Automoto

Stoner u Estorilu napada posljednju neosvojivu utvrdu

Maja Giljanović • petak, 04.05.2012.
Stoner u Estorilu napada posljednju neosvojivu utvrdu
Foto: Milan Bandur

Tjedan dana nakon što je prvi put u karijeri osvojio Veliku nagradu Španjolske u Jerezu aktualni svjetski prvak Casey Stoner u nedjelju napada jedini Grand Prix koji mu u najjačoj klasi izmiče već godinama, Veliku nagradu Portugala u Estorilu.

Prošli tjedan je teškim uvjetima na stazi i boli usprkos u dvorištu svojih velikih rivala Jorgea Lorenza i Danija Pedrose prvi put u karijeri osvojio Veliku nagradu Španjolske u Jerezu, a u nedjelju će do druge pobjede sezone i to na stazi na kojoj u najjačoj klasi još nikad nije pobijedio (slavio je još 2005. u klasi do 250 ccm) aktualni prvak svijeta pokušati doći u Estorilu.

Australac priznaje: "Fizički još nisam na 100 %, a najveći suparnici pucaju od motiva". Lorenzo, naime, na stazi koju je dosad osvojio već triput slavi 10. godišnjicu svog debija u Jerezu 2001. s dan ranije napunjenih 15, a Pedrosa bi se po jubilarni 100. put mogao popeti na pobjedničko postolje, po mogućnosti na najvišu stepenicu.

"Pamtim sjajne pobjede ostvarene u Estorilu, obožavam tu stazu, jedna je od mojih najdražih", izjavio je trostruki pobjednik Estorila uzastopce od 2008. do 2010. godine Lorenzo, a Pedrosa naglašava: "Zadovoljan sam dosadašnjom formom, ali daleko od toga da je ona optimalna. Još je puno posla ispred mene, u Estorilu ću morati biti još bolji, ali definitivan plus je što sam upravo ovdje prošle godine došao do prve pobjede sezone".

Pobijedi li, Stoner će od Lorenza preuzeti i čelo na tablici: "Staza u Estorilu ima sve, ravnine, zavoje, puno mjesta za preticanje, ali i napretek prostora za greške. Ključ je u balansu motocikla, tko ga pogodi, on će se na koncu veseliti".

Pobijedi li, pak, Lorenzo koji prvog dana slodobnih treninga slavi 25. rođendan, odvojit će se od preostala dva trostruka pobjednika Tonija Eliasa (jednom u MotoGP-ju i dvaput u klasi do 250 kubika) i Alvara Bautiste (dvaput do 250 cmm i jednom u klasi do 125 kubika) i rekorderu Valentinu Rossiju približiti na samo samo jednu pobjedu. Rossi je Estoril prvi put osvojio još prije 11 godina u klasi do 500 kubika, a u MotoGP-ju najbrži je bio od 2002. do 2004. te 2007. godine.

Ambicije ne krije ni Stefan Bradl. Rookie je dosad osvojio jedno sedmo i jedno osmo mjesto, a Estoril je prošle sezone osvojio u Moto2: "Još moram učiti, nedostaje mi iskustvo i rutina. Tek kad mi postane normalno voziti u ovom društvu moći ću na najbolji mogući način iskoristiti potencijal motora koji je nedvojbeno tu", izjavio je 22-godišnji Nijemac o svojoj Hondi LCR.

Ovo je 15. izdanje Velike nagrade Portugala, Grand Prixa posebnog iz više razloga. Jedan je što su prva dva izdanja utrke održana su u Španjolskoj, 1987. u Jarami i godinu poslije u Jerezu. Druga zanimljivost je da domaći vozač u Estorilu nikad nije bio ni blizu pobjedi. Štvoviše ni blizu ni postolju, najbolji rezultat ostvario je Miguel Oliveira prošle sezone u klasi do 125 kubika kad je zauzeo sedmo mjesto. A interesantno je i da je Estoril jedna od samo četiri utrke u ovogodišnjem kalendaru na kojoj Ducati nije ubilježio pobjedu u MotoGP-ju, ostale su Silverstone, Le Mans i Indianapolis.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!