Rukomet

Makedonska bitka za trofej i prestiž

Ivan Dominik • nedjelja, 15.04.2012.
Makedonska bitka za trofej i prestiž
Foto: Kristijan Komarica

Prvi dan završnice regionalne SEHA lige je iza glavnih aktera koji su manje ili više uspješno odigrali svoje prve utakmice. Polufinale je očekivano donijelo teške i neizvjesne susrete koji su završavali "na knap", a iako je prolaz Metalurga bio očekivan, poraz CO Zagreba od druge makedonske ekipe to zasigurno nije. Stoga će Zagrebaši u utakmici za treće mjesto morati opravdati ulogu favorita te se donekle iskupiti za subotnji poraz, dok će se momčadi iz Skoplja, između ostalog, boriti za trofej i za prestiž.

Polufinalne utakmice Final Foura regionalne lige nisu bile adekvatno posjećene od strane pomalo razmažene zagrebačke publike te je velebna Arena zjapila prazna, unatoč tome što se Croatia osiguranje borilo za finale. Atmosferu je dizalo nekoliko desetaka glasnih navijača slovačkog Tatrana, no osim njih nikakvog velikog ambijenta nije bilo. Možda barem djelomično i zbog toga je Zagreb izgubio svoju utakmicu, u kojoj je Vardar bio srčaniji i koncentriraniji u samoj završnici te je uspio prirediti senzaciju slaveći 30:29.

Kao i Vardar, njegov gradski rival Metalurg provukao se gotovo u posljednjem napadu pobijedivši Tatran Prešov sa samo jednim golom razlike, odnosno 26:25. Metalurg je ipak za razliku od Vujovićeve ekipe bio bolja ekipa tijekom cijelog susreta i stoga će se u kasnijem terminu nedjeljnog popodneva igrati zasluženo makedonsko finale. Obje utakmice posljednjeg dana sezone u SEHA ligi bit će nabijene emocijama kao i prvog dana, osobito u finalu, dok će utakmica za treće mjesto poslužiti Zagrebu i Tatranu da pokažu što znaju jer i jedni i drugi nemaju što izgubiti.

Croatia osiguranje Zagreb – Tatran Prešov

Zagrebaši se nakon šokantnog ispadanja od Vardara u polufinalu moraju okrenuti novoj utakmici i borbi za treće mjesto bez žaljenja, jer moraju svojoj, domaćoj, publici priuštiti barem jedan trijumf. Momčad Tatrana je kao stvorena za to, premda je se Slovaci neće lako predati i položiti oružje. Dosadašnji skor dvaju ekipa koje su igrale dva puta u "regularnom" dijelu regionalne lige je 1:1. CO Zagreb je u prvoj utakmici kod kuće lako s visokih šest razlike nadigrao Slovake, dok su momci Đorđe Rašića uzvratili na domaćem parketu pobijedivši 32:31.

Međutim, sada se ove dvije ekipe nalaze u drugačijim pozicijama i utakmica za treće mjesto bit će ipak neizvjesnija i važnija od "običnih" prvenstvenih dvoboja. Tome je tako jer nakon ove utakmice nema popravka ni povratka, a to dobro znaju i igrači i treneri oba kluba. Zagreb je u polufinalu imao previše oscilacija i premalo snage zbog umora koji je u posljednje vrijeme okupirao sve igrače, prvenstveno reprezentativce koji igraju u sumanutom ritmu na nekoliko frontova. No, odigraju li kapetan Zlatko Horvat i David Špiler utakmicu na razini polufinalne i pridruže li im se Marko Kopljar i Ivano Balić, koji su zakazali u prvom dvoboju, Tatran jednostavno neće imati šanse.

HC Metalurg Skoplje – Vardar Pro Skoplje

Sudar dvaju makedonskih giganta bit će sudar i dvaju renomiranih i iskusnih trenera, Hrvata Lina Červara i Srbina Veselina Vujovića, no prije sve ga će to biti sudar dva najbolje makedonska rukometna kluba. Osim za titulu najbolje momčadi regionalne lige ova dva kluba borit će se i za prevlast u gradu te za prestiž što će susretu dati samo dodatnu dozu napetosti. U jedinom odigranom susretu u Sehi ove sezone Metalurg i Vardar remizirali su s 18:18 što dovoljno govori kakav će biti i finalni susret.

Osim nadmudrivanja dvaju lukavaca na klupama ovih klubova, važnu će riječ voditi i sami igrači. U oba sastava ima nekoliko respektabilnih imena te reprezentativaca, posebno Makedonije. Vardar je mlađa momčad koja ima jači kolektiv, dok Metalurg ima više vrhunskih pojedinaca poput Mojsovskog, Kozline, Alušovskog te na kraju i Stanića. Finale kao i svako drugo mora biti neizvjesno, a ovo će prema svim mogućim pokazateljima i statistikama biti i više od toga, stoga treba očekivati i infarktnu utakmicu, koja će definitivno zadovoljiti sve želje rukometnih sladokusaca.

Nedjelja, 15. travnja 2012., SEHA liga, završnica (Final Four):
Utakmica za treće mjesto:
Croatia osiguranje Zagreb – Tatran Prešov, 15.30 sati
Finale:
HC Metalurg – Vardar Pro, 18 sati

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2012. u 13:15
    zagreb mora uzimati ovakve naslove.. svaka cast cvrstoj momcadi vardara, ali ovo je veliki podbacaj zagreba...
    Obrisan korisnik