Košarka

Perasovićeva Valencia u finalu

Mišo Gulić • subota, 14.04.2012.
Perasovićeva Valencia u finalu
Foto: Kristijan Komarica

Valencia, hrvatskog trenera Velimira Perasovića, je pobjedom nad litavskim Lietuvos Rytasom na Final fouru u ruskom Himkiju osigurala prvu kartu za finalni susret drugog po snazi europskog košarkaškog natjecanja, Eurokupa.

Prvi polufinalni dvoboj Eurokupa pripao je španjolskoj Valenciji koju s klupe vodi hrvatski strateg Velimir Perasović, a kako se kasnije pokazalo, ključna je bila sjajna prva četvrtina španjolske momčadi u kojoj su ostvarili 14 koševa viška pred Litavcima.

Nakon nekoliko izjednačenih minuta, doduše u blagu dominaciju španjolske momčadi, ostatak prve četvrtine Valencia je odradila u furioznom ritmu pritom ukrcavši čak 29 koševa Lietuvos Rytasu, dočim su Litavci zabili svega 14.

Vezane vijesti

Odlično je u tim trenutcima odreagirala kompletna momčad, čvrsto u obrani, kombinatorno u napadu, a nastavak takve igre viđen je i početkom drugog perioda. No, što je utakmica više odmicala tako su i Litavci sve više dolazili do daha, a silne rotacije trenera Aleksandra Džikića ipak su urodile plodom pa su do odlaska na odmor stigli do "prihvatljivih" minus deset (42:32).

Rytas je prvi zabio koš u nastavku, primakao se na osam razlike (42:34) i onda naprosto stao te Valenciji dozvolio novi bijeg, da bi u 27. minuti semafor pokazivao okruglih 20 koševa viška u korist Španjolaca (58:38). Završnicu četvrtine košarkaši Litavske zore (op.a. Lietuvos Rytas) odigrali su bitno bolje, stoga je pred posljednjih deset minuta rezultat glasio "dohvatljivih" 61:48.

Dobar ritam s kraja trećeg perioda Litavci su prenijeli i na početak četvrtog i nakon tri minute igre bili na obećavajućih minus sedam (64:57). Pet minuta do kraja Babrauskas je s crte za slobodna bacanja smanjio na 69:63, međutim, za nešto više ipak nisu imali ni snage ni spretnosti, stoga je izostala dramatična završnica, a konačan rezultat glasio je 80:70.

Statistika Valencije na kraju je otkrila kako niti jedan igrač nije ubacio više od 12 koševa, ali je u momčadi zato njih pet bilo dvoznamenkasto(Newley 12, Claver 10, Faverani 10, De Colo 10, Caner-Medley 12), dok je s druge strane Litavci imali tek dva raspoložena; Babrauskas je zabio 21, a Seibutis 15 koševa.

Eurokup, završnica

polufinale

Valencia80:70Lietuvos Rytas
Himki77:73Zenit St. Peterburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, završnica

polufinale

Valencia80:70Lietuvos Rytas
Himki77:73Zenit St. Peterburg

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vlacng14.04.2012. u 18:11
    bravo bravo znanje na djelu!
    vlacng
  • narada10814.04.2012. u 16:20
    Bravo! Al 'bilo je skakljivo, najmanja razlika u litavskom zamahu je bila -5 (a ne kao gore opisano -7), al onda je nakon timeouta DeColo sa tricom malo "smirio" situaciju. E sad u finale protiv "Hrvata" ;-)
    narada108
  • Obrisan korisnik14.04.2012. u 16:08
    Cestitke Perasu!
    Obrisan korisnik