Nogomet

Loši dani za starosjedioce

Igor Šestak • ponedjeljak, 26.03.2012.
Loši dani za starosjedioce
Foto: Bruno Karadža

23. kolo MAXtv Prve lige nije donijelo velike promjene na prvenstvenoj tablici. Iako ponovno nije postigla gol iz igre, Rijeka je uspjela doći do važna tri boda. Slavio je i vodeći dvojac, a ogroman posao su napravili igrači Lokomotive pobjedom nad Splitom. Šibenik se novim bodovima malo približio ostanku u ligi, a Lučko i Karlovac su iznenađujuće stigli do boda protiv Slaven Belupa i Osijeka.

Osim Dinama i Hajduka, samo se četiri kluba natječu u Prvoj hrvatskoj ligi od njenog osnutka, a ove su sezone sva četiri u velikim problemima. Varaždin se već sprema za život nakon ispadanja, a Rijeka, Osijek i Zagreb su u grčevitoj borbi za plasman iznad 12. mjesta koje vodi u drugoligaško društvo. Rijeka u šest proljetnih kola nije postigla gol iz igre, Osijek se muči u utakmicama protiv klubova koje još samo matematika dijeli od druge lige, a Zagreb nikako da iskoči iz prosječnosti u koju je upao u posljednjih nekoliko sezona. Hoće li se još netko od starosjedioca u ligi pridružiti Varaždinu pokazat će posljednjih sedam prvenstvenih kola i sudačka nadoknada u ljetnim mjesecima s HNS-om u glavnoj ulozi.

Vodeći Dinamo nastavio je svoj put prema osvajanju novog naslova prvaka rezultatski uvjerljivom pobjedom protiv nemoćnog Varaždina. Ante Čačić je i ovom kolu nastavio s rotacijama u momčadi pa su od prve minute priliku dobili Sylvestr i Pokrivač. Napadači Dinama su u prvom dijelu propustili nekoliko odličnih prilika, a iskazao se i domaći vratar. U nastavku je stigla i realizacija pa su Modri izjednačili najuvjerljiviju pobjedu u Čačićevom mandatu. S 4:0 su slavili i protiv Lučkog.

U pobjedi Hajduka nad Cibalijom na klupi je debitirao Mišo Krstičević. Novi strateg nije mijenjao sastav koji je najčešće koristio Balakov, a jedino iznenađenje u prvoj postavi bio je mladi Radošević. Cibalija se predstavila u lošem izdanju pa je čak i trener Toplak priznao da su dobro i prošli. Napadači Bilih su se propisno ispromašivali, ali su minimalnom pobjedom pobjegli pratnji na osam bodova.

Vrlo zanimljiva postaje bitka za treće mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Uoči posljednjih sedam kola, prvu startnu poziciju za osvajanje trećeg mjesta drži Slaven Belupo s 39 osvojenih bodova. Koprivničanci su u ovom kolu izgubili dva važna boda u susretu protiv Lučkog, a mogu biti sretni što nisu poraženi jer su igrači Lučkog stvorili više prilika i bili bliže pobjedi.

Jedina svjetla točka Slaven Belupa u Kranjčevićevoj bio je Davor Vugrinec koji se svojim 126. pogotkom u hrvatskoj ligi izjednačio s rekorderom Igorom Cvitanovićem. Ipak, kako piše tportal, postoji mala sumnja u točan broj Cvitinih pogodaka. Naime, na utakmici Dinama i Hajduka odigranoj 13. svibnja 2000. prvi gol za Dinamo pripisan je Bišćanu, iako je lopta na putu do mreže pogodila Cvitanovića i prevarila Pletikosu. Bio bi to 127. pogodak Dinamovog napadača u hrvatskom prvenstvu.

Slaven je u proljetnom dijelu prvenstva već prosuo bodove protiv Karlovca, a na trećem mjestu ih drži još slabija forma Splićana koji su u šest kola upisali tek jednu pobjedu i imaju dva boda manje od Slavena. Neuvjerljive predstave ovih momčadi odlično je iskoristila momčad Lokomotive koja je pobjedom od 1:0 nad Splitom stigla na samo tri boda do trećeg mjesta na tablici.

U vrlo gustoj sredini prvenstvene ljestvice pobjedu je u 23. kolu upisala jedino Rijeka i malo se udaljila od pozicija koje vode u niži rang natjecanja. Riječani ponovno nisu briljirali, niti su postigli gol iz igre, ali je za važna tri boda protiv Intera pogodio Kreilach s bijele točke. Kakva se borba za ostanak trenutno vodi najbolje pokazuje bodovna udaljenost od šeste do 12. momčadi na tablici koja iznosi samo pet bodova.

23. kolo donijelo je i tri neriješena ishoda. Osim Slavena i Lučkog, bodove su podijelili Zadar i Istra te tako produžili svoje serije bez poraza, a veliko iznenađenje pripremila je momčad Karlovca koja je oslabljena brojnim ozljedama stigla do boda u Osijeku. Mogli su Karlovčani i do sva tri kada je Bektaši u 89. minuti sam izašao pred vratara Vargića, ali nije uspio pogoditi mrežu za prvo proljetno slavlje kluba s Korane.

Do treće proljetne pobjede stigli su nogometaši Šibenika nakon što su s 2:1 bili bolji od Pjesnika. Šibenska momčad tako nastavlja s dobrim igrama unatoč svim problemima koji okružuju klub, a ovim slavljem stigli su na šest bodova zaostatka za 11. pozicijom koja donosi spas.

Igrač kola

Iako je dolaskom trenera Čačića izgubio sigurno mjesto u prvoj postavi, Luis Ibanez je odlično iskoristio priliku koju je dobio u Varaždinu. Najkorisniji igrač jesenskog dijela prvenstva načeo je Varaždin pogotkom iz velike udaljenosti, koji ide na dušu domaćem vrataru, a upisao je i asistenciju za drugi pogodak Dinama kada je preciznim ubačajem pronašao Tomečaka.

Pogodak kola

Najljepši pogodak 23. kola postigao je Mario Musa za pobjedu Lokomotive nad Splitom 1:0. Vratara Zagorca Musa je svladao u 72. minuti utakmice iz slobodnog udarca s 25 metara od gola, a lopta je na putu do mreže preletjela živi zid.

Potez kola

Nakon što su svojom suradnjom potopili Rijeku, Ante Vukušić i Mijo Caktaš lijepom su akcijom režirali jedini pogodak za pobjedu protiv Cibalije. Vukušić se na lijevoj strani oslobodio dvojice obrambenih igrača i ubacio loptu u kazneni prostor gdje ju je prsima primirio Caktaš i mirno pogodio pored vratara Matkovića za svoj prvijenac na Poljudu.

Tragičar kola

Uloga tragičara u ovom kolu pripala je mladom Zagrebovom stoperu Denisu Kolingeru. Zagreb se na Šubićevcu dugo mučio kako bi uhvatio rano vodstvo Šibenika, a do izjednačujućeg pogotka stigao je u 79. minuti. Pjesnici su ipak ostali bez boda jer je 18-godišnji Kolinger u 84. minuti skrivio kazneni udarac i zaradio isključenje. S bijele točke precizan je bio Malčić pa su sva tri boda ostala u Šibeniku.

Debitant kola

Marko Sušac, 23-godišnji vratar iz Ljubuškog, dobio je priliku braniti vrata Varaždina u susretu protiv Dinama zahvaljujući ozljedi prvog vratara Mrmića. Iako je u svom prvom nastupu za Varaždin primio četiri pogotka, istaknuo se s nekoliko vrlo dobrih obrana, posebno u prvom dijelu. Jedino je trebao bolje reagirati kod prvog pogotka Modrih kojeg je postigao Ibanez s velike udaljenosti.

Izjava kola

U 23. kolu svjedočili smo neuobičajenoj vidovitosti trenera Lokomotive Tomislava Ivkovića. Nakon utakmice trener Lokosa je otkrio kako je izvođenje slobodnih udaraca povjerio Musi jer je imao osjećaj da će pogoditi ukoliko mu se pruži prava prilika. “Ne mogu reći da su mi slobodnjaci specijalnost, ali pogodio sam, dobro je ispalo. Trener mi je rekao da ću ja pucati ukoliko dobijemo slobodan udarac jer ima osjećaj da bih mogao zabiti. Pogodio je", izjavio je Musa nakon sjajnog pogotka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 22:29
    da,da bit ce borbe za opstanak, ja vijerujem da ce se istra izvuci jer igraju odlicno sada dobiti ove 2 tekme kuci to jest rijeku i inter i evo nas u mirnim vodama. forza istra....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 20:35
    Zar Istra nije igrala u ovome kolu ??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 19:40
    Bit će borbe za ostanak. Puno klubova a mala bodovna razlika među njima.
    Obrisan korisnik