Košarka

Grgurević: "Neću bacati floskule, u Zagreb idemo pobijediti"

Bernard Jurišić • nedjelja, 20.05.2012.
Grgurević: "Neću bacati floskule, u Zagreb idemo pobijediti"
Foto: Bruno Karadža

Još je jedna velika utakmica iza košarkaša Splita, Žuti baš kao da ne žele da ova sezona završi. Cedevita je još jednom pala na Gripama, drugi put ove sezone, Split je jedino mjesto koje novi hrvatski Euroligaš nikad u svojoj povijesti nije uspio "osvojiti". Protivnika Ciboni u finalu dat će majstorica u Zagrebu, na koju se sprema i velik broj navijača Splita...

Ni putne peripetije na povratku s prve utakmice u Zagrebu nisu splitskim košarkašima smetale za još jedno odlično izdanje u svojoj dvorani. Cedevita je pala po drugi put ove sezone i što god se dogodilo do kraja - Cibona će ostati jedina momčad koja je ove sezone uspjela "pokoriti" splitski košarkaški hram.

Grgurević: "U Zagreb idemo pobijediti"

Ante Grgurević nakon utakmice bio je zadovoljan što će Splićani još jednom prema Zagrebu:

"Hvala publici na prekrasnoj atmosferi u kojoj je i lakše i ljepše igrati. Nosili su nas u završnici sezone. Imao sam osjećaj da smo nekoliko puta mogli prelomiti utakmicu, iako to protiv Cedevite nikad ne možeš reći. Imali smo lijepu prednost, malo smo izgubili ritam, no izvukli smo se obranom i pravovremenim rotacijama u napadu. Drago mi je zbog nas, ljudi u klubu, svi znaju što smo sve prošli ove sezone."

Može li Split do finala u majstorici u Zagrebu?

"Naravno da može. Ja nikad nisam volio pile naopako i floskule - idemo u Zagreb pobijediti. Naravno da je Cedevita favorit, njihova je kvaliteta neupitna, ali igra se jedna utakmica. Dokazali smo da možemo s njima, spremit ćemo se i dati sve od sebe u trećoj utakmici."

Cedevitin Amerikanac Chris Owens nije bio pretjerano razgovorljiv: "Nismo ostali agresivni u obrani, to je bio ključ. Split je igrao dobro, imao puno skokova i protrčavanja. Mislim da smo izgubili utakmicu u obrani."

"Odigrali smo odličnu prvu četvrtinu, prvo poluvrijeme je bilo nešto najbolje što smo odigrali u sezoni. No, puno smo se potrošili i pad je stoga bio logičan. Dok smo držali napadačke sisteme i kolektivnu igru držali smo prednost, pokušavali smo izmjenama održati energiju. Stvarali su nam probleme sa zonom dok Mimica nije s dvije trice to razbio i tada smo iskontrolirali utakmicu do kraja. Nadskakali smo ih, sjajnu šutersku momčad kakva je Cedevita sveli smo na 25% šuta za tri poena", zadovoljno je analizirao pobjedu protiv Cedevite trener Žutih Nikša Bavčević.

Splićani su u prekrasnom ambijentu pred oko 2.500 gledatelja opet imali fazu u kojoj su "razbili" Cedevitu. U prvoj utakmici u Domu sportova nisu uspjeli sačuvati prednost od 14 poena, no +15 na Gripama jesu. Izborili su treću utakmicu u kojoj sigurno neće biti bez šanse. Cedevita nakon 80 viđenih minuta više nije "apsolutni favorit", tim više što se nakon utakmice moglo čuti kako se brojni navijači Žutih spremaju potegnuti do Doma sportova na majstoricu u srijedu.

"Nemamo pravo reći da ne idemo pobijediti, naravno da idemo. Pokazali smo da smo ravnopravan protivnik Cedeviti i nadam se da će nam ova tri dana biti dovoljna za otkloniti neke greške. Igrali smo kao momčad, pobijedili smo kao momčad."

Bavčević je istaknuo sve boljeg Katića, koji je Subotiću omogućio malo više "zraka u plućima". Mimica je završio utakmicu s 26 poena, iako nije pogodio ni jedan šut za dva poena. Posebna priča i ovog puta je bio Nikola Vujčić, koji je nekoliko puta završavao na parketu, bacajući se za loptama kao da igra najvažniju utakmicu života. Zbrajali su novinari nakon utakmice koliko je stotina tisuća eura u protivničkom reketu Splitov besplatni sportski direktor/igrač nadmašio.

"Čestitam Splitu na pobjedi, igrali smo na refule, nedovoljno za dobit jednu utakmicu u gostima. Split je imao publiku, pravi domaći teren, inerciju koja ih je nosila. Vratili smo se u trećoj četvrtini, kasnije smo promašili neke stvari koje nismo smjeli, a to se kažnjava. Moramo se okrenuti trećoj utakmici i pobijediti u Zagrebu", kazao je nakon utakmice trener Vitamina Dražen Anzulović.

Nakon prve utakmice Anzulović je govorio kako se neki njegovi igrači "doziraju" i kako će takav pristup sigurno u doigravanju doći na naplatu. "Račun" je naplatio Split, a trener Cedevite sličnu konstataciju ponovio i nakon druge utakmice:

"Kad radimo kao ekipa na terenu onda možemo igrati dobro. Utakmica se sastoji od 40 minuta, koliko ćemo raditi kao ekipa tako ćemo prolaziti. Teško se vraćati nakon -15, pokazali smo dvaput da se možemo vratiti, ali moramo pokazati puno veći kontinuitet tijekom utakmice za ostvariti bolji rezultat".

Nakon utakmice sportski direktor Cedevite Matej Mamić žalio se na sudački tretman njegove momčadi od početka Lige za prvaka, no teško je pričati o sucima nakon utakmice u kojoj jedna momčad promaši sve ono što je Cedevita promašila u dvije utakmice protiv Splita. Ni nervoza začinjena psovkama na sudačku adresu, koja je Marka Cara koštala isključenja u prvom poluvremenu, nije Vitaminima bila od koristi na Gripama.

Ipak, dojam da Cedevita igra loše, posebno njezini Amerikanci, i da u svlačionici neke stvari nisu baš "najsjajnije" pojačao je Anzulovićev odgovor na pitanje zašto je za klupu "zabetonirao" najboljeg igrača Cedevite u Ligi za prvaka Mira Bilana:

"Bilan? Kako je igrao mislim da sam ga i previše koristio."

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 12:29
    samo da ne propustimo 14 razlike ovaj put... AJMO ZUTIIIIIIIIIIIIIIIIII
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 09:24
    a ništa, puno sreće žutima, pa da igraju u finalu protiv moje cibone! to bi bilo najpoštenije, jer u Ligi za prvaka i cibona i split realno su najviše pokazali! cibona je zaista bila dominantna, a split je sve nas, ljubitelje košarke 'osvojio' svojom momčadskom igrom i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng20.05.2012. u 20:43
    Trebao bi se split plasiti sudaca u zasdnjoj tekmi, pogotovo ako cedevita udari jos kakav pritisak, a pokazalo se tijekom sezone da su im u nekim utakmicama znali biti vrlo naklonjeni.
    vlacng
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 18:03
    To bi bilo naše El clasiko finale Cibona-Split
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda20.05.2012. u 12:14
    ajmo žuti
    Master Yoda