Nogomet

Dramatični preokreti, debitant, prvijenac...

Piše:Vedran Babić • ponedjeljak, 12.03.2012.
Dramatični preokreti, debitant, prvijenac...
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

21. prvenstveno kolo MAXtv Prve lige prema svemu sudeći definitivno je razriješilo dilemu oko konačnog prvaka, ako je ona uopće i postojala. Derbi Sv. Duje razočarao je sve, Dinamo je uz dvostrukog strijelca Jerka Leku slomio Lučko, a Zagreb i Zadar "vlasnici" su dramatičnih preokreta u posljednjim trenucima. Cibalia je prekinula 16-godišnji post bez pobjede na Gradskom vrtu...

Splitski derbi između Bilih i Crvenih kroz medije je, što od strane novinara, a što od strane djelatnika dvaju klubova, tijekom cijelog prošlog tjedna bio najavljivan kao praznik nogometa u kojem će splitski ljubitelji nogometa, a takvih je puno, uživati. No, 90 minuta poljudske utakmice nikoga nije impresioniralo. Bilo je par bljeskova, par šansi, ali sve u svemu vrlo skromno.

Istini za volju, vremenski uvjeti nisu bili najidealniji. Bura je dosta smetala igračima pri konstrukciji igre, no puno više je takvoj skromnoj priredbi "kumovao" Splitov trener Tonći Bašić, koji je na Poljud očito stigao s idejom da čuva bod, a naprijed ako što bude, bude. Hajduk se, kako je to i inače bivalo, loše nosio s gustim defenzivnim bedemom gradskog rivala i utakmica je završila bez golova premda su i jedni i drugi u završnici mogli do pobjede.

Igrači Krasimira Balakova tako ni u svojoj drugoj "proljetnoj" utakmici na Poljudu nisu došli do pobjede te se s minusom od čak deset bodova počinju pripremati za najveći derbi od svih, onaj s Dinamom na Maksimiru. S druge strane, momčad iz Parka mladeži u prva je tri kola nastavka prvenstva osvojila samo dva boda i mora se trgnuti ukoliko želi vratiti izgubljeno treće mjesto.

Dinamo je, pak, imao laganu utakmicu protiv Lučkog. Doduše, prvih pola sata Modri su se mučili. Igrači Lučkog dobro su parirali superiornijem suparniku, no jednom kada su "gosti" poveli (i to eurogolom Jerka Leke, koji rijetko zabija) sve se otvorilo. Igrači Željka Kopića psihički su potonuli, a Modri su mirno "otplovili" do pobjede (4:0).

Dinamo možda nije impresionirao igrom u drugom dijelu sezone, no ono najvažnije je ispunio. Plasirao se u polufinale Kupa, a u tri prvenstvena ogleda ostvario je sve tri pobjede uz gol razliku 8:0. Bez previše truda Ante Čačić i njegovi igrači sigurno koračaju prema sedmom uzastopnom naslovu prvaka Hrvatske i prepuni samopouzdanja dočekuju Hajduk na Maksimiru.

Poslije 16 sušnih godina Cibalia je osjetila slast pobjede u osječkom Gradskom vrtu. Svojom trećom uzastopnom pobjedom Nebeskoplavi uključili su se u borbu za treće mjesto. Trenutno su peti na ljestvici, ali sa samo tri boda manje od trećeplasiranog Slavena Belupa i bodom manje od četvrtoplasiranog Splita. Inače, poslije Dinama, Splita i Hajduka Cibalia je najuspješnija gostujuća momčad u ligi.

Trener Samir Toplak očito je pronašao pravu "kemiju" unutar momčadi jer Cibalia za poraz ne zna još od 15. listopada 2011. godine kada je s 3:0 izgubila na šibenskom Šubićevcu. U narednih devet utakmica osvojili su 19 od mogućih 27 bodova (5 pobjeda, 4 remija), a u prva dva kola drugog dijela prvenstva slavili su u Koprivnici (1:0) i kod kuće protiv Karlovca (2:0). U sljedećem kolu imaju lijepu priliku za nastavak tog niza - na igralište na Bosutu stiže Lučko.

Nogometaši Zadra i Zagreba kreirali su hvale vrijedne preokrete u svojim utakmicama. Na Stanovima Zadrani su sve do 86. minute gubili 1:0 protiv zaprešićkog Intera, a onda su u razmaku od samo tri minute došli do vrijedna tri boda (Tokić, Begonja). Zagreb je svoj deficit od 2:1 u Varaždinu nadoknadio u sudačkoj nadoknadi golovima Štroka i Medića. Pjesnici su s ova tri boda deveti na ljestvici s 28 bodova, a tri manje na desetoj poziciji imaju igrači Dalibora Zebića.

Na 11. poziciji nalazi se Pamićeva Istra, koja u drugom dijelu prvenstva još nije izgubila ni jednu utakmicu. Puljani su na Maksimiru pobijedili Lokomotivu 2:0 i tako pokazali da dobre igre koje pokazuju u posljednjih par tjedana nisu slučajnost. Ponovno je Belle bio jedan od raspoloženijih pojedinaca, a pojačanja Križman, Barbarić i Bačelić-Grgić odlično su se uklopili. Pamićevoj momčadi ovo je bila tek druga gostujuća pobjeda u 11. utakmici.

Iz tjedna u tjedan borba za o(p)stanak u MAXtv Prvoj ligi postaje sve manje izdržljiva za neke klubove. Varaždin se doslovno bori za svoj vlastiti opstanak, a ni Karlovac nije u ništa boljoj situaciji premda je protiv trećeplasiranog Slavena u najdosadnijoj utakmici kola uzeo bod (0:0). Lučko će se također jako teško izvući, dok se Šibenčani, koji su trenutno 13. na ljestvici, još uvijek imaju pravo nadati.

Goran Tomić i njegovi igrači u prva dva kola osvojili su maksimalnih šest bodova, a pobjednički niz zamalo su nastavili na svom Šubićevcu protiv Rijeke. Vodili su dvaput, no oba puta Rijeku je spašavao Damir Kreilach svojim sjajno izvedenim slobodnim udarcima. U idućem kolu Šibenčani gostuju na Aldo Drosini kod Istre i to bi za obje momčadi mogla biti jedna od ključnih utakmica ove polusezone. Rijeka je relativno sigurna što se ostanka tiče, no u drugom dijelu sezone "pobijedili" su samo Varaždin u utakmici koja se nije ni igrala.

Igrač kola

19-godišnji Dario Župarić nije mogao odabrati bolji trenutak za svoj prvijenac u prvoligaškom društvu. U 73. minuti utakmice između Osijeka i Cibalije veznjak je zabio za prvu pobjedu vinkovačke momčadi u Gradskom vrtu poslije dugih 16 godina. Bartolović je izveo korner, a Župarić odmjerenim udarcem u suprotni gornji kut zatresao Vargićevu mrežu.

Pogodak/potez kola

Nešto više od pola sata Lučko je odolijevalo Dinamu, a onda su Modri poveli ovim fantastičnim pogotkom Jerka Leke s nekih 25 metara. Bivšem hrvatskom reprezentativcu lopta je baš fino "sjela" na volej i završila u rašljama vratara Kovačića. Neobranjivo.

Tragičar(i) kola

Momčad Varaždina bila je tako blizu vrijedne pobjede nad Zagrebom. U sudačku nadoknadu ušla je s prednošću 2:1, a nakon posljednjeg sučeva zvižduka ostala je praznih ruku i doživjela pravi "hladni tuš". Štrok je u prvoj minuti nadoknade izjednačio na 2:2, a u trećoj Medić zabio pogodak koji je Varaždince ekspresno pretvorio u istinske tragičare ovog kola.

Debitant kola

Neočekivani splet okolnosti omogućio je Splitovu vrataru Danijelu Zagorcu da debitira u MAXtv Prvoj ligi. 25-godišnjak iz Drniša svoj posao odradio je na vrlo visokoj razini i bio jedan od najboljih aktera na travnjaku. Situacije u kojima je morao obraniti, obranio je, i općenito je plijenio sigurnošću s kojom su se zasigurno i njegovi suigrači, posebice u obrani, osjećali sigurnije.

Povratnik kola

Bojan Vručina vratio se u staro jato. Nakon nekoliko ne baš uspješnih inozemnih epizoda, 27-godišnji napadač vratio se u Slaven Belupo, u klub u kojem je stekao ime i u kojem se svojim igrama svojevremeno probio sve do šireg popisa potencijalnih reprezentativaca Hrvatske. U prvoj povratničkoj utakmici u Karlovcu u igru je ušao u 55. minuti.

Izjava kola

Junak Dinamove utakmice protiv Lučkog, Jerko Leko, dao je zanimljivu izjavu na temu zarađenog žutog kartona zbog proslave prvog pogotka.

"Prvi mi je ovo put da sam dobio ovakav žuti karton koji nije zbog starta. Pokazao sam rođeno dijete na majici i rekao sucu: 'ako baš moraš, i nije problem'."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2012. u 21:34
    Vedrane, opet griješiš...kakav Leko?, pokraj onih slobodnjaka Kreilacha
    Obrisan korisnik
  • radigosa12.03.2012. u 19:35
    Ah zaboravio sam napomenuti da je jedanaesterac nad Krstanovićem smiješan. Ne znam čemu je potrebno "uvlačenje" sudaca Dinamu?
    radigosa
  • radigosa12.03.2012. u 19:32
    Fenomenalan gol Leke ali ipak Kreilachovi slobodnjaci su mi fenomentastičniji.
    radigosa
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 18:31
    da ja isto mislim da je bar prvi slobodnjak od kreilacha bio najljepši gol al jbg mora bit dinamo u svakoj prici pa tako i u ovoj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 17:49
    Potez kola Jerko Leko... Može se sakrit pred Kreilachovim slobodnjacima
    Obrisan korisnik