Košarka

Split bez Subotića i Dijana bez šanse protiv goropadnih Vukova

S Gripa:Bernard Jurišić • srijeda, 09.05.2012.
Split bez Subotića i Dijana bez šanse protiv goropadnih Vukova
Foto: Bruno Karadža

Iako su se Splićani "palili" na podatak da bi pobjedom protiv Cibone zaokružili niz domaćih pobjeda na brojku 18, čim se saznalo da će protiv jedine neporažene momčadi Lige za prvaka istrčati bez Subotića i Dijana bilo je jasno da će teško Vukovima nanijeti prvi i jedini poraz...

Pao je još jednom rekord sezone na tribinama male dvorane na Gripama, usprkos činjenici da se u Spaladium Areni igrao rukomet između Splita i CO Zagreba, nešto manje od 3.000 gledatelja ipak se odlučilo za košarku. No, osim pada rekordne posjete, domaćinima se nije dogodio i onaj drugi pad - Cibonin.

Peta zastava, Smogovci i braća Žižić

Malo je slobodnih mjesta ostalo na Gripama večeras, a nakon dugo vremena u Splitu se vodila i navijačka "bitka". Po prvi put u povijesti i Cibona je imala svoje organizirane navijače na Gripama, a simpatičnih 20-ak Smogovaca svih je 40 minuta bodrilo svoju momčad bez ijedne provokacije prema domaćim navijačima. Za pohvalu.

Prije početka susreta podignuta je peta šampionska europska zastava za osvojeni naslov prvaka Europe 1990/91, a domaći navijači pljeskom su pozdravili Jasmina Repešu, koji je vodio splitski klub u sezoni 2000/01, kad su Žuti igrali četvrtfinale Suprolige.

Još jednu zanimljivost ponudio je podatak o dva brata Žižića u suprotnim dresovima. Stariji Andrija bio je prvo ime Cibone na parketu na kojemu je ponikao, dok je mlađi brat Ante u žutom dresu bio jedan od brisača parketa. Ante je 1997. godište i član je mlađih kadeta Splita, a ako ostvari i dio karijere koju je imao brat Andrija bit će sretni i na Gripama i u košarkaškoj omiškoj obitelji Žižić.

Sve je, zapravo, bilo riješeno i prije početka susreta. Bolovi u leđima na tribine su poslali Subotića i Dijana, posebno je izostanak prvog splitskog razigravača bio, pokazalo se, nenadoknadiv gubitak za Žute. Iako je bilo lijepo vidjeti Tonija Katića opet na parketu nakon polugodišnje pauze, bilo je jasno da se mladi tandem splitskih razigravača Katić - Marinelli neće lako nositi s iskusnim Ciboninim internacionalcima.

Tako je i bilo, preiskusan je Jasmin Repeša da ne bi znao gdje "udariti" Žute. Od prve minute naredio je žestoki pressing prema splitskim "jedincama", pa su "klinci" imali velikih problema s donošenjem lopte u fazu napada. Iz tog pritiska rodilo se puno "laganih" poena za Vukove, koji su već na kraju prve četvrtine imali dvoznamenkastu prednost (13:27). Repeša je već u prvih 10 minuta izrotirao devet igrača.

U drugoj četvrtini Splićani su se malo povezali, u prijenosu lopte Marinelliju i Katiću pomagao je i Babić, pa su pomalo počeli hvatati napadačke konce. No, dvije trice Sutona u završnici druge četvrtine opet su Ciboninu prednost odveli na uvjerljivih 30:48.

Treću četvrtinu opet snažno otvara Cibona, serijom 7:0 odlazi na 36:55, a alley-up Vujčića i Babića bio je prvi poen Splićana nakon četiri minute posta. U 26. minuti Cibona je probila granicu od +20 (40:60), a Žižićevim ubačajima sredinom posljednje četvrtine otišla i na najviših 55:81.

Cibona je potom ubacila u nižu brzinu, na parketu su se na obje strane pojavile pričuvne petorke, a tu su se bolje snašli Splićani i konačni poraz do kraja prilično ublažili. Završilo je 71:85, Cibona je zatvorila Ligu za prvaka sa svih 14 pobjeda i usput se ubilježila kao prva, zasad i jedina (Cedevita će još imati prigodu u doigravanju) momčad koja je proslavila pobjedu na splitskim Gripama.

Andrija Žižić završio je susret sa 17 poena, Suton je dodao 13 uz šest skokova, a i ovog puta nitko od Vukova nije igrao više od 28 minuta. Kod Splićana je odskakao Babić s 20 ubačaja i sedam skokova, jedini dvoznamenkast uz njega bio je Mimica (11), a jedino dobro iz ove utakmice za Splićane, uz povratak Katića, je podatak da su "klinci" igrali puno i osjetili kako je sa suprotne strane imati vrlo ozbiljnu, uigranu i agresivnu momčad.

Cibona je večeras rutinski slavila protiv splitske mladosti, no nije na Gripama bilo puno tuge.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 140+267
2Cedevita 113+196
3Split 104+29
4Zadar 86+46
5Zagreb 68+56
6Slavonski Brod 311-185
7Jolly JB 212-187
8Zabok 212-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 20:25
    E moj Irilov u tome i je problem kaj su poneki u dalmaciji zabrijali na navodnu centralizaciju iz Zagreba, a 300 000 Dalmatinaca živi u Zagrebu, firme, politika sve u njihovim rukama, kak i sam veliš, a onda se žale na tobožnju centralizaciju. I dobro veliš zakaj je Tedeschi uložil... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov11.05.2012. u 16:39
    perice, naravno da nisi u pravu. al meni se stvarno ne da sad trošit uru vrimena da bi objašanjava financiranje vrhunskih sportskih kolektiva u hrvatskoj- ni ti odakle su firme, ni di su registrirane, ni kamo odlaze prihodi neovisno o tome di su ostvareni, ni koga to financiraju... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 14:43
    Irilov, Cibona se izvukla novcima nas Zagrepčana, svojim novcem. Zakaj bi ja imal nekaj protiv da klub za kojeg navijam bude financiran od građana grada Zagreba? Pa taj klub je simbol grada. To kaj grad Split nema dobar odnos prema KK Split nije naš problem, stoga uopće ne shvaćam poantu tvoje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 11:00
    A sta se navijaca tice, volim paklene atmosfere. Splitska publika sa Torcidom moze da pretvori Arena u pravi volkan u kojem se ne moze pobjediti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 10:54
    Jednostavno su zuti ove godine ponos grada bez ikakve konkurencije... Kapa do poda momcima kako god da se budu (ponovo!) nosili protiv Cedevite.
    Obrisan korisnik