Europska liga, završnica, finale, 09.05.2012, 20:45 h
Atlético Madrid
Atlético Madrid 3:0 Athletic Bilbao
Athletic Bilbao

Video: Atletico Madrid osvojio Europsku ligu drugi put u posljednje tri sezone

Igor Šestak • srijeda, 09.05.2012.
Video: Atletico Madrid osvojio Europsku ligu drugi put u posljednje tri sezone
Foto: EPA

Iz sudara dva španjolska kluba i dvojice argentinskih trenera kao pobjednik je izašao Simeoneov Atletico Madrid. Drugu godinu zaredom, finale Europske lige svojim je pogocima odlučio Kolumbijac Radamel Falcao, a priču je trećim pogotkom zaključio Diego. Simeone je tako nadmašio svog nekadašnjeg izbornika i učitelja Marcela Bielsu, te postao tek treći trener u povijesti koji je prethodno osvajao Europsku ligu i kao igrač. Baski nisu bili na razini svojih predstava u ranijoj fazi natjecanja i u svom su prvom europskom finalu nakon 35 godina ponovno ostali kratkih rukava.

Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3:0

Europska liga, finale
Nacionalna Arena, Bukurešt
Sudac: Wolfgang Stark (Njemačka)

Strijelci: Falcao 7', 34', Diego 85'
Žuti kartoni: Falcao 26'/ Ander Herrera 22', Amorebieta 64', Inigo Perez 75'

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis, Mario Suarez, Gabi, Adrian Lopez (Salvio 88'), Diego (Koke 90'), Arda Turan (Dominguez 90+3'), Falcao
Trener: Diego Simeone

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe (Ibai 46')), Ander Herrera, Iturraspe (Inigo Perez 46'), De Marcos, Susaeta, Muniain, Llorente
Trener: Marcelo Bielsa

U 40. finalu Europske lige, bivšeg Kupa Uefa, deveti put u povijesti suprotstavile su se momčadi iz iste države, a po drugi put su finale činili španjolski klubovi. Atletico Madrid, pobjednik ovog natjecanja 2010. godine, namjerio se na Athletic Bilbao, momčad sastavljenu isključivo od Baska, a ovo finale obilježio je i dvoboj dvojice argentinskih trenera, jednog iskusnog i jednog na početku trenerske karijere, učitelja i učenika, Marcela Bielse i Diega Simeonea.

Iako je Atletico Madrid osvojio naslov prije samo dvije godine, nijedan se igrač iz tadašnjeg finala nije našao u početnoj postavi ovogodišnje završne utakmice. Priliku su s klupe čekala trojica sudionika finala iz 2010. godine, Paulo Assuncao, Salvio i Dominguez. Diego Simeone se odlučio za sustav 4-2-3-1 s isturenim drugim strijelcem Europske lige, Radamelom Falcaom, te Diegom, Adrianom i Turanom iza njegovih leđa. Argentinski trener nije mogao računati na suspendiranog veznjaka Tiaga, koji je u polufinalu zaradio crveni karton.

Athletic Bilbao se u finalu jednog europskog natjecanja našao prvi put nakon 35 godina i poraza od Juventusa u finalu Kupa Uefa. Marcelo Bielsa je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici odmarao glavne igrače i nije imao poteškoća s izostancima. Iskusni argentinski trener postavio je momčad u uobičajeni sustav 4-3-3. Vezni red su činili Herrera, Iturraspe i De Marcos, a s krila su prijetili Susaeta i Muniain. Kao najistureniji napadač Baska utakmicu je započeo peti strijelac Europske lige sa sedam postignutih golova, Fernando Llorente.

Utakmicu su bolje otvorili nogometaši iz Madrida. Prvo je glavom pokušao Adrian Lopez, ali njegov udarac nije bio opasan po Athleticovog vratara Iraizoza. U šestoj minuti stvorili su veliku gužvu u kaznenom prostoru Baska, ali nisu uspjeli uputiti udarac, a samo minutu kasnije došli su do vodstva. Falcao je primio loptu na desnoj strani kaznenog prostora i dugo vagao svog čuvara. Budući da nije imao pomoć suigrača, Kolumbijac je napravio korak ulijevo i ljevicom pogodio suprotni kut Iraizoza. 12. pogotkom u natjecanju, Falcao je preuzeo prvo mjesto liste strijelaca.

Nakon vodstva Atletico Madrida, uslijedilo je desetak minuta zatišja u kojem je Athletic Bilbao pokušao uspostaviti ravnotežu, a prvu pravu šansu za Baske imao je Llorente u 19. minuti, kada loptu ubačenu u kazneni prostor nije uspio skrenuti u mrežu. Nakon kraćeg prekida zbog utrčavanja jednog navijača, Falcao je u 22. minuti pokrenuo kontru, a prekršajem ju je zaustavio Herrera i zaradio prvi žuti karton na utakmici. Diego je iz slobodnog udarca pogodio živi zid. Sredinom prvog poluvremena, sve opasniji Bilbao preuzeo je inicijativu i zaprijetio dobrim udarcem Muniaina, ali je na mjestu bio Courtois.

Kada se činilo da Bilbao sve više steže obruč oko Madridskog kaznenog prostora, Atletico je u 34. minuti povećao prednost na 2:0. Baski su pred vlastitim kaznenim prostorom neoprezno izgubili loptu, Arda Turan ju je poslao u sredinu kaznenog prostora, gdje je spremno čekao Falcao, okretom se oslobodio čuvara i lakoćom pogodio za svoj drugi pogodak na utakmici.

Do odmora su još zaprijetili Falcao za Madrid i De Marcos za Bilbao, ali rezultat se nije mijenjao.

Bielsa je na poluvremenu napravio dvije izmjene. U svlačionici su ostali Aurtenetxe i Iturraspe, a zamijenili su ih Ibai i Inigo Perez. Baski su angažirano krenuli u nastavak. Muniain je zaprijetio s desne strane, ali je Miranda izbio u korner, nakon kojeg je glavom preko gola pucao Javi Martinez. Atletico Madrid je ipak brzo primirio situaciju. Opasno je s desne strane pucao Diego u 51. minuti, a četiri minute kasnije je iz daljine pokušao Gabi.

Svoj posljednji potez Bielsa je povukao u 63. minuti i umjesto Herrere uveo Toquera. Baski su u drugom poluvremenu kontrolirali igru i u velikoj mjeri držali loptu u svom posjedu, ali su teško dolazili do prilika. Atletico Madrid se uglavnom orijentirao na čuvanje vodstva i čekanje prilike za kontranapad. Na ulasku u posljednjih 20 minuta Athletic Bilbao je stvorio dvije dobre prilike. Iz dobrih pozicija vrata Courtoisa nisu uspjeli pogoditi Ibai i De Marcos.

Dva puta je Courtoisu opasno prijetio Susaeta. Prvi pokušaj u 77. minuti mu je obrana odbila u korner, a dvije minute kasnije je dobro reagirao vratar Madrida. Prilika za kontru pružila se Madriđanima u 80. minuti kada je dvojicu igrača prošao Falcao, ali se njegovom udarcu ispriječila vratnica. Atletico Madrid je do trećeg pogotka stigao pet minuta kasnije kada je konačan udarac Baskima zadao Diego odličnom solo akcijom.

Diego Simeone je tek u 88. minuti napravio svoju prvu izmjenu igrača i Atletico je mirno priveo utakmicu kraju te stigao do drugog naslova u Europskoj ligi u samo tri sezone. Baskima ostaje nada da na iduće europsko finale neće morati čekati novih 35 godina.

Europska liga, završnica

finale

Atlético Madrid3:0Athletic Bilbao

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 19:11
    bas mi je zao bilbaa, kad bi barem bilo vise takvih klubova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 11:59
    Koliko sam sanjao trenutak finala, tako mi je sada teško! Al ono što mi daje nadu jest činjenica da će Athletic i dalje voditi svoju politiku forsiranja mladića iz svog kraja! Idemo samo naprijed, po 24. Kup Kralja!
    Obrisan korisnik
  • gangrena10.05.2012. u 11:56
    kako misliš iz sociedada, ako misliš na real sociedad oni su mislim iz san sebastiana
    gangrena
  • Mihalj10.05.2012. u 08:46
    dont feed the troll aka wilsonova bb onaj falcao je zvijer od igrača
    Mihalj
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 07:53
    Ignorirajte kretena. Baš mi je žao Bilbaa, daleko najdraži klub su mi u Španjolskoj. Doduše Atletico mi je odma iza njih, ali Atletico ima naslov iz 2010. i definitvno im ovo ne znači kao što bi značilo baskima.. Što reći, vidilo se da  baskima fali iskustva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik