Košarka

Andrić odveo Galatasaray do prve pobjede u doigravanju

Marko Domljanović • nedjelja, 06.05.2012.
Andrić odveo Galatasaray do prve pobjede u doigravanju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon završenih 30 kola u domaćem prvenstvu, osam najboljih turskih košarkaških momčadi započelo je s bitkom za titulu prvaka. Niti jedan od četiri najbolje plasirana kluba u prvim utakmicama nije ispustio prednost domaćeg parketa, a najbliže porazu bio je Bešiktaš koji je tek nakon produžetka uspio svladati Fenerbahče.

Doigravanje je otvoreno utakmicom Banvita i Aliage Petkim, a gosti su u prvom poluvremenu u potpunosti držali priključak pa se na odmor odlazi s 36:36. Međutim, sredinom treće četvrtine Banvit serijom 9:0 bježi na 47:41 i zadržava prednost sve do 58:53 uoči zadnjih deset minuta. Otpor gostiju se u posljednjoj četvrtini potpuno raspao pa je semafor na kraju pokazivao visokih 85:66 za Banvit.

Pobjednike je s 20 koševa i šest skokova predvodio Charles Davis, a na drugoj je strani najbolji bio bivši igrač Zadra i Cedevite Trent Plaisted koji je zabio 18 koševa i uhvatio deset lopti.

Galatasaray je također slavio na domaćem parketu i to protiv Tofaša koji je vrlo dobro ušao u susret i nakon prvih deset minuta imao prednost od 15:18. Ipak, prvoplasirana momčad regularnog dijela već do poluvremena u potpunosti preokreće stvari i dolazi do ugodnih 45:35. Razlika se nastavila povećavati i u trećoj četvrtini sve do 61:45 uoči posljednjih deset minuta pa je Galatasaray utakmicu mirno priveo kraju. Konačan rezultat bio je 80:66.

Glavne uloge na obje strane pripale su Hrvatima - Lukša Andrić je sa 16 poena i pet skokova bio najbolji pojedinac u redovima pobjednika, a Tomislav Ružić predvodio je goste s 13 koševa (6/14 za dva), pet skokova i tri asistencije. Jurica Žuža je za nešto manje od 13 minuta ostao na skromna četiri koša uz jedan upisani skok.

Iznenađenje nije dopustio ni Anadolu Efes koji je ugostio Pinar Karsiyaku. Gosti su i u ovoj utakmici dobro otvorili susret i nakon prvih deset minuta imali 26:28, ali tada slijedi uragan turskog velikana koji do poluvremena dolazi na čak 61:42. Pinar na to nije imao odgovora, a prednost domaćina još je malo narasla u trećoj dionici koja završava rezultatom 82:59. Posljednjih deset minuta tako je bilo čisto odrađivanje posla za Efes koji na kraju upisuje zasluženih 98:79 za prvu pobjedu u seriji.

U redovima domaćina čak je pet košarkaša postiglo deset i više koševa, a najbolji je bio Vujačić sa 17 upisanih poena. Kinsey je dodao 16, Tunceri 15, a na drugoj je strani najviše zabio Chatman s 18 koševa i četiri asistencije. Stanko Barać nije nastupio za Anadolu Efes.

Posljednja utakmica donijela je iznimno izjednačeni dvoboj Bešiktaša i Fenerbahčea tijekom kojeg se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti na više od pet koševa prednosti. Prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 42:45 za Spahijinu momčad, ali se u trećoj četvrtini momčadi najvećim dijelom izmjenjuju u vodstvu sve do 59:60 uoči posljednje četvrtine. U njoj je Fenerbahče stalno u vodstvu, ali trica Arroya dvije sekunde prije kraja odvodi utakmicu u produžetak (81:81).

Ni dodatnih pet minuta nije bilo ništa manje uzbudljivo i utakmica još jednom ulazi u dramatičnu završnicu u kojoj je opet zasjao Arroyo košem u posljednjoj sekundi susreta za iznimno vrijednih 96:94.

Junak domaćina ubacio je ukupno 20 koševa uz četiri asistencije, a to ga je smjestilo na treće mjesto liste strijelaca u svojoj momčadi, odmah iza Mesah Bonsua koji je zabio 24 koša uz 11 skokova i Hawkinsa koji je zabio isto toliko, ali uz skok manje. Goste je s 24 koša predvodio Onan, Ukić je dodao još 15 koševa uz četiri dodavanja i tri skoka, a Bogdanović i Preldžić upisali su po deset koševa. Marko Tomas nije nastupio.

TBL, četvrtfinale doigravanja:
Banvit - Aliaga Petkim 85:66 (1-0)
Galatasaray - Tofaš 80:66 (1-0)
Anadolu Efes - Pinar Karsiyaka 98:79 (1-0)
Bešiktaš - Fenerbahče 96:94 (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rajon rondo07.05.2012. u 13:49
    spahija dobija nogu na kraju sezone. fener je ocajan.
    rajon rondo
  • Obrisan korisnik07.05.2012. u 12:33
    spahija bi ove sezone mogao doživjeti pravi debakl s Fenerom....
    Obrisan korisnik