Košarka

Video: Olympiakos predvođen Spanoulisom iznenadio Barcelonu

Ante Zovko • petak, 11.05.2012.
Video: Olympiakos predvođen Spanoulisom iznenadio Barcelonu
Foto: EPA

Na krilima svog iskusnog vođe Vassilisa Spanoulisa, Olympiakos je napravio najveće iznenađenje završnog turnira Eurolige i u polufinalu pobijedio Barcelonu 68:64.

Olympiakos je stigao na završni turnir kao momčad s najmanje izgleda za osvajanje trofeja, no u polufinalu je nastupio jako agresivno i ponajviše sjajnom obranom protiv Barcelone gotovo stalno vodio i odnio zasluženu pobjedu. Za naslov europskog prvaka grčki će se velikan u nedjelju boriti s moskovskim CSKA-om koji je ranije svladao Panathinaikos.

Vassilis Spanoulis predvodio je svoje unatoč mučenju sa šutom za tricu i na kraju povukao ključne poteze, uključujući asistenciju za Dorseyja koja je prelomila rezultat u posljednjoj minuti susreta.

Lorbek je s linije slobodnih bacanja na ulasku u posljednje dvije minute smanjio na 63:57. Mickeal i Navarro s linije dpdaju četiri poena za 63:61, a onda Spanoulis pogađa svoju četvrtu tricu minutu i tri sekunde prije kraja. Ndong približava Barcelonu na 66:64 slobodnim bacanjima, promašuje jedno, Mickeal hvata napadački skok, a Huertas promašuje tricu.

Spanoulis je opet dobio potpunu kontrolu u napadu, a kad je postao potpuno blokiran, pronašao je Dorseyja. On pogađa za 68:64 i iznuđuje prekršaj 16 sekundi prije kraja. Promašuje, kao i Ndong polaganje na drugoj strani. Dorseyjevi poeni bili su presudni iako je Papanikolau promašio dva slobodna bacanja kad je ostalo sedam sekundi. Mickeal je pokušao očajničku tricu i bilo je gotovo.

Iako su Grci uz dvije trice (Spanoulis, Mantzaris) otvorili susret s 8:0, Katalonci se nakon ranih poteškoća sa šutom ubrzo vraćaju. Nakon nekoliko minuta festivala promašaja i izgubljenih lopti, Sada zaključuje prvu četvrtinu zakucavanjem za vodstvo Olympiakosa 17:11. Igrači s klupe nisu promijenili odnos snaga početkom druge četvrtine, no ulazak prvih violina jezičac vage prebacio na drugu stranu.

Navarro, Lorbek i Perović uzvraćaju manju seriju Grka svojom i preokreću za prvo vodstvo Barcelone (27:26). Nije dugo potrajalo jer Olympiakos, uz 11 poena i tri asistencije Spanoulisa odlazi na odmor s vodstvom 33:29.

Olympiakos je opet zaprijetio odvajanjem povevši 39:31 pa 41:33 zahvaljujući raspoloženom Printezisu. Vazquez uzvraća sa šest svojih poena u Barceloninoj seriji 8:0 koju je Papanikolau presjekao tricom. Navarro i Lorbek ne dopuštaju Grcima da se odvoje i treća četvrtina završava s 50:47.

Mantzaris je sjajnom obranom namučio Navarra koji nije mogao pronaći ritam s linije trice. Ni Spanoulis s te udaljenosti nije briljirao, trošio neuspješno sličan broj lopti. S 5:0 Olympiakos opet bježi na 63:56 i zadržava prednost u završnici u kojoj je nedostajala prava drama.

I uz šut 3/9 za dva i 4/10 za tri, Spanoulis je završio s 21 poenom okrunivši učinak s tri skoka i šest asistencija uz šest izgubljenih lopti (od 14 Olympiakosovih). Printezis je dodao 14 poena i četiri skoka, a Papanikolau devet poena i četiri skoka. Dorsey je pružio dobru partiju u reketu s osam ubačaja, pet skokova i dvije ukradene lopte.

Navarro je ubilježio 18 poena uz jednako slab šut kao razigravač Olympiakosa (4/7 za dva, 2/8 za tri). Izgubio je pet lopti i imao tri asistencije. Ndong se, osim s poludistance, nije istaknuo ni s linije slobodnih bacanja i ubacio ukupno deset poena (pet skokova). Lorbek je postigao devet poena (pet skokova), a Vazquez je završio sa osam poena i sedam skokova.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva66:64Panathinaikos
Olympiakos68:64Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.05.2012. u 02:41
    kako su ih grci ubili, posebno papanikolau i mantzaris u obrani, ali ipak mislim da je trener barcelone izgubio utakmicu, navarro mu igra zadnjih 20 min, covjek nije mogao disat zadnjih 4 min, ndong mu ide rješavat utakmicu u zadnjim minutama, jos su im i suci malo pomogli u zadnjim minutama ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 23:36
    a sta su mislili ovi iz barce kad su dovodili ovoga huertasa i davali 2 mil.eura za nj? niti je odigra ijednu vrhunsku partiju sezone,a pogotov veceras je bio najgori na terenu,mogli su za te pare dovest i bolje pojacanje...za nj je mccalebb bog!
    Obrisan korisnik
  • hanson11.05.2012. u 23:32
    Kakva pusiona za barcelonu ove godine! Nogomet, rukomet, kosarka u svemu su bili glavni favoriti za europski naslov, a nisu cak uhvatili ni jedno finale
    hanson
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 23:05
    malo je blesavo reć za klub koji ima 8 naslova europe i 30 špa prvenstva da su najveći gubitnici...
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools11.05.2012. u 22:50
    prije bi reko da je real najveci luzer europske i spanjolske kosarke sta se tice rostera barce, bas i nemaju neku vanjsku liniju, samo radnike plus navarro - premalo prelako su se odrekli lakovica
    DeceiverOfFools