Košarka

Miris derbija u Domu Dražena Petrovića - s različitim ulozima

Ivor Krapac, Mišo Gulić • petak, 04.05.2012.
Miris derbija u Domu Dražena Petrovića - s različitim ulozima
Foto: Kristijan Komarica

U različitim ulogama poslije dosad odigranog u Ligi za prvaka, Cibona i Zadar će se u petak navečer prvi put ove sezone sresti u Domu Dražena Petrovića. Dok će Cibona pokušati nastaviti svoj pobjednički niz, Zadranima bi "skalp" Vukova u njihovoj dvorani pomogao u borbi za doigravanje, u utrci sa Zagrebom CO...

Cibona još nije usporila u hrvatskom prvenstvu. Poslije 12 odigranih utakmica, jedini koji su im na kraju susreta bili bliže od 10 poena zaostatka bili su igrači Cedevite, u oba ogleda te dvije momčadi, dok su šanse svih ostalih bile puno manje. U uspješnoj seriji, momčad Jasmina Repeše prošla je i Zadar, s 84:74 u petom kolu, a pogotovo zbog toga što će u petak navečer biti kod kuće, od Vukova se očekuje nova pobjeda nad starim rivalima.

Iako će utakmica rezultatski biti od značaja jedino Zadru, pristup Jasmina Repeše u najavi svakog susreta govori da nevažno ne postoji. U sudaru s klubom s kojim su se godinama borili za trofeje, u potrazi za još jednim dobrim nastupom uoči polufinala prvenstva, pa još i na domaćem parketu i kako se nadaju među Vukovima, i pred što više njihovih navijača - s obzirom na sve, ulog nije nepostojeć, a dodatni motiv za Cibose bit će ih što ih je trener poslije posljednje utakmice, protekle nedjelje protiv Zagreba CO, javno prozvao zbog lošeg pristupa.

Interno vjerojatno još i puno žešće.

Brođani brane domaći teren

U petak će se u 12. kolu odigrati još jedna utakmica. Svjetlost će u Slavonskom Brodu dočekati Jolly JBŠ, nadajući se da će uzvratiti Šibenčanima za poraz iz petog kola, kada je momčad Hrvoja Vlašića na Baldekinu slavila sa 70:60. Jollyju je to bila prva pobjeda u Ligi za prvaka, dok su Brođani za svoju prvu morali čekati naredno kolo, kada su kod kuće sa 74:73 nadjačali Zabok.

U međuvremenu, i jedni i drugi slavili su još po jednom, pa će novi međusobni susret dočekati poravnati na ljestvici, s omjerom 2-9.

"Ovo nam je još jedna utakmica u nizu, tražimo priliku da poboljšamo neke stvari i napredujemo na taj način, da prije doigravanja popravimo greške koje smo radili", najavio je susret Pavle Marčinković, Zadranin u dresu Cibone, koji će se prvi put u Domu Dražena Petrovića sresti sa svojom prošlosezonskom momčadi: "Imamo problema s padovima u određenim segmentima igre, normalno je da umor donosi i pad, ali moramo se pobrinuti da ta razdoblja praznog hoda ne budu toliko duga. Pokušat ćemo ih skratiti na što manji period."

Cibona je rasterećenija i već sigurna s "jedinicom", a među Zadranima je situacija drugačija. Put u Dom Dražena Petrovića nudi im još jednu u nizu utakmica koje sa sobom nose imperativ jer svaki novi poraz znači udaljavanje od četvrte pozicije koja nosi doigravanje te ulaznicu u ABA ligu, onu koja se plaća.

U najavi onoga što slijedi, Zadrov sportski direktor Branko Skroče je u prvi plan stavio ogled sa Zagrebom CO u Trnskom, koji je na rasporedu u utorak, a za momčad Aleša Pipana mogao bi se pokazati ključnim. Ukoliko i izgubi od Cibone, Zadru bi, uz poklapanje da Mravi pritom dožive poraz od Cedevite, na gostovanju kod aktualnih hrvatskih prvaka pomogli pobjeda ili poraz ispod sedam poena zaostatka. U tom slučaju, za doigravanje bi im trebala još i domaća pobjeda nad Jolly JBŠ-om u posljednjem kolu.

"Atmosfera nije idealna, mi radimo ozbiljno, ali vidi se da su momci utučeni", opisao je Skroče u razgovoru za eZadar: "Trenira se dobro, idemo sada na gostovanje kod Cibone, momčadi koja igra izvrsno u posljednje vrijeme i veliki je favorit. Međutim, predaje nema, treba se boriti i u tom ogledu, ali i u svima koji su još pred nama."

U prvom ogledu s Cibonom u Ligi za prvaka, odigranom u dvorani Krešimira Ćosića, Zadrani su odigrali sjajnih četvrtinu i pol, izgledali odlično, no nastavak utakmice nisu odradili na istom nivou, stoga je Cibona do novih bodova stigla lakše nego li se nadala nakon lošeg ulaza.

Sudeći po trenutnoj formi i kvaliteti, za slavlje Zadrana u Zagrebu trebalo bi se mnogo toga poklopiti, čak štoviše, bilo bi to veliko iznenađenje, stoga je ipak izglednije da veliki derbi iskoriste za pripremu pred odlučujući sraz s Mravima.

Liga za prvaka, 12. kolo:
Cibona - Zadar (19 h, Sportklub)
Svjetlost - Jolly JBŠ (18 h)

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 140+267
2Cedevita 113+196
3Split 104+29
4Zadar 86+46
5Zagreb 68+56
6Slavonski Brod 311-185
7Jolly JB 212-187
8Zabok 212-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 20:01
    ne kužin spiku zasto sude suci iz Zagreba i Varaždina... zasto nam na Vinjiku ne sudi Zadranin i Sinjanin?
    Obrisan korisnik
  • LazialZD04.05.2012. u 13:14
    Jako zanimljiv dvoboj iz razloga što je lako moguće da se iste ekipe nađu u polufinalnom srazu pa me baš zanima koliko će Jaško držati na terenu najaču petoruku. Cibona je veliki favorit večeras i samo čudo ili neki ludi šuterski dan može Zadrane gurnuti do pobjede vridne 4.mista a s obziron kakve... [više na forumu]
    LazialZD