Zimski sportovi

Havlat vratio Sharkse u zonu playoffa

Ivan Dominik • nedjelja, 18.03.2012.
Havlat vratio Sharkse u zonu playoffa

Hokejaši u NHL-u donijeli su mnogo zanimljivih trenutaka, vrhunskih poteza, kvalitetnih golova i interesantnih rezultata. U ovo potonje ulazi sigurno poraz NY Rangersa kod kuće od Colorada, a još je zanimljivije bilo u San Joseu gdje su se domaći Sharksi vadili protiv jakih Red Wingsa te uspjeli ponovno dohvatiti osmo mjesto Zapada...

Nakon što su u ranijim terminima u subotu navečer odigrana tri dvoboja u kojima su pobjede upisali Penguinsi, Bruinsi i Hurricanesi, iste je noći NHL donio još osam utakmica diljem sjevernoameričkog kontinenta. Mnoge su utakmice utjecale na ligašku ljestvicu, a domaće i gostujuće ekipe podijelile su po četiri pobjede sa svake strane.

Domaće pobjede Kingsa, Canucksa i Sharksa

Zanimljivije je noćas bilo na Zapadu gdje su u tri utakmice maksimalne bodove odnijeli domaćini. Infarktna je utakmica bila između San Josea i Detroita u kojoj je pobjeda prijeko potrebna bila i jednima i drugima, međutim Sharksima je bila od životnog značenja. Stoga su domaćini bolje ušli u sam susret postigavši gol već u 48. sekundi istog, a strijelac je bio Joe Pavelski. Na 2:0 je povisio kasniji junak utakmice Martin Havlat u 19. minuti, ali je samo 23 sekunde kasnije konačan rezultat nakon prve trećine postavio povratnik u momčad Pavel Dacjuk.

Vezane vijesti

Ruski se centar vratio golovima i bodovima u prvoj utakmici nakon gotovo mjesec dana izbivanja zbog operacije koljena. Druga je trećina završila bez golova, a u trećoj je utakmicu u produžetak odveo Valtteri Filppula golom za 2:2 u 49. minuti. U dodatnih je pet minuta ponovno na sceni bio Čeh Havlat koji je pogotkom u četvrtoj minuti donio oba boda svom klubu, koji se time vratio na osmo mjesto konferencije te sada ozbiljnije pretendira na ovogodišnji playoff.

Zanimljivo je bilo i u Gradu anđela gdje su domaći Kingsi u Staples centru nadvisili jaki i neugodni Nashville za svoju četvrtu pobjedu zaredom. Nakon izjednačenih 40 minuta u kojima je za Kingse zabio Slovenac Anže Kopitar, a za Predatorse izjednačio Martin Erat, odluka je pala u trećoj trećini. U tom su vremenu igrači kluba iz Los Angelesa postigli tri gola u nizu preko Pennera, Kinga i Clifforda, a konačnih je 4:2 postavio Mike Fisher. Kingsi su pobjedom dospjeli na deveto mjesto Zapada s istim brojem bodova kao i Sharksi, dok bod i par utakmica više ima sedmi Colorado. Šansu za ulazak u doigravanje imaju još Phoenix i Calgary, a Predsi su unatoč porazu ostali na petom mjestu iste konferencije.

U preostalom susretu odigranom na zapadu Kanade, domaći je Vancouver u susretu protiv posljednjeg Columbusa prekinuo svoj gubitnički niz. Nisu Canucksi ni protiv najslabije i najlošije ekipe lige bili uvjerljivi, a do pobjede su ih po običaju predvodila braća Sedin. Daniel je zabio dva gola na asistencije svog brata, a u pobjedu od 4:3 u strijelce su se kod Canucksa još upisali David Booth i fenomenalni branič Alexander Edler. Gosti su zabijali po jedan gol u svakom periodu, a njihovi tvorci bili su Prospal, Jack Johnson i Wisniewski. Oba su kluba zadržala svoja mjesta u ligi, premda je to bila bolja vijest za Canuckse koji su napokon izašli iz krize.

St. Louis Bluesi i matematički osigurali doigravanje

U svom 200. nastupu u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, vratar Bluzera Jaroslav Halak bio je najbolji pojedinac svoje momčadi koja je u gostima na Floridi pobijedila Tampu Bay. Gosti su već u prvoj trećini došli do vodstva od 2:0 kasnim golovima Patrika Berglunda i mladog novopridošlice iz AHL-a, Jadena Schwartza. Mladi kapetan juniorske kanadske reprezentacije dokazao je da se radi o velikom potencijalu, budući da je svoj prvi gol u NHL-u zabio upravo u debiju. Potvrda pobjede vodeće momčadi lige došla je početkom druge trećine kada je mrežu Dwaynea Rolosona zatresao David Perron i tako postavio 3:0 svoje momčadi. Nepunih pet minuta prije kraja ogleda je počasni gol za svoju ekipu zabio bek Brendan Mikkelson, kojem je to bio prvijenac ove sezone.

Konačnih 3:1 gostiju pokazalo je da Tampa sve više zaostaje za zonom doigravanja na Istoku, jer je trenutno 12. sa sedam bodova manje od osmog Washingtona. Bluesi su i matematički potvrdili doigravanje jer sa okruglih 100 bodova predvode sve ostale klubove u ligi. ''To je samo prvi korak i ponosni smo na njega. Organizacijski smo ponosni na ovaj rezultat. To je prvi korak u ono što želimo postići, a bila su ovo dva ili tri mjeseca vrlo dobrog hokeja s naše strane'', komentirao je uspjeh svojih igrača trener Bluesa, Ken Hitchcock.

Domaći poraz Rangersa, Florida teško svladala Sabrese

Šestorka večeri

Semjon Varlamov (COL) – 41 obrana, 97.6 posto
Alexander Edler (VAN) – 1 gol, 1 asistencija, 2 boda
Jake Gardiner (TOR) – 2 asistencije, 2 boda
Drayson Bowman (CAR) – 2 gola, 1 asistencija, 3 boda
Sidney Crosby (PIT) – 3 asistencije, 3 boda
Martin Havlat (SJS) – 2 gola, 2 boda

trenutno vodeća momčad Istoka i jedna od najboljih momčadi lige kroz cijelu sezonu, NY Rangersi, doživjeli su poraz u svom Madison Square Gardenu od vrlo dobre ekipe Colorada koja se bori za doigravanje. Avse je predvodio sjajni mladić na vratima, Rus Semjon Varlamov, koji je obranio 41 udarac domaćina. Rangersi su prvi došli u vodstvo i to golom Norvežanina Matsa Zuccarella Aasena, kojem je to bio prvo pogodak ove sezone.

Međutim, to je bilo sve od domaćih, koji više nisu uspjeli svladati Varlamova dok su njihovu mrežu do kraja tresli Matt Hunwick, Gabriel Landeskog te kapetan Paul Stastny, koji je poentirao u praznu mrežu. Ovim porazom su momci iz Velike Jabuke ostali na samo dva boda više od furioznih Penguinsa koji imaju i utakmicu manje, dok je Avalanche sedmi s dvije do tri utakmice više od niže rangiranih ekipa Zapadne konferencije.

Florida Panthersi koji su već gotovo osigurali treće mjesto konferencije s kojeg će kretati u playoff, teškom su mukom pobijedili Buffalo Sabrese, momčad koja se grčevito bori za doigravanje. U prvoj su trećini domaćini poveli s 2:1 golovima Mikaela Samuelssona i Johna Maddena nakon preokreta gostujuće prednosti za koju je zabio Tyler Ennis. No, u drugom je periodu Derek Roy zabio za goste te odveo utakmicu u shootout jer nakon preostalog regularnog vremena i produžetka golova više nije bilo. U raspucavanju je bilo vatreno jer su u istim serijama igrači obje momčadi zabijali i promašivali, a utakmicu je golom tek u sedmoj seriji odlučio Dmitrij Kulikov golom za pobjedu domaćih. Dok su Panthersi treći, Buffalo zaostaje dva boda za osmim Capitalsima u Istočnoj konferenciji.

Toronto odnio bodove iz glavnog grada, Islesi svladali Habse

U najmanje zanimljivim noćašnjim utakmicama Toronto Maple Leafsi su priredili iznenađenje u Ottawi pobijedivši domaćina s 3:1. Od sredine druge do kraja treće trećine su gosti izgradili odličnu prednost od 3:0 golovima Tima Connollyja, Phila Kessela i kapetana Dina Phaneufa, koji je svojim udarcem razbio kameru u golu Senatorsa. Colin Greening je svojim 16. golom sezone postavio konačan rezultat te tako ublažio poraz svoje ekipe nepune dvije minute prije kraja. Ottawa je ostala sedma na Istoku, dok su Leafsi na 11. mjestu iste konferencije zamijenili Tampu, međutim, doigravanje im je i dalje teško dostižno.

NY Islandersi su iznenadili pobjedom u gostima kod vrlo loših Montreal Canadiensa. Posljednje plasirana momčad Istoka, Montreal, kod kuće nije uspjela pobijediti ni slabu momčad s Long Islanda. Prvijencem sezone Aarona Palushaja su domaći poveli u trećoj minuti ogleda, ali su gosti rezultat okrenuli u drugoj trećini golovima švicarskog kapetana Marka Streita te Danca Fransa Nielsena.

Početkom treće trećine je na 2:2 izjednačio Louis Leblanc, a nakon što niti jedna momčad nije zabila do kraja utakmice i produžetka, moralo se pristupiti izvođenju penala. Vratar gostiju Al Montoya bio je uspješniji od svog kolege Petera Budaja s druge strane pa su tek u šestoj seriji gosti odnijeli pobjedu golom Josha Baileyja za konačnih 3:2. Zaslužena pobjeda Islandersa nije donijela veće promjene na tablici, nego su se te dvije momčadi izjednačile po bodovima na pretposljednjem, odnosno posljednjem mjestu Istoka.

NHL liga, 17.3.2012., kasnije utakmice:
Montreal – NY Islanders 2:3 (SO)
Ottawa – Toronto 1:3
NY Rangers – Colorado 1:3
Tampa Bay – St. Louis 1:3
Florida – Buffalo 3:2 (SO)
Vancouver – Columbus 4:3
LA Kings – Nashville 4:2
San Jose – Detroit 3:2 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.03.2012. u 15:08
    Opet smo među 8, idemo psine!!!! Pala je stara mušterija iz Detroita :) :)
    Obrisan korisnik