Ostali sportovi

Galić ostavila trofej kod kuće

Sportnet • utorak, 20.03.2012.
Galić ostavila trofej kod kuće
Foto: Ivan Lacković

Kristina Galić, članica splitskog Sokola, pobjedom u apsolutnoj kategoriji kod seniorki osvajačica je tradicionalnog karate turnira Kup Jadrana koji se po 13. put održavao na Gripama.

Galić je u finalu apsolutne kategorije bila bolja od klupske kolegice Zrinke Magazinović, a zanimljivo je da su se u kategoriji do preko 60 kilograma ove dvije suparnice susrele u polufinalu gdje je Magazinović bila bolja i slavila u kategoriji. Muška apsolutna kategorija nije se održavala tako da je ovogodišnji turnir ostao bez pobjednika u muškoj konkurenciji.

Ravnopravnost na tatamiju

Iako se borilački spotovi uglavnom vezuju uz mušku populaciju, u karateu je već vidljiv jedan drugi trend. Prije samog turnira obavezno se provodi i sudački seminar tako da se na samom natjecanju odrađuje praktični dio. Ove godine pola djelitelja pravde na tatamiju bile su – sutkinje.

Njih deset su pokazale da znaju znanje pa je ih je red spomenuti, a govorimo o Mariji Grgić (Brotnjo), Dijani Palunčić i Dajani Mršić (Kakato Dubrovnik), Kristini Galić (Sokol, prvo je sudila, pa se onda borila i titulu osvojila), Tomislavi Jukić (Obi Split), Jadranki Kovačević (Zamet) , Katarini Nekić i Barbari Reif (Formu Zadar), Svjetlani Bebić (Knez Domagoj Metković) i Silviji Škare (Galeb Split).

Turnir je na Gripama okupio 548 natjecatelja svih uzrasnih kategorija iz hrvatskih klubova te karataša iz BiH, Mađarske, Slovenije, te je održao razinu koju ima već dugo niz godina. Po prvi put je ustanovljena i nagrada "Drago Krželj" u čast na preminulog velikog sportskog entuzijasta, natjecatelja, trenera i karate djelatnika te utemeljitelja Kupa Jadrana koji je svoje prvo izdanje imao 1968. godine. Stručni žiri je tako odlučio da je najperspektivniji među natjecateljima u borbama Borna Petrović iz pločanskog Porto Tolera, dok je najbolji kataš Frane Pejković, član splitskog Sokola. Petrović i Pejković svoje su pehare primili iz ruku Drage Krželja mlađeg, sina splitske legende karatea.

"Glavni smo cilj ispunili, nismo dozvolili pad broja natjecatelja, održali smo približnu razinu kvalitete koju smo imali i prethodnih godina. Ovakva su natjecanja dobra za razvoj mladih karatista i svi su izgledi da ćemo u nekoliko narednih godina okrenuti se prema mlađima kako bi ovaj turnir prvenstveno bio razvojni za mlade sportaše i koji bi bio prva stepenica u natjecateljskoj karijeri", ispričao je predsjednik Organizacijskog odbora Slaven Mikelić.

No, Splićani neće imati puno vremena za odmor, već 5. svibnja čeka ih novi domaći turnir, Kup Svetog Dujma, koji je prvenstveno zamišljen i pokrenut kao gradsko prvenstvo, no već je u posljednje dvije godine okupio preko 300 natjecatelja iz dalmatinske regije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!