo više "ležati" po načinu igre i shvaćanju nogometne igre. Iako su Nizozemci vrlo lako i efikasno izbacili Trabzonspor, španjolska je momčad na Mestalli favorit budući da gaji napadački i oku ugodan nogomet za što je zaslužen trener Unai Emery.

Zbog ozljeda Canalesa i Banege svoju je šansu u veznom redu dobio i ugrabio 22-godišnji Daniel Parejo. "Igramo na dva fronta,a na svakom želimo ići što dalje možemo. PSV je dobra momčad i maksimalno će nam otežati prolazak dalje", kaže španjolski veznjak.

Fred Rutten neće napasti u Valenciji, svjestan je da Šišmiši mogu stvoriti velik broj šansi bez obzira na protivnika, no iz kontre će prijetiti Toivonen i Tim Matavž koji je dosad postigao pet pogodaka u ovome natjecanju.

Atletico Madrid - Bešiktaš

Drugi klub u Madridu apsolvirao je Lazio u proteklome kolu, a sada se mora obračunati s turskom momčadi za koju igra njihov dugogodišnji veznjak Simao Sabrosa kojemu će ovo biti prvi povratak na Vicente Calderon od transfera. Domaći su hendikepirani ozljedama, neće biti Arde, Tiaga, Silvija, Antonija Lopeza i Diega, no Adrian i Falcao i dalje su dovoljno opasni.

"Ne bih rekao da smo favoriti, ipak nismo pobijedili već pet utakmica u španjolskom prvenstvu. Bešiktaša se treba bojati ako pogledate kakvi sve igrači nastupaju za njih, no nogomet je prekrasan i sve je moguće", prebacio je ulogu favorita na goste Diego Simeone.

Simao nije jedini koji će prijetiti Courtoisu, tu su još Quaresma, Hugo Almeida, Edu... "Lijepo je ponovno biti ovdje. Što se tiče utakmice, bit će teško za obje strane budući da je ulog velik. Ako zabijem, neću slaviti zbog poštovanja koje osjećam prema Atleticu", rekao je Simao Sabrosa.

Udinese i Schalke u Nizozemskoj

Metalist iz Harkiva je neočekivano lako prošao Salzburg, a isto će se dogoditi i Olympiakosu ukoliko ih ne shvati ozbiljno. "Mi zabijamo puno, oni malo primaju, bit će zanimljivo", rekao je Edgar, središnji vezni igrač ukrajinske momčadi. Twente će dočekati njemački Schalke koji je došao u Nizozemsku bez najopasnijeg igrača Klaasa Jana Huntelaara. "Šteta za njih što on ne može, no imaju Raula i Maricu koji su također dobri igrači", rekao je trener domaćih Steve McLaren.

Belgijski Standard Liege ugostit će njemački Hannover 96. Zanimljivo, ove momčadi ogledale su se i u grupnoj fazi natjecanja. "Protiv njih smo odigrali dvije najbolje utakmice sezone i zbog toga smo prošli skupinu. Svejedno, sutra je novi dan, ne smijemo se zamarati prošlošću", kaže trener Belgijaca Jose Riga.

Udinese je otišao put Alkmaara, a Francesco Guidolin ima problema s postavom. "Nemamo širok sastav, teško je stoga igrati mnogo utakmica. Zato i nisam baš koristio Di Natalea, on ima 34 godine i ne može stalno igrati", kazao je talijanski stručnjak koji će morati skrpati momčad i bez Dušana Baste i Asamoaha.

Europska liga, završnica

osmina finala

Metalist Harkiv0:1Olympiakos
Sporting1:0Manchester City
Twente1:0Schalke 04
Atlético Madrid3:1Bešiktaš
Standard Liège2:2Hannover 96
Valencia4:2PSV Eindhoven
AZ Alkmaar2:0Udinese
Manchester United2:3Athletic Bilbao
Hannover 964:0Standard Liège
PSV Eindhoven1:1Valencia
Udinese2:1AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:1Manchester United
Olympiakos1:2Metalist Harkiv
Manchester City3:2Sporting
Schalke 044:1Twente
Bešiktaš0:3Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 19:38
    @alene - želim ti da ti taj listić prođe, iz sveg srca :D da si i hendikep stavio još više bih se nadao
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 17:04
    Metalist prolazi <3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 14:32
    Ajmo Baski iako imaju najteži ždrijeb večeras
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 14:05
    Vidjet cemo veceras cije ce se prognoze obistiniti,nadam se da tvoje crne nece jer fixirao sam 1 na valenciju veceras.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 12:35
    srsly? nisam propustio pogledati nijednu utakmicu već 15 godina. 15 godina. nauči se čovjek nešto o igri valencie za to vrijeme ;) nisam stručnjak, though, ali sam navijač, dovoljno je :)
    Obrisan korisnik