Košarka

Moskovljanima dvoboj velikana, Panathinaikos ispustio +14

Ivor Krapac • petak, 11.05.2012.
Moskovljanima dvoboj velikana, Panathinaikos ispustio +14
Foto: EPA

Iako su u utakmicu krenuli vrlo skromno i poslije prve četvrtine imali 14 poena zaostatka, košarkaši moskovskog CSKA probudili su se na vrijeme i u nastavku polufinalnog ogleda s Panathinaikosom dohvatili finale Eurolige. Moskovljani su se u potpunosti vratili u igru već u drugoj dionici, u kojoj su zadržali atenske Zelene na samo pet poena, da bi sve riješili u napetoj završnici susreta, u kojoj je Pao kod dva poena minusa imao napad za poravnanje ili pobjedu...

CSKA je u dvoboj s Panathinaikosom u prvoj utakmici euroligaškog Final Foura u Istanbulu ušao kao favorit, a tu svoju ulogu Moskovljani su opravdali uz puno problema, slavivši sa 66:64, s odlučujućom mini-serijom od 6:0 u posljednje dvije minute. Poslije pet uzastopnih poena Šarunasa Jasikevičiusa, atenska momčad je na ulasku u 39. minutu vodila sa 64:60, ali nakon toga Zeleni, koji su branili lanjsku titulu, više nisu zabili ništa, što su njihovi suparnici naplatili na drugom kraju parketa.

Ubačajima Šveda i Teodosića iz igre, uz Švedovih dva od četiri s crte slobodnih, CSKA je 21 sekundu do kraja okrenuo na 66:64. Nakon što je Šved kod 66:64 ubacio samo prvo od dva slobodna, pa pogreške Atenjana u kontroliranju skoka u obrani, Moskovljani su kod +2 dobili priliku zapečatiti pobjedu s nova dva slobodna, u izvedbi Teodosića. No, kako je reprezentativac Srbije promašio oba, a CSKA nije uhvatio novi skok u napadu, Panathinaikosu je osam sekundi do kraja ostao napad za produžetak ili pobjedu.

Poslije time-outa i izvođenja lopte s napadačke polovice, Dimitris Diamantidis potvrdio je vlastitu skromnu predstavu za ovako veliku utakmicu izgubljenom loptom u sumnjivom pokušaju prodora, nakon što je prethodno propustio probati tricu koja bi Atenjanima donijela +1. Ovako, nakon Diamantidisove borbe sa Šiškauskasom, lopta je na koncu završila u rukama Andreja Kirilenka, vrijeme je isteklo, a moskovska momčad mogla je proslaviti i početi misliti o završnoj utakmici, koja ih čeka u nedjelju navečer.

Za razliku od kraja, početak utakmice nije bio sretan momčadi Jonasa Kazlauskasa. S puno problema na oba kraja parketa, CSKA je već u prvoj polovici prve četvrtine bio na dvoznamenkastom zaostatku (16:4), dok je na prvom dvominutnom predahu Panathinaikosova prednost bila još malo veća, s 29:15 na ulasku u drugu dionicu.

Početkom druge četvrtine, Pao je još mogao biti zadovoljan poslije trice Nicka Calathesa za 32:19, ali kako su ih Moskovljani u narednih više od šest minuta zadržali bez ijednog poena, situacija se do kraja prvog poluvremena sasvim promijenila. CSKA se svojom serijom od 13:0 vratio u egal (32:32), a poslije ubačaja Mikea Batistea, na 15-minutni odmor otišlo se s 34:32 za Atenjane.

Kroz treću i četvrtu dionicu, trajala je izjednačena borba u kojoj je CSKA početkom drugog poluvremena došao do svojeg prvog vodstva na utakmici, a Pao uzvraćao svojim serijama. U tim pozitivnim razdobljima atenskih Zelenih, najveće vodstvo koje su uspjeli izgraditi bilo je +6, činilo se i da u potpunosti kontroliraju stvari kod 64:60 na ulasku u završne dvije minute, ali tih 120 sekundi promijenilo je sve.

Vodeći igrač pobjednika bio je Kirilenko, koji je ubilježio 17 poena, devet skokova i četiri blokade. Aleksej Šved bio je "prvi do", s 15 poena i pet skokova, dok je Miloš Teodostić dodao 12 poena, šest skokova i tri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti.

Atenske Zelene je s 19 poena predvodio Jasikevičius. Kostas Kaimakoglou pridodao je 10 poena, osam skokova i pet asistencija, Dimitris Diamantidis imao je 10 poena i šest asistencija, s vrlo slabih 1/9 za tricu, dok je Mike Batiste ubilježio 11 poena, ali sa samo 3/9 iz igre, uz četiri osvojene i šest izgubljenih lopti.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bolan12.05.2012. u 15:16
    u nba-u igraju više i jače, ali oni u svojim utakmicama imaju mnogo više pauza, minuta odmora, trominuta odmora, polaminuta odmora, duže pauze između četvrtina i sl. a zašto je potrebno imati velik broj podjednako kvalitetnih igrača za uspjeh u europi, pokazuje ti i ovaj... [više na forumu]
    bolan
  • basketas12.05.2012. u 13:19
    Je da i u tih 5minuta su izgubili 12 razlike nije tu bio kljuc utakmice i nisu tu izgubili utakmicu ali u tih 5minuta su izgubili ritam, prednost, samopouzdanje, a sve to su prebacili na drugu stranu. Ponavljam nije kljucni ali svakako jedan od kljucnih trenutaka u utakmici.
    basketas
  • basketas12.05.2012. u 13:16
    basketas
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 10:12
    Obradović u potpunosti zeznuo kraj utakmice. Veliki trener je i sigurno nije slučajno sve postigao al kada je došao kraj u gusto i još panathinaikos vodio bio sam uvjeren da trener poput njega to izgubiti ne može... IAKO, ne mogu se oteti dojmu da su ih suci pokrali. Ono Shvedu lopta ispala i oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 02:04
    Mislim da ne postujes puno dobre odbrane ovih ekipa. Slazem se da nije bila atraktivna utakmica ali nije bila ni ocajna,da ponizavas ove igrace. U danasnje vrijeme Drazen ne bi bio tako efikasan kao nekad,kao u ostalom ni bilo koji drugi igrac,jer su odbrane jace, fizicki su igraci mnogo jaci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik