Nogomet

Grbavici se smiješi naslov, a Tušnju prijeti ispadanje

Ivana Karačić • utorak, 08.05.2012.
Grbavici se smiješi naslov, a Tušnju prijeti ispadanje

Željezničar je pobjedom nad Veležom u Vrapčićima napravio još jedan korak prema naslovu prvaka BiH. Četiri kola prije kraja Željezničar je pobjegao Širokom Brijegu čak devet bodova. Širokobriježani su u Zenici odigrali samo 0:0 protiv Čelika i sad im je za petama Sarajevo, koje je pobjedom nad Zrinjskim osiguralo Europu, a Mostarce udaljilo od tog cilja. Pobjedom u Tuzli Europu je osigurao i Borac, a Slobodu gurnuo prema nižem stupnju natjecanja.

Željezničar je nastavio veliku pobjedničku seriju. Nanizao je čak 23 prvenstvene utakmice bez poraza. U Vrapčićima je protiv Veleža poveo pogotkom Josipa Kvesića, a u 24. minuti Veležu je izjednačenje donio Denis Zvonić. Tako je vratar Željezničara Adnan Gušo primio pogodak nakon što je nesavladan bio 1.180 minuta. To je novi rekord BiH i rezultat koji je Gušu svrstao na 19. mjesto svjetske ljestvice vratara koji su najdulje čuvali svoju mrežu bez pogotka. U utakmici u kojoj je briljirao Veležov vratar Dejan Bandović pobjedu je Željezničaru donio Nermin Jamak.

Široki Brijeg je u Zenici odigrao samo 0:0 i sad je za Željezničarom u zaostatku gotovo nedostižnih devet bodova. Širokobriježani su na Bilinu Polju imali nekoliko zrelih prilika za pobjedu, no Argentinac Juan Manuel Varea i Brazilci braća Wagner i Ricardo Santos Lago Bajano nisu realizirali čiste prilike. Domaćin je imao pogođenu vratnicu, pa je podjela bodova na kraju zadovoljila i jedne i druge u ne pretjerano sadržajnoj igri. Na kraju utakmice zbog drugoga žutog kartona isključen je Brazilac Marciano Jose do Nascimento, pa ga u srijedu u Prijedoru neće biti u sastavu Širokog Brijega.

Tri boda iza Širokog Brijega sad je Sarajevo. Sarajlije su u derbiju kola pobijedile oslabljeni Zrinjski. Žilav otpor mladih Mostaraca Sarajlije su skršile u završnici prvoga poluvremena kad su preko Sulejman Krpića i Saida Husejinovića došli do 2:0 prednosti. U nastavku je Zrinjski igrao bolje, no nije uspio doći do pogotka. Sarajevo je pobjedom nad Zrinjskim učvrstilo treće mjesto i osiguralo Europu, dok je za Zrinjski taj cilj postao nedostižan. No, hoće li Sarajlije u Europu, odlučit će drugostupna komisija za licenciranje NS BiH. Prvostupanjska je i Sarajevu i Zrinjskom uskratila europsku licencu zbog neispunjenja uvjeta.

Licencu je dobio Borac, a Europu je gotovo sigurno izborio i na terenu. Banjalučani su u Tuzli pobijedili Slobodu 1:0 pogotkom Saše Kajkuta. Tuzlake je s klupe vodio novi trener Abdulah Ibraković, no premalo je vremena imao za ozbiljniju pripremu momčadi koja tone sve dublje i dublje. Tuzlake u četiri posljednja kola može spasiti samo veliki podvig. Svi Slobodini konkurenti u borbi za ostanak u ligi bili su uspješni. Travnik je u Gradišci pobijedio već otpisanu Kozaru. Šaban Pehilj je doveo Kozaru u vodstvo, no Nebojša Popović i Nihad Ribić režirali su preokret.

GOŠK je pobijedio Zvijezdu 2:1. Mirza Džafić i Ivan Rajić bili su strijelci za momčad iz Gabele, dok je počasni pogodak za Zvijezdu postigao Ivan Jakovljević. S 29 osvojenih bodova GOŠK je stigao do zasad sigurnoga 11. mjesta, a povoljan raspored i dobre igre momčadi trenera Borisa Gavrana jamstvo su da će ljubitelji nogometa u Gabeli i iduće sezone pratiti premijerligaške susrete. No, uz rezultat, GOŠK će morati ispuniti i još neke kriterije za licencu, koju nije dobio od prvostupanjske komisije.

Bodove spasa uhvatio je i prvi pobjednik Premijer lige BiH, kad su u njoj krenuli klubovi iz oba entiteta, Leotar iz Trebinja. Trebinjci su na svom stadionu u Policama 1:0 pobijedili prijedorski Rudar. Tri zlatna boda Trebinjcima donio je Igor Aničić pogotkom iz slobodnog udarca. Slavija je u Lukavici odigrala samo 2:2 protiv susjeda s Otoke. Olimpic je dva puta vodio, pogocima Dženana Duraka i Velibora Đurića, a Slaviju su spašavali Dejan Rašević i Žarko Karamatić. Slavija ima tri boda više od Slobode, kojoj je domaćin u posljednjem kolu. Upravo bi taj susret mogao odrediti putnika za niži stupanj natjecanja.

Premijer liga BiH, 26. kolo:
Čelik - Široki Brijeg 0:0
Leotar - Rudar 1:0
Kozara - Travnik 1:2
Sarajevo - Zrinjski 2:0
Slavija - Olimpik 2:2
Velež - Željezničar 1:2
GOŠK - Zvijezda 2:1
Sloboda - Borac 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!