Košarka

Split pobijedio Cedevitu i vratio polufinalnu seriju na majstoricu u Zagreb

S Gripa:Bernard Jurišić • subota, 19.05.2012.
Split pobijedio Cedevitu i vratio polufinalnu seriju na majstoricu u Zagreb
Foto: Bruno Karadža

Košarkaši Splita pobijedili su Cedevitu u drugoj utakmici polufinalne serije košarkaškog doigravanja i vratio seriju na majstoricu u Zagreb u srijedu. Splićani su i u ovoj utakmici imali veliku prednost (15 poena), a nakon uzbudljive završnice Cedevita je i dalje ostala bez pobjede u Splitu...

Nakon što su u prvoj utakmici ispustili vodstvo od 14 razlike, košarkaši Splita u svojoj su dvorani željeli pobjedom vratiti seriju u Zagreb. Cedevita je imala drugačije namjere, a momčadi je priključen i oporavljenik Warren, kojeg nije bilo u prvoj utakmici.

Draper je otvorio utakmicu s dvije trice, a do pete minute "hrvatski Amerikanac" bio je jedini strijelac u Cedeviti (10). Splićani su baš u tim trenucima prvi put poveli (11:10), no Cedevita je vratila prednost (15:19).

Tada je uslijedio pravi "žuti uragan". Trica Vujčića, koš-faul Katića, polaganje Babića, sa svih je strana propuštala Cedevitina obrana, a domaća serija zaustavila se na 14:0 za 29:19 na otvaranju druge četvrtine. Atmosfera u dvorani je "proključala", a prednost domaćih otišla je na 33:21 sredinom drugog perioda.

U 16. minuti Car je najprije napravio prekršaj na Mimici, pa zbog prigovora zaradio tehničku grešku. Nije se smirivao branič Cedevite pa je pri izlasku na klupu zaradio i isključenje, što je splitsku prednost u istoj minuti odvelo na maksimalnih 40:25. Na poluvrijeme su Žuti odnijeli +14.

U drugo poluvrijeme Cedevita ulazi puno agresivnije, treću četvrtinu gosti otvaraju s identičnih 6:0 kao i prvu. Draper je vukao goste, a kad mu se priključio Baždarić prednost Splita polako se, ali sigurno topila. U 28. minuti nakon serije 9:0 vodstvo Splita bilo je 50:48, a u posljednjoj minuti treće četvrtine tek minimalnih 55:54.

Tricom Petrovića na otvaranju posljednje četvrtine rezultat je "resetiran" po prvi put nakon osme minute (57:57). No, Sobin i Mimica tada su krenuli u seriju i Split se pet minuta prije kraja opet "odlijepio" na 71:63, a potom tricom Mimice i na 76:67 u 37. minuti.

Cedevita se nije predavala, serijom od 8:0 dolazi na 76:75 minutu i pol prije kraja, a Opačak potom promašuje oba slobodna bacanja za moguće vodstvo. U uzbudljivu zadnju minutu ušlo se s minimalnom prednošću Žutih.

Sobin prvi zabija za 78:75, Bilan na drugoj strani promašuje oba bacanja, potom i Baždarić polaganje, a Mimica na suprotnom kraju oba slobodna bacanja.

No, potom su se ciljnici uštimali. Baždarić 20 sekunda prije kraja pogađa oba bacanja za 78:77, Mimica za 80:77, a Cedeviti ostaje 18 sekunda za zadnji napad. Draper promašuje tricu, Vukušić pogađa oba bacanja za 80:79, Subotić za 82:79. Četiri sekunde prije kraja Cedevita više nije imala prigodu za produžetak.

Split je tako u drugoj utakmici ostvario ono što nije u prvoj, pobjedom 82:79 vratio polufinalnu seriju u Zagreb! Cedevita nikad u povijesti nije slavila u Splitu.

Mimica je utakmicu završio s 26 poena i osam skokova, Sobin 16 i osam skokova, Vujčić je dodao 13, uz šest skokova i četiri asistencije. Draper je bio najefikasniji kod Cedevite s 19 poena, Baždarić je ubacio 15.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 18:19
    ja neznam zašto takve kritike zuli?? pa još nije gotovo, još može bit prvak! a cedevita se u aba ligi pokazala kao odličan klub! nije zaslužio ovakvo pljuvanje. makar će novi trener ubrzo vrlo vjerojatno postati spahija! 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 12:23
    Sanjam da su zuti prvaci...:-) PONOVO!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 09:18
    bravo žuti! sad je psihologija na vašoj strani! možete potpuno rasterećni odigrati u Zg, nemate što izgubiti, a cedevita se može propisno osramotiti porazom! uz to, katić igra, iako je dugo bio van parketa, pa to psihološki utječe dobro na momčad, jer znaju da više ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 18:50
    sad ih u zagrebu dobit 20 razlike...Ajmo žuti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 11:14
    To je vrhunska referenca u košarkaškom svijetu: Legenda je u Belgiji.  Belgijska košarka je valjda malo iznad engleske
    Obrisan korisnik