Košarka

Vujčić: "Napravili smo čudo, dajte nam šansu da ovo ne bude samo kratkotrajan bljesak"

Piše:Bernard Jurišić • petak, 04.05.2012.
Vujčić: "Napravili smo čudo, dajte nam šansu da ovo ne bude samo kratkotrajan bljesak"
Foto: Bruno Karadža

Povratak "najboljeg košarkaškog kluba 20. stoljeća" u regionalnu ABA ligu navukao je osmijehe na lica mnogih ljubitelja košarke, ne samo navijača splitskog kluba. Split je pokazao da se do uspjeha može i vlastitim snagama uz vrlo malo novca, no za definitivnu stabilizaciju splitskog kluba, kojemu iz tjedna u tjedan stižu ovrhe na dugovanja iz prošlosti, trebat će i razumijevanje sponzora i Grada Splita...

Nikola Vujčić mogao bi propustiti subotnju utakmicu protiv Zaboka zbog ozbiljnih ozljeda desne šake i ramena. Naime, nakon utakmice protiv Zagreba dugo je izdržavao nalete čestitara koji su mu nakon šest mjeseci borbe priznali da je uspio. Klub od kojeg su gotovo svi već digli ruke vratio je u ABA ligu.

Šalu na stranu, Gripe nakon pobjede protiv Zagreba doista žive u miješavini plusa i minusa. Rezultati su tu i to u svim klupskim selekcijama, od seniorske, do mlađih kadeta, no "duhovi prošlosti" još uvijek nisu potjerani i cijela lijepa priča KK Splita još je uvijek na jako klimavim nogama. Stoga je i Vujčić poželio "otvoriti dušu" pred novinarima:

Skelin: "Ovo je krasna prilika da ovaj grad uživa"

U priču o klupskim financijskim problemima uključio se i Damir Skelin, marketinški šef KK Splita koji je ove sezone i na tom planu napravio ogroman napredak. Potvrda su i pune tribine dvorane na Gripama.

"Grad Split kao institucija dao je svoj maksimum, kao i građani Splita koji dolaze na utakmice i daju nam podršku makar i simboličnu s tih trideseak kuna koliko košta ulaznica. Međutim, treba nam pomoć i gospodarstvenika ako želimo ovaj posao napraviti kako treba. Ne samo splitskih gospodarstvenika, jer ovaj klub ima puno širu bazu. Bilo mi je teško gledati sve one sponzore na dresovima Zagreba u srijedu, smatram da i mi zaslužujemo barem dio tog kolača koje državne tvrtke daju zagrebačkim klubovima."

Skelin smatra kako je ovo idealna prilika da se klub dugoročno stabilizira, ali za to je prije svega nužno saniranje dugova iz prošlosti koji su mač iznad glave uistinu potentne budućnosti najvećeg splitskog dvoranskog kluba:

"Predsjednik Naletilić se muči godinama, dugo je sam financirao većinu klupskih potreba, o Vujinim financijskim davanjima neću ni govoriti, on je osim besplatnog igrača i sportskog direktora često bio i sponzor. Ali to nema budućnosti, to je samo krpanje rupa. Imamo plan, imamo još mnoštvo novih ideja koje želimo provesti u novoj sezoni, ali sve će pasti u vodu ako nam sponzori ne daju ruku. Svima koji nam pomognu jamčimo da će im KK Split vratiti pozitivom na svim razinama."

Gripe bi naredne jeseni trebale opet ugostiti najbolje klubove iz država regije. Prava je to prigoda da se doista donedavno urušeni i zapušteni klub vrati u društvo u koje je desetljećima pripadao. Ali i zadrži tamo.

"Hvala navijačima koji su nas prepoznali, oni su dokaz da smo na pravom putu. Ovo je krasna prilika da grad Split uživa, pa i ja kao Splićanin i navijač ovog kluba želim pozvati sve koji nam mogu pomoći da iskoristimo ovu šansu i da ovo lijepo što smo stvorili ove sezone na Gripama potraje duže, a ne samo jednu sezonu."

"Želimo postaviti potpuno transparentna pravila prema javnosti, jer ovo je klub grada Splita i sve se mora znati. Uskoro ćemo prezentirati sve brojke iz prošlosti da se točno zna koliko se i za što duguje. Nije moj posao pričati o financijama, ali želim da se konačno raščiste sva bitna pitanja, od onoga što se radilo prije mog dolaska, do ove sezone, mog rada, ugovora s Akademijom i svega ostaloga. Želim da ovaj klub bude primjer otvorenog i transparentnog rada i dok sam ja dio ovoga tako će se raditi."

Ta suradnja između kluba i Vujčićeve košarkaške Akademije bila je jedan od glavnih "noževa" koje su "anonimni rušitelji" zabijali Vujčiću u leđa. Danas kad KK Split zbog Akademije Vujčić ima desetak mladih reprezentativaca i barem dvojicu igrača koji su među najboljima u svom godištu u Hrvatskoj, više nitko ne sumnja da je taj potez bio pravi. Vujčića, međutim, opterećuju drugi problemi i dugovanja koja su ostala iz prošlih sezona:

"Mi smo u puno boljoj situaciji nego mnogi hrvatski klubovi, jer dugovanja koja nas opterećuju su za neke klubove smiješni. Ali nama je i to prevelik uteg, jer novca jednostavno nema. Ove sezone nismo imali ni za putovanja, većinu smo plaćali u privatnim aranžmanima. Da ni ne govorim da od sponzora nismo mogli dobiti ni 5.000 eura, osim nekoliko časnih iznimki koje se nalaze na panoima u dvorani. Znam da je gospodarska situacija u Splitu teška, ali zar radost onih 2.500 ljudi na tribinama protiv Zagreba ne vrijedi nešto?"

Rezultatska "eksplozija" je opipljiva, ali pitanje je hoće li Gripe u narednim godinama uživati u plodovima ovosezonskog "restrukturiranja".

"Ne pretjerujem kad kažem da smo napravili čudo ove sezone. Ušli smo u ABA ligu s budžetom kojeg me sram i spomenuti, 300.000 eura košta jedan igrač u nekim hrvatskim klubovima. Posložili smo omladinski pogon, juniori su nam opet među četiri najbolja, kadeti su ušli u finale prvenstva Dalmacije, a mlađi kadeti su u Bologni osvojili jedan od najvećih europskih turnira. Dobili smo komplimente sa mnogih strana da KK Split ima najbolju selekciju 1997. godišta u Europi, a mene stalno zovu roditelji i pitaju za mogućnost dolaska djece na Gripe. To nam daje sigurnost da smo na pravom putu, to ovaj grad jednostavno mora prepoznati i sačuvati."

Kredit koji je namirio dio dugovanja prema ovosezonskoj momčadi već je prošlost, za rješavanje dugovanja iz prošlih sezona trebat će nove "financijske injekcije".

"Ne treba nam ogroman novac, mi ne želimo ulaziti u financijsku utrku sa zagrebačkim klubovima. Mi se i s peterostruko manjim budžetom želimo i možemo nositi s njima i to najozbiljnije tvrdim. Ali taj minimum moramo imati, ulaziti u ABA ligu dogodine na način da ne znamo hoćemo li opet svaku donešenu kunu morati davati na prastara dugovanja i ovrhe i hoće li igrači ikad dobiti plaće nema smisla."

Grad Split je pokazao da nije imun na "dobre vibracije" koje dolaze sa Gripa, no gospodarstvo je potpuno zakazalo.

"Skupili smo ljude koji vole ovaj klub i žele ga spasiti, ali ne možemo to napraviti sami. Gradu Splitu se moramo zahvaliti, oni su nas jedini podržali zahvaljujući gospođi dogradonačelnici Anđelki Visković koja nam je od prvog trenutka vjerovala, iako su joj neki nametali svakave lažne informacije. Sad su valjda svi shvatili da nitko od nas nije tu radi bilo kakvog drugog interesa nego da ovaj klub vratimo tamo gdje pripada. A to nije ono gdje je bio posljednjih godina."

Vujčićev primarni dio je sportski, a u njemu nema nikakvih strateških promjena u odnosu na ono što je zacrtano na početku sezone. Klub već danas ima viziju kako treba izgledati momčad koja bi trebala krenuti u ABA ligu:

"Rekli smo da ćemo gurati svoje igrače, da nećemo trošiti na skupe strance i od tog puta nećemo odustati jer je jedini ispravan. Svjesni smo realnosti, ne živimo u oblacima niti obećavamo neke nerealne domete. Nije nam cilj osvojiti ABA ligu jer to nije realno, ali želimo stvoriti klub koji će biti stabilan regionalni ligaš koji neće ovisiti o tome je li kupio nekoliko Amerikanaca. Želimo dokazati da se dobre stvari mogu napraviti i s hrvatskim igračima."

Od ideje da se KK Split vrati proizvodnji kao osnovnom modelu građenja budućnosti se neće odustati, barem dok je Vujčić šef sportskog dijela kluba. Vujčić Split vidi kao klub koji će mladim igračima nuditi najbolje uvjete i najkvalitetniji rad:

"Svoj plan i ambiciju sam rekao na početku sezone. Želim da KK Split bude klub s najboljim uvjetima za stvaranje vrhunskih igrača, s kojima ćemo pokušati stvarati i iz godine u godinu održavati dobar rezultat. Želim da KK Split bude prva opcija svakog nadarenog košarkaša u Hrvatskoj, pa i šire. Na Gripama igrači neće zarađivati milijune, ali će sigurno imati najbolji mogući rad i napredovanje. Ovog ljeta imat ćemo desetak igrača u reprezentacijama, a čak dvojica, Sobin i Babić, će sigurno biti na širem spisku seniorske reprezentacije. Kad je to ovaj klub zadnji put imao?"

Osjetila se frustracija u glasu sportskog direktora Splita, koji sigurno neće biti bez posla ukoliko sve ovo dobro što je izgradio na Gripama ne izazove pozitivnu reakciju u gradu Splitu. Ali bila bi velika šteta i za splitsku i za hrvatsku košarku da svoje ideje i vizije ostvaruje izvan, umjesto unutar Hrvatske.

"Ovaj grad zaslužuje jaki dvoranski sport, zaslužuje jak košarkaški klub i ovo je trenutak da se odredi želi li to ili ćemo sve raspustiti i otići svatko na svoju stranu."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2012. u 09:26
    Iz Zagreba sam i citav zivot navijam samo za Cibonu i daj Boze nama nekog Vujcica i ovakvu politiku kluba. Dolazio bi na svaku utakmicu, a ne ovo kad dodem i srce me boli...Da je Splitu jedan Tedesci bili bi opet na F4 Eurolige...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 19:38
    Vujke, ljudino, kapa do poda za sve sto radis....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 12:27
    Ovo je ljudina samo takva! Nije ceka da drugi nesto naprave pa dosa na gotovo, nego je zasuka rukave i na sovju stetu radi za dobrobit Splita. Lipo je znat da jos postoje takvi ljudi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 00:12
    Široki=Nešto novca+Dobar skauting i dobar omladinski pogon+Pametna vizija...Split je očito skužio formulu samo da sjedne i nešto para, volio bi da opet živnu!
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina04.05.2012. u 22:11
    Brbbrb-a očito peče to što Vujo najavljuje objavljivanje imena zaslužnih za stanje koje je zatekao. mnogima će sada postati vruće, prevruće. 
    pikepiletina