Nogomet

Video: PSV suvereno do devetog Kupa

Josip Piršljin • nedjelja, 08.04.2012.
Video: PSV suvereno do devetog Kupa
Foto: EPA

U velikom finalu Nizozemskog nogometnog kupa PSV je bio uvjerljiv protiv Heraclesa koji u prvenstvu ima 21 bod manje od sastava Phillipa Cocua. Njegovi su igrači slavili s 3:0, no rezultat je po prikazanoj igri i prilikama mogao biti i puno veći.

PSV - Heracles 3:0 (1:0)

Nizozemski kup, finale
Stadion De Kuip, Rotterdam
Sudac: Pol Van Boekel

Strijelci: Toivonen 31', Mertens 56', Lens 63'

PSV: Tyton, Pieters, Bouma, Marcelo, Wijnaldum, Hutchinson, Strootman, Labyad (od 75' Engelaar), Lens (od 80' Matavž), Toivonen, Mertens (od 86' Depay)
Trener: Phillip Cocu

Heracles: Pasveer, Van der Linden, Looms, Breukers, Quansah, Overtoom (od 71' Gouriye), Duarte (od 66' Vejinović), Rienstra, Everton, Douglas (od 66' Bruns), Armenteros
Trener: Peter Bosz

U Rotterdamu na stadionu De Kuip pred otprilike 50.000 gledatelja nogometaši PSV-a po deveti put su podigli trofej namijenjen pobjedniku Nizozemskog kupa. U finalu su se sreli s Heraclesom koji je prvi put došao do ove faze natjecanja, no nije uspio parirati mnogo jačem suparniku iz Eindhovena. PSV je suvereno pobijedio s uvjerljivih 3:0, a Heraclesu je to drugi uzastopni težak poraz jer ga je u prošlom prvenstvenom kolu sa 6:0 deklasirao Ajax.

Nogometaši PSV-a od samog su početka utakmice dali do znanja svojim protivnicima da im neće biti lako. Nakon samo dvadesetak sekundi crveno-bijeli su bili u velikoj prilici kada se u šesnaestercu Heraclesa našao Jeremain Lens, a poslije udarca iskosa lopta je otišla malo pored vratnice. Crno-bijeli su uzvratili u 15. minuti opasnim dalekometnim udarcem KameruncaWillyja Overtooma, no to je otprilike sve što su u prvom dijelu pokazali.

KNVB Beker

Nizozemski kup (KNVB Beker) igra se još od 19. stoljeća. Prvo izdanje održano je 1899. godine, a najuspješniji klub je amsterdamski Ajax. Kopljanici su trofej osvajali ukupno 18 puta, a sljedeći po broju titula je Feyenoord koji je 11 puta bio najbolji. Klub iz Rotterdama ima prednost jer se finalna utakmica tradicionalno igra na njegovom stadionu De Kuipu uz nekoliko izuzetaka.

PSV je potom uspostavio dominaciju i momčad Phillipa Cocua je zaredala s prilikama, a jednu od najvećih propustio je realizirati najbolji strijelac Dries Mertens. Lens mu je uputio sjajnu loptu u prostor, a Belgijanac je izašao sam na protivničkog vratara Remku Pasveera koji je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik.

Nakon pola sata igre obrana Heraclesa je ipak popustila. Konstantnim napadima PSV-a odolijevala je sve do 31. minute, a tada je ekipa iz Eindhovena došla do vodstva. Lijepu akciju su odigrali Atiba Hutchinson i Zakaria Labyad poslije koje je Šveđanin Ola Toivonen petom prevario Pasveera i sjajnim potezom donio radost svojim suigračima i navijačima.


PSV je i poslije vodećeg pogotka nastavio u sličnom tonu, dok se nogometaši Heraclesa nisu uspjeli ozbiljnije približiti vratima svojih suparnika i zaprijetiti Przemyslawu Tytonu. Na predah uoči drugog poluvremena otišlo se s minimalnom prednošću crveno-bijelih koji su u potpunosti nadigrali 13. momčad Eredivisije.

Početkom nastavka PSV je mogao udvostručiti svoje vodstvo poslije brze kontre, ali Georginio Wijnaldum je uspio promašiti gotovo prazan gol i pogoditi vratnicu. Što nije uspjelo njemu, pošlo je za rukom Mertensu u 56. minuti. Belgijanac je poslije jedne duge lopte išao sam na Pasveera i glavom ga prebacio za 2:0.


Momčad iz Almela nije imala odgovor na igru PSV-a, a razlika u kvaliteti sve je više dolazila do izražaja. U 63. minuti definitivno je riješeno pitanje pobjednika kada je jako lijep pogodak lobom postigao Lens. Četvrtoplasirana ekipa nizozemskog prvenstva usporila je ritam poslije tog gola i do kraja bez većih problema sačuvala rezultat. Heracles unatoč porazu može biti zadovoljan svojim nastupima u Kupu ove sezone gdje su ulaskom u finale došli do povijesnog uspjeha.


Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!