Nogomet

City u Walesu, sezona lova na Levante

Sportnet • petak, 09.03.2012.
City u Walesu, sezona lova na Levante
Foto: EPA

Lige petice i ovoga vikenda ponovno nude zanimljive dvoboje, bitke za vrh i izbjegavanje dna, premda nema onih najzvučnijih derbija...

Klasnićev Bolton otvara kolo izravnim sudarom za ostanak s QPR-om, a s obzirom da njihove subotnje goste čeka vjerojatno najteži raspored do kraja sezone, Wanderersima je ovo velika prilika za velike bodove. Roberto Di Matteo imat će prvi trenerski ispit u Premier ligi protiv Stoke Cityja koji na Bridgeu nije pobijedio od 1974., ali je u posljednja dva međusobna dvoboja izvukao bod.

Liverpool će u Sunderlandu tražiti tek drugu premierligašku pobjedu u 2012. koja je praktički imperativ za ostanak u borbi za Ligu prvaka, a na Goodison Parku je susret hrvatskih reprezentativaca. Everton bi mogao produžiti slabu formu Spursa jer je primio tri gola u pet posljednjih domaćih utakmica, dok je Tottenham pobijedio samo dvaput u posljednjih sedam uopće. Kiks sugrađana spremno čeka raspucani Arsenal koji će u ponedjeljak prijetiti Newcastleu.

Nedjeljni program obilježit će klubovi iz Manchestera koji su u Europskoj ligi pretrpjeli neugodne poraze od Sportinga i Athletica. Iako WBA slovi kao neugodan protivnik, s Old Trafforda teško će odnijeti i bod, a Vragovi možda i preuzmu prvu poziciju s obzirom da City gostuje u Walesu kod Swanseaja.

Status derbija kola pripao je utakmici Malage i Levantea, a okršaj je to i za poziciju broj četiri na koju pretendira "pola lige". Domaćin ima bod manje u odnosu na goste koji su najugodnije iznenađenje sezone, no ipak u dvoboj Malaga ulazi s nešto boljom formom, dok o motiviranosti ne treba niti trošiti riječi.

Zeleni dio Seville pokušat će stati na kraj velikoj seriji nepobjedivosti moćnih trupa pod vodstvom The Special Onea, dok se s druge strane obrana Racinga biti na velikoj kušnji pred naletima novog rekordera Lige prvaka Lea Messija. U Gijónu će snage odmjeriti hrvatski dvojac Mate Bilić i Ivan Rakitić, a dok će prvi hvatati jedan od zadnjih vlakova za opstanak, drugi će tražiti priključak s vrhom i neku od pozicija koja jamči Europu.

Zanimljivo bi moglo biti i u Valenciji gdje domaća momčad dočekuje sve bolju Mallorcu, a ništa manje uzbudljivo ne bi trebalo biti ni u srazu Osasune i najnovijeg europskog hita, momčadi Athletic Bilbaoa. Atletico Madrid će u "ručak" terminu pokušati prekinuti crni niz i dokopati se punog plijena protiv Granade, jednako kao i Espanyol protiv zahuktalog Rayo Vallecana.

Borussia iz Dortmunda pobjegla je prošli vikend svojih prvim pratiteljima na sedam, odnosno osam bodova prednosti, a taj će višak pokušati sačuvati na gostovanju kod jednog od "davljenika", novog prvoligaša Augsburga. Postoji li recept za domaćine? "Protiv Borussije treba igrati kao Borussia. Puno trke i puno kretanja s loptom i bez nje, i sve to zajedno", smatra bivši reprezentativac Steffen Freund.

Bayern će se pokušati približiti pobjedom protiv Hoffenheima, koji će nastupiti bez ozlijeđenog Srđana Lakića, a Borussia iz Mönchengladbacha dočekuje Santinijev Freiburg. Kiks drugoplasirane ili trećeplasirane momčadi prvenstva čekat će Schalke, koji u susretu uglednih bundesligaških imena igra protiv HSV-a, za čiji sastav konkuriraju i Petrić i Iličević.

Kaiserslautern će bijeg s dna tražiti u Stuttgartu, a Ćorlukin gostuje kod Mandžukićevog Wolfsburga. U slučaju pobjede Apotekari mogu probati pritisnuti Schalke u borbi za posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Nedjeljni dvoboj Werdera i Hannovera izravan je okršaj za šestu poziciju.

Tijekom tjedna odigrane su utakmice koje su bile odgođene zbog vremenskih nepogoda, Juventus je "posijao" bodove u Bologni te zaostao dva boda za Milanom koji je sada sam na čelu Serie A. Rossoneri u sklopu 27. kola dočekuju Lecce, a nakon teškog poraza protiv Arsenala, Giallorossi bi vrlo lako mogli podnijeti ceh Ibrahimovića i društva koji, barem dosad, nisu imali problema s "malim utakmicama".

Juventus je još neporažen, no imaju isti broj remija i pobjeda - (ne)sretnih 13. Chievo i Bologna osladili su se bodom, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li to moći i Genoa. Napad Bianconera nije previše efikasan, a u obrani će morati obratiti pozornost na Rodriga Palacija, strijelca 14 golova u dosadašnjem tijeku prvenstva.

Udinese će nakon gostovanja u Nizozemskoj dočekati Novaru, a možda i najzanimljiviji susret igraju Palermo i Roma na Renzo Barberi, dvije momčadi koje su sklone oscilacijama. Napoli uoči Chelseaja dočekuje Cagliari, a Ranieri će prekid katastrofalnog niza i neznatno bolje igre tražiti u Veroni protiv Chieva.

Protekli vikend donio je u Le Championnatu novu smjenu na vrhu tablice te Parižani s vodeće pozicije dočekuju posljednjih 12 prvenstvenih kola. U nedjelju ga brane kod Dijona, momčadi koja će pred svojim navijačima pod svaku cijenu tražiti vrijedne bodove u borbi za ostanak, što osigurava težak posao za PSG.

Protivnika slične reputacije ima i Montpellier, ali drugoplasirana momčad će tri boda tražiti pred svojim navijačima. Derbi kola na rasporedu je u subotu kad ranjeni Lavovi dočekuju Lille, samo tri dana nakon posrtanja na Cipru. Moguć je nastup i hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena, nakon oporavka od ozljede.

Eventualni kiks Lillea lovit će tri potpuno izjednačene momčadi plasirane između četvrtog i šestog mjesta. Najlakši posao bi trebao imati Rennes u domaćem ogledu s Auxerreom, a teško gostovanje je pred Saint-Etienneom, čiji igrači povratak pobjeda traže kod Valenciennesa. Inače, kolo ovaj put utakmicom već u petak otvaraju Ajaccio i Marseille, a gosti u taj susret ulaze nakon poraza od Eviana u zaostalom ogledu odigranom ranije tijekom tjedna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!