Nogomet

Butina: "Trebamo maknuti predrasude"

Josip Tolić • nedjelja, 01.04.2012.
Butina: "Trebamo maknuti predrasude"
Foto: Jelena Stipović

Trener vratarki hrvatske nogometne reprezentacije Tomislav Butina nakon visokog poraza od Engleske (0:6) govorio je o utakmici, stanju u hrvatskom ženskom nogometu i potezima koji bi ga trebali poboljšati.

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija u Vrbovcu je pružila slabi otpor vrlo jakoj moćnoj selekciji Engleske koja je vratarki Nicole Vuk zabila šest pogodaka, od čega pet u prvom poluvremenu, a mogla ih je još i više.

"Nije mi žao nijedne sekunde koju ovdje provedem. Drago mi je što možemo pomoći curama, no sve su to mali, sitni koraci i dok ne bude ozbiljnog 'streskanja', ostat će ovako kako jest."

"Nakon 5:0 sigurno ni motivacija više nije bila velika. Prevelike su to razlike u kvaliteti da bismo mi nešto ozbiljnije u takvoj utakmici mogli napraviti. Jedino što možemo tražiti, i na tome inzistiramo, jest da cure maksimalno odrade ono što u ovom trenutku mogu, da su maksimalno borbene. Sve ostalo više je u rukama je i nogama naših protivnica nego što mi to možemo kontrolirati", rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Sportnet trener vratarki Tomislav Butina.

Hrvatska je u ovom nogometnom polju još uvijek "zelena". "Ženski je nogomet na početku razvoja. Lijepe su stvari poput promocije današnje utakmice, televizijskog prijenosa ili kada jedan dobar trener preuzme neku žensku nogometnu ekipu kako bi one počele ozbiljnije trenirati. No, to su toliko sitni koraci i dok se god kompletna priča o ženskom nogometu ne pomakne, ostat će sve na entuzijazmu i nekoj dobroj utakmici tu i tamo, ništa više", rekao je bivši čuvar mreže hrvatske muške nogometne vrste.

"Ovdje ne može biti stresa jer poznajemo situaciju. Ne možemo previše očekivati od cura, samo da daju 100 posto od sebe, a one to i rade. Puno je stresniji muški nogomet, pogotovo nivo na kojem sam ja igrao. Stalno se boriš za naslov prvaka, ne smiješ izgubiti... To je ostavilo traga na meni, a sad se relaksiram."

Upitan kako poboljšati krvnu sliku hrvatskog ženskog nogometa, Butina ističe mogućnost zajedničkog rada djece oba spola u mlađim uzrastima. "Trebalo bi od male djece nadalje širiti bazu. To se može napraviti samo ako se djevojčice uključe u rad s dječacima. Naravno, u zemlji kao što je Hrvatska trebat će još neko vrijeme proći dok se maknu predrasude. To bi bio jedan od modela da se ide dalje."

Nakon igračke karijere, Dean Klafurić mu je ponudio mjesto trenera u reprezentaciji: "Izbornik Klafurić veliki mi je prijatelj od rođenja. Kao djeca igrali smo skupa i kad me je zamolio da mu pomognem, ne samo kao trener vratarki jer tu nema nekog ozbiljnog posla. U dva-tri napraviš isto toliko treninga, nije to nekakva velika 'šljaka'. Ali, tu sam i zbog promidžbe i da svojim iskustvom pomognem curama. Vrlo sam se rado odazvao ovoj priči, a imam usto još i drugog posla", zaključio je čovjek koji je tijekom karijere igrao za Dinamo, Karlovac, Samobor, Slaven Belupo, Club Brugge i Olympiacos.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LeBronWade01.04.2012. u 19:38
    zbog takvih stavova kao tvoj hrvatski sport i država jesu u ovoj situaciji u kojoj se nalaze ...
    LeBronWade
  • Ronaldo901.04.2012. u 18:47
    sve je to ok, radi svatko šta hoće, ali budimo realni, žene i nogomet? ma daaaj, nije to nikakvo ruganje, niti mislim išta loše, ali kad nešto za nekoga nije onda nije, i blje da se posvete necemu šta ima smisla, u cemu mogu napredovat, nešto ostvarit a ne utuc svoje mlade dane u jedno veliko ništa
    Ronaldo9