Automoto

Katar kao novi početak

Lovro Štrbinić • petak, 06.04.2012.
Katar kao novi početak
Foto: Milan Bandur

Utrkom u Kataru otvara se nova sezona Svjetskog prvenstva u MotoGP i ostalim klasama. U 2012. godini naslov brane Casey Stoner i Repsol Honda, a na gridu će se naći niz novih vozača i momčadi...

Pet mjeseci nakon što je u Valenciji zaključena sezona utrkivanja za 2011. godinu najpoznatiji svjetski motociklisti se vraćaju u puni pogon. Prva utrka na rasporedu je u Kataru, a može se shvatiti i kao svojevrsna priprema za ostatak sezone jer će do sljedećeg radnog vikenda u Jerezu proći tri tjedna.

Na stazi Losail predstavit će se i nekolicina novih momčadi i vozača. Uz dosadašnju postavu tu su sad Interwetten Paddock, Forward Racing, Marc VDS, Kiefer Racing, Speed Master, Avintia Racing, Paul Bird Motorsports i Ioda Racing, a samim tim će mnogo novih lica imati priliku za dokazivanje u kraljevskoj klasi, od ove godine s motorima ponovno limitiranim na 1000 cc.

Sama staza u Kataru domaćin je MotoGP utrkama od 2004. godine, a 2008. je tamo prvi put održana noćna utrka. Sad već tradicionalno označava prvu postaju u kalendaru, a tradicionalno najviše uspjeha ostvaruje Casey Stoner, vlasnik četiri pobjede u MotoGP klasi i jednoj u onoj do 250 cc. Također, tri slavlja u najjačoj klasi ovdje je zabilježio Valentino Rossi, dok je Jorge Lorenzo isto toliko pobjeda upisao u slabijim klasama.

Losail International Circuit nalazi se dvadesetak kilometara od Dohe, a dug je 5380 metara, a širina staze je 12 metara. Vozači moraju proći kroz 16 zavoja, od čega je deset desnih. Rekord staze drži Stoner od 2008. godine, dok je u rukama Lorenza najbrži krug, iz kvalifikacija iste godine.

Teško je ponuditi prognoze oko favorita u Kataru, ali može se pretpostaviti da Australac na Hondi namjerava nastaviti tamo gdje je stao, pogotovo nakon dobrih izdanja na predsezonskim testiranjima.

"Nakon dobrih testiranja uoči sezone, u Katar idemo s dobrim osjećajem. Ovo će biti prva utrka s novim motorom na ovoj stazi pa će nam trebati i malo vremena da ga podesimo. U Losailu smo uvijek imali dobre rezultate, ali ove godine je još više kandidata za pobjedu", riječi su kojima je Stoner najavio uvodnu utrku u 2012. godini.

Jedan od glavnih konkurenata aktualnom svjetskom prvaku bit će Španjolac Jorge Lorenzo, na svojoj tvorničkoj Yamahi. Njegovo mišljenje je: "Veoma sam uzbuđen uoči prve utrke. Prošle godine smo ovdje bili dobri, a ove godine imamo još bolji motor. Imao sam problema s ozljedom ruke pa se dugo nisam utrkivao, ali osjećam se dobro i zadovoljan sam motociklom."

Na istom motociklu će pokazati što zna i njegov kolega Ben Spies, Amerikanac čija je karijera u usponu. "Uvijek je posebna utrka noću, pod svjetlima reflektora. Dat ćemo sve od sebe, radili smo dobro preko zime i pokušat ćemo se već od prvog dana snaći na stazi", izjavio je Spies, najavljujući dobar vikend.

Kvalifikacije na Velikoj nagradi Katara na rasporedu su u subotu u 18:55, dok je start utrke u nedjelju u 21 sat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!