Nogomet

City 90 minuta od sna, Francuzi pred konačnim obračunom

Sportnet • petak, 11.05.2012.
City 90 minuta od sna, Francuzi pred konačnim obračunom
Foto: EPA

Bundesliga je spustila zastor, a ovog će vikenda prvenstva zaključiti Englezi, Talijani i Španjolci. City ili United, pitanje je u Premiershipu, a pred Francuzima je još 180 potencijalno vrlo neizvjesnih minuta...

U posljednjem kolu Premier lige past će odluka o prvaku, putniku ili putnicima u Ligu prvaka te o tome tko će Championship. Manchester City pobjedom protiv QPR-a na Etihadu, gdje je ove sezone ispustio samo dva boda, osvojio bi prvi naslov prvaka nakon 1968. Rangersima je potreban bod za osiguranje ostanka. Cityjev eventualni kiks čekat će Manchester United koji gostuje u Sunderlandu.

U borbi za Ligu prvaka Arsenal kod West Browmich Albiona pobjedom bi osigurao treću poziciju i izravni plasman u skupinu. Njegovu se pak kiksu nadaju Tottenham i Newcastle, s tim da će Modrić i društvo protiv Fulhama nastupiti bez Scotta Parkera. Najtanje su Newcastleove šanse. On gostuje kod Jelavića na Goodison Parku. Međutim, i četvrto mjesto neće biti dovoljno za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka u slučaju Chelseajeve pobjede u ovogodišnjem finalu Lige prvaka.

Na dnu poretka situacija je također jasna. Treća momčad koja će napustiti Premier ligu bit će ili Bolton ili QPR. Ako City pobijedi i osvoji naslov, otvara se šansa momčadi Ivana Klasnića koja u svakom slučaju mora pobijediti rasterećeni Stoke City na Britanniji kako bi uopće imala šanse.

Posljednje ligaško kolo u Primeri lišeno je pitanja o naslovu prvaka, no zato je borba oko posljednjeg mjesta koje vodi u niži rang, kao i onih koja vode u Europu itekako zanimljiva. Barcelona će imati rekreacijski put u Sevillu kod Betisa, a potvrda Lige prvaka očekuje se i u Malagi gdje će domaćini koplja ukrstiti sa slabašnim Sportingom.

Trojka Levante, Osasuna i Mallorca bore se za dva mjesta na europskoj pozornici, a najteži posao očekuje potonje koji putuju u Madrid na noge novim prvacima koji love 100. bod za povijest i zasigurno neće dozvoliti "kiselu" proslavu na Santiago Bernabeuu.

Levante će kod kuće čekati emocionalno i fizički ispražnjeni Athletic Bilbao, dok bi Osasuna trebala imati nešto lakši posao kod fenjeraša Racing Santandera. Donedavno otpisana Zaragoza lovit će bodove spasa u gostima kod Getafea, Villarreal na domaćem terenu protiv Atletico Madrida, a zanimljivo će biti i u dvoboju Rayo Vallecana i Granade koji bi jednom od njih mogao donijeti silno razočarenje i ispadanje u niži rang.

Prošla je nedjelja donijela odluku u naslovu prvaka Italije. Juventus je stekao nedostižna četiri boda prednosti i svoj će naslov slaviti na domaćem terenu protiv Atalante, dok Milan tako bez ikakvih imperativa čeka Novaru, u oproštajnoj utakmici Alessandra Neste. Zlatan Ibrahimović praktično je već osigurao titulu najboljeg strijelca s pet pogodaka više od Cavanija i Milita.

Posljednje će kolo biti itekako uzbudljivo iza leđa prvoplasiranog dvojca. Udinese dva boda viška na trećem mjestu čuva na gostovanju kod "nezainteresirane" Catanije, a njihov kiks prvo čeka Lazio, koji igra protiv jednog od izravnih konkurenata, probuđenog Stramaccionijevog Intera.

Napoli mora odraditi 90 domaćih minuta protiv Siene i računa uzeti sva tri boda, stoga je lako moguće da se posljednji putnik za Ligu prvaka, kao ni ostatak poretka do šestog mjesta, neće znati do posljednjeg sučevog zvižduka. Na dnu tablice ostala je tek jedna dilema, hoće li se Novari i Ceseni pridružiti Genoa ili Lecce. Genoa igra kod kuće protiv Budanovog Palerma i dostatan joj je bod, dok Lecce ostaje u ligi samo ukoliko pobijedi kod Chieva, a Genoa ostane praznih ruku.

Francuzi bi kolo prije kraja prvenstva mogli dobiti novog prvaka, momčad Montpelliera, no izgledna je i opcija da se uoči završnih 90 minuta situacija na vrhu dodatno zakomplicira. Naime, vodeći sastav lige igra derbi protiv još uvijek aktualnog prvaka, Lillea, a drugoplasirane Paris St. Germain snage mora odmjeriti na Parku prinčeva s petoplasiranim Rennesom.

Stanje u taboru Montpelliera slikovito je opisao predsjednik kluba, Louis Nicollin: "Bolje nam je da osvojimo naslov ove godine jer će narednih sedam godina dominirati PSG, to je neizbježno. Pod nevjerojatnim sam stresom, a mogli smo mirno biti osmi s osiguranim opstankom u ligi. U svakom slučaju, moramo izbjeći biti treći jer onda moramo u iritantne kvalifikacije za Ligu prvaka. Stoga bi drugo mjesto bilo odlično, ali prvo bi bilo još bolje".

Zbog malih bodovnih razlika, gotovo cijela donja polovica francuske lige još drhti u strahu od ispadanja, a fenjeraš Auxerre slamku spasa mora hvatati na Marseilleovom Velodromeu. Caen i Sochaux zlata će vrijedne bodove tražiti međusobno, dok će Dijon i Brest morati pokušati svladati Toulouse i Valenciennes.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti12.05.2012. u 13:05
    Nema nepoznanica oko ispadanja u Italiji. Lecce je putnik u drugu ligu, Genoa i s istim brojem bodova ostaje ispred njih (međusobni omjer)
    etti
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 00:24
    Mogli ste napisati da je Psg zadnji put pobjedio Rennesa davne 2006!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 00:15
    vjerujem da će city bit prvak, ipak united ima itekako teško gostovanje kod sunderlanda, ali ni rangersi nisu bezopasni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 21:47
    Ajmo City :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 21:43
    Želim i Monpelijeru sreče pošto bi im to bila prva titula
    Obrisan korisnik