Nogomet

Video: Nemoćni Manchester United ispao

Vedran Babić • četvrtak, 15.03.2012.
Video: Nemoćni Manchester United ispao
Foto: EPA

Nogometaši Athletica iz Bilbaa dovršili su posao protiv Manchester Uniteda i s novom pobjedom (2:1) plasirali se u četvrtfinale Europske lige. Hannover je s 4:0 nadigrao Standard uz dva autogola Kanua, Valencia je remizirala u Eindhovenu i prošla, a Udinese je protiv AZ-a ostvario Pirovu pobjedu premda je praktički cijelu utakmicu igrao s igračem više...

Athletic Bilbao - Manchester United 2:1 (ukupno 5:3)
(Llorente 23', De Marcos 65'/ Rooney 80')

Razigrani Baski pokazali su da njihova čudesna večer na Old Traffordu prošlog četvrtka nipošto nije bila plod slučajnosti ili splet okolnosti. Na krcatom San Mamesu Athletic je ponovno savladao Manchester United, ovaj put rezultatom 2:1. Objektivno, Englezi su dobro i prošli.

Španjolci su nastavili svoju igru koju su prikazali prije sedam dana i od prve minute počeli pritiskati goste. Nabili su visoki tempo na koji Fergusonovi igrači vrlo često nisu imali odgovora. Prvu priliku za domaćine propustio je De Marcos u 14. minuti, no u 23. Athletic je zasluženo poveo. Amorebieta je dugom loptom pronašao Llorentea, koji isprve volejem efektno pogađa donji suprotni kut gostujućeg vratara De Gee.

Manchester je u prvom dijelu najbliže pogotku bio preko neuništivog Giggsa, koji je dvaput pucao glavom. Prvi put blokirao ga je Aurtenetxe, a drugi put mu je Amorebieta "skinuo" loptu s gol crte. Pet minuta prije kraja prvog poluvremena igru je zbog ozljede napustio glavni napadač domaćih, Llorente, no taj događaj nije niti malo uznemirio domaće igrače. Dapače.

U drugom dijelu Manchester je bio potpuno nadigran, no rezultat to u konačnici nije prikazao. U pojedinim trenucima jedva se sastajao s loptom. Athletic je prijetio gotovo u svakom svom izlasku na Manchesterovu polovicu, a najbolje prilike propustili su Iraola i Toquero, koji je zamijenio Llorentea.

Ipak, u 65. minuti Athletic je napokon povisio prednost kada je precizan bio De Marcos. Engleski velikan potpuno se raspao i mogao je doživjeti sramotan poraz da su malo više koncentracije u završnicama akcija pokazali prvo Susaeta, a onda i Toquero, i to dvaput. Bile su to tri vrhunske prigode za pogodak, no rezultat je ostao nepromijenjen.

A onda, u 80. minuti, bljesak Manchestera. Točnije, Rooneyja. S dvadesetak metara engleski je napadač odapeo i pogodio suprotne rašlje vratara Iraizoza. San Mames je na trenutak utihnuo, čak i zapljeskao Rooneyju na sjajnom pogotku, no za eventualni čudesni preokret gostiju nije bilo vremena. Čak naprotiv, do kraja utakmice Athletic je ponovno mogao doći do pogotka, ali je De Marcos bio zamalo neprecizan.

Hannover - Standard 4:0 (ukupno 6:2)
(Abdellaoue 3', Kanu 21' (ag), 73' (ag), Pinto 90'+ 3')

Autogolovi sami po sebi su rijetka pojava u nogometu. Još rjeđa je situacija u kojoj jedan igrač postigne dva autogola. U jednoj utakmici. Upravo to je pošlo za rukom igraču Standarda, Kanuu, koji je dvaput zatresao "svoju" mrežu u visokoj pobjedi Hannovera 4:0.

Do svoje najveće pobjede u Europi njemački predstavnik došao je ponajviše zahvaljujući furioznom startu. Već u trećoj minuti Abdellaoue je zabio za 1:0, a totalna ofenziva urodila je plodom i u 21. minuti kada je nesretni Brazilac Kanu postigao svoj prvi autogol večeri. Samo dvije minute kasnije gosti su se mogli vratiti u igru, no Van Damme je uzdrmao vratnicu.

To je bilo sve od gostiju u prvom dijelu, a da stvari po njih budu gore, u 58. minuti Gakpe je zaradio drugi žuti karton pa je tako eventualni preokret gostiju postao još teža misija. U 73. minuti Hannover je definitivno potvrdio pobjedu drugim autogolom Kanua nakon udarca Konana. Standard je i dalje tražio barem počasni pogodak, no umjesto njega dobio je još jednu loptu u svojoj mreži (Pinto).

Udinese - AZ 2:1 (ukupno 2:3)
(Di Natale 3' (11m), 15'/ Falkenburg 31')

Udinese će dugo žaliti za prilikom koju je večeras prokockao. Iako je od treće minute igrao s igračem više, a već u 15. minuti imao rezultat koji ga vodi u četvrtfinale, na kraju je ipak završio svoj nastup u Europskoj ligi ove sezone.

Utakmica za nizozemsku momčad nije mogla gore početi.U trećoj minuti AZ-ov branič Viergever dobio je izravni crveni karton nakon što je kao zadnji igrač u kaznenom prostoru srušio Floro Floresa. Najstrožu kaznu sigurno je izveo Antonio Di Natale. Udarna igla Udineseova napada "bocnula" je ponovno u 15. minuti. Pasquale je centrirao, a Di Natale na drugoj vratnici proslijedio loptu u mrežu.

No, tada kao da su se domaćini malo opustili. AZ je počeo sve više igrati s loptom i u 31. minuti došao je do, pokazalo se, odlučujućeg pogotka. Falkenburg, koji je zabio i prošlog tjedna u Alkmaaru, primio je Poulsenovu loptu, pretrčao dvojicu suparničkih igrača i matirao Handanoviča.

Udineseu su tada bila potrebna još dva pogotka, no do kraja utakmice više nisu postigli ni jedan. Čak su ga mogli i primiti da je Elm u 64. minuti realizirao najstrožu kaznu. U drugom dijelu domaćini su prijetili uglavnom preko Di Natalea. Pokušavali su još Floro Flores, Pinzi i Abdi, no Nizozemci su se uspjeli obraniti i izboriti svoje mjesto u ždrijebu četvrtfinala što će se održati u petak.

PSV - Valencia 1:1 (ukupno 3:5)
(Toivonen 64'/ Rami 47')

Čak i bez pomoći suspendiranog Soldada, nogometaši Valencije uspjeli su sačuvati prednost od 4:2 s Mestalle. Za to je možda ponajviše zaslužan njihov vratar Diego Alves, koji se istaknuo s nekoliko izvanrednih intervencija.

Najraspoloženiji domaći pojedinac bio je Toivonen, koji je tek u 64. minuti pronašao put do Alvesove mreže. Bio je to izjednačujući pogodak nakon što je Šišmiše u vodstvo doveo Rami početkom drugog dijela.

Do kraja utakmice Nizozemci su pritiskali u nastojanju da dođu barem do Pirove pobjede, no od toga nije bilo ništa. Pucali su Wijnaldum, Strootman i ponovno Toivonen, no bezuspješno. Ili su promašili ili bi ih nadmudrio Alves.

Europska liga, završnica

osmina finala

Metalist Harkiv0:1Olympiakos
Sporting1:0Manchester City
Twente1:0Schalke 04
Atlético Madrid3:1Bešiktaš
Standard Liège2:2Hannover 96
Valencia4:2PSV Eindhoven
AZ Alkmaar2:0Udinese
Manchester United2:3Athletic Bilbao
Hannover 964:0Standard Liège
PSV Eindhoven1:1Valencia
Udinese2:1AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:1Manchester United
Olympiakos1:2Metalist Harkiv
Manchester City3:2Sporting
Schalke 044:1Twente
Bešiktaš0:3Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 08:53
    Bilbao mi je favorit za osvajanje naslova, uvijek se bore do kraja ma kakav rezultat bio... svaka čast Bilbau odlični su, a posebno me fasciniraju Llorente,Javi Martinez,Susaeta i Amorebieta po meni glavni igrači na terenu kod Bilbaa :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 08:01
    Bravo Baski! Ikurrina se vijori, samo naprijed, do finala u Bukureštu! Razveselili ste i mene i cijelu moju obitelj!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 08:00
    Vecina ovdje napisanog nema bas neke veze sa utakmicom,vise ljude ocito zanima ciji je veci sto je cak i normalno kod toliko muskih na jednom mjestu. Sad United odjednom nije imao motiva,ne zanima ga EL,to natjecanje nije njihov rang i slicno i na to sve mogu reci samo smijesni ste! Ferguson je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • redscro16.03.2012. u 07:09
    A ciparski APOEL izbacio francuski Lyon, što nam nedvojbeno govori da je ciparska liga jača od francuske! Ili ne? City razbio portugalskog prvaka, ali ispao od znatno slabijeg Sportinga, što nam to govori? Ne možeš uspoređivati snagu lige kroz jedan duel, pogotovo u smrdljivoj EL koju jači klubovi... [više na forumu]
    redscro
  • Obrisan korisnik16.03.2012. u 02:52
    antimadridista je sve reka umjesto mene u potpunosti se slažem.
    Obrisan korisnik