Nogomet

Video: Uspješni Sporting i španjolski trio

Ivan Dominik • četvrtak, 05.04.2012.
Video: Uspješni Sporting i španjolski trio
Foto: EPA

Uzvratni su dvoboji četvrtfinala Europske lige donijeli mnogo napetosti i uzbuđenja na stadionima diljem Europe, a na kraju su čak tri španjolska kluba izborila poluzavršnicu. U njoj će ostatak Europe predstavljati lisabonski Sporting, koji je teškom mukom izbacio Metalist iz Harkova...

Valencia – AZ Alkmaar

Nakon što su u nizozemskom Alkmaaru igrači Unaija Emeryja izgubili s 2:1, na svojoj su Mestalli krenuli po preokret rezultata i prolaz u sljedeću fazu natjecanja. Tako su igrači Valencije i krenuli u utakmicu, puni samopouzdanja i odlučnosti zagospodarili su terenom odmah na početku dvoboja, iako je prvu šansu na utakmici imao Amerikanac Jozy Altidore u redovima AZ-a.

No, brzo su stvari krenule po planu domaćih, već u 15. minuti je nakon kratke akcije nakon kornera lopta došla do Feghoulija, koji je nabacio i pronašao glavu Adila Ramija koji pogađa za 1:0 nakon što je ''zaplivao'' gostujući vratar Alvarado. Samo dvije minute kasnije sa desne je strane centrirao Tino Costa, glavom je na drugu stativu loptu prenio Roberto Soldado, a strijelac za 2:0 ponovno je bio Rami.

Do kraja poluvremena igra se malo primirila, premda je Valencia bila aktivnija i bolja momčad s više prilika za gol. Nakon prvih 45 minuta ostao je rezultat 2:0 za domaće, a u drugom se dijelu nije mnogo toga promijenilo. Valencia je ponovno bolje otvorila igru, a niz prilika rezultirao je golom za 3:0 u 56. minuti. Ponovno je asistirao Soldado, a ovog je puta egzekutor bio Jordi Alba.

Umjesto asistenta prvog gola Feghoulija u 76. minuti ušao je Pablo Hernandez na strani domaćih, a uslugu je svom treneru vratio već nakon četiri minute provedene na travnjaku, jer je zabio zgoditak za 4:0 Šišmiša na asistenciju Albe. Tim je rezultatom utakmica i završena, a Valencia je potpuno zasluženo prošla u polufinale Europske lige.

Athletic Bilbao – Schalke 04

Ludu i efikasnu utakmicu ponovno su priredili predstavnici Baska u Europskoj ligi, koji su kod kuće branili prednost od dva gola izborenu u Gelsenkirchenu protiv Schalkea. Tijekom cijelog susreta su se prilike redale kao na traci, a obje su ekipe imale podosta svojih prilika. U takvoj otvorenoj utakmici i napadačkoj igri s obje strane, prvi je ipak poveo Schalke i to golom Klaasa-Jana Huntelaara, koji je deseti put u sezoni fino pogodio za 0:1 u 29. minuti. No, pred sam kraj poluvremena, točnije u 41. minuti, Athletic je došao do izjednačenja. Strijelac je bio Ibai Gomez, a s tim se rezultatom otišlo i na odmor.

Drugo je poluvrijeme donijelo izjednačenu igru obje momčadi, a u takvoj su se situaciji bolje snašli igrači njemačkog sastava. U 52. minuti Schalke je ponovno poveo, a strijelac je bio neuništivi Španjolac Raul. Međutim, samo tri minute potom San Mames je opet doveden u delirij jer je na asistenciju Ikera Muniaina Markel Susaeta zabio izjednačujući gol te naveo svoje navijače da od sreće skaču jedni po drugima. Nakon toga gola Athletic je počeo zatvarati utakmicu, igra se primirila, a inicijativu je preuzeo Schalke. Međutim, iako do kraja susreta gustoća prilika s obje strane nije jenjavala, rezultat je ostao isti pa će u polufinalu zaigrati Baski, dok se Schalke može pozdraviti s Europom za ovu sezonu.

Hannover – Atletico Madrid

Iako je Hannover pobijedio u posljednje tri domaće utakmice, Atletico iz Madrida nije bio lagan protivnik, pogotovo zato što je u Njemačku došao s prednošću iz prve utakmice od 2:1. Madriđani su odmah na početku utakmice postavili dobru obranu te nisu domaćima dopuštali da zaredaju s dobrim prilikama. Dosadnjikavo prvo poluvrijeme završilo je, stoga, bez golova, ali su se u drugom počeli odvijati interesantniji događaji.

Zaredali su prekršaji i žuti kartoni u drugom dijelu zbog grube igre obje ekipe, a Diego Godin, iz redova gostiju će zbog svoje javne opomene propustiti sljedeći europski susret svoje ekipe. Međutim, gosti nisu bili obeshrabreni i bolje su ušli u drugi dio što je vidljivo postalo nakon vodećeg gola, kojeg je za Atletico zabio Adrian u 63. minuti. Taj je pogodak utišao i navijače i igrače i samu igru na AWD Areni. Sve do 81. minute nije bilo većih uzbuđenja, no onda je Senegalac Mame Biram Diouf na asistenciju Bjelokošćanina Didiera Konana postavio rezultat 1:1.

Međutim, to je bilo sve od Hannovera jer su se gosti ponovno razigrali te su u 87. minuti nakon lijepe akcije i odličnog primanja i voleja Falcaa poveli s 2:1. Do kraja okršaja ove dvije ekipe golova nije bilo pa je tako Atletico gostujućom pobjedom od 2:1 prošao, kao treća španjolska momčad, u polufinale ovog elitnog natjecanja.

Metalist Harkov – Sporting Lisabon

Ukrajinski Metalist iz Harkova, kao najveće iznenađenje četvrtfinala ovog natjecanja nije uspio ostvariti progres protiv jakog Sportinga. Portugalci su kod kuće u prvoj utakmici slavili s 2:1, a u unutrašnjost Ukrajine su došli po potvrdu prolaza u polufinale, koju su nakon teške utakmice i dobili. Tvrda utakmica je u prvom dijelu donijela prilike s obje strane, premda su se gosti više branili. No, kada su svi već čekali posljednji sučev zvižduk za kraj prvih 45 minuta, Ricky Van Wolfswinkel je glavom proslijedio ubačaj Diega Capela u gol domaćina, a s minimalnom prednošću Portugalaca ušlo se i u drugi dio.

Metalist je u nastavku krenuo na sve ili ništa što mu se isplatilo u 57. minuti kada je izjednačio Jonathan Cristaldo, koji je ponovno dao nadu Ukrajincima. Još veću radost osjetili su navijači domaćina u 64. minuti kada je sudac William Collum sudio penal u njihovu korist, no njega je na žalost i ogorčenje Ukrajinaca promašio Cleiton Xavier. To je potpuno uništilo Metalist koji do kraja utakmice nije uspio ozbiljnije zaprijetiti te je ispao iz natjecanja, premda je još jedanput mogao iznenaditi.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

AZ Alkmaar2:1Valencia
Schalke 042:4Athletic Bilbao
Sporting2:1Metalist Harkiv
Atlético Madrid2:1Hannover 96
Valencia4:0AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:2Schalke 04
Metalist Harkiv1:1Sporting
Hannover 961:2Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik06.04.2012. u 10:11
    Prosle godine u polufinalu tri portugalska kluba i jedan spanjolski, ove godine obratno...
    lambik
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 09:22
    Ma sve to rusko i šeikovo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 08:38
    Očito nisi upoznat,ali Chelsea ti je engleski klub i u polufinalu je :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 07:50
    Ovo mi je najbolje, prva godina nakon ne znam koliko da nema Engleza u polufinalima i odmah je Španjolska najdominatnija liga u svemiru. Stavite i Seria A ispred, ipak su imali Milana u 1/4 dok Engleza nije bilo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 02:33
    Evo pokazatelja di se igra najbolji nogomet,engleska precjenjena liga sa velikim plaćama i umišljenim igračima,tri polufinalista u ligi uefa i dva i ligi prvaka,primera najjača liga to moraju i skeptici priznati
    Obrisan korisnik