Liga prvaka, završnica, finale, 19.05.2012., Allianz Arena, gledatelja: 69.901
Suci: Pedro Proença, Bertino Miranda, Ricardo Santos (svi Portugal)
Bayern
Bayern
Thomas Müller 83'
4:5(0:0, 1:1, 1:1 pp, 4:5 pen) Chelsea
Didier Drogba 88'
Chelsea

"Trofej s ušima" prvi put krasit će vitrine Stamford Bridgea, Chelsea je prvak Europe!

Mišo Gulić • subota, 19.05.2012.
"Trofej s ušima" prvi put krasit će vitrine Stamford Bridgea, Chelsea je prvak Europe!
Foto: Kristijan Komarica

20. finale Lige prvaka u kojem su snage odmjerili Bayern i Chelsea, nakon sjajnih 120 minuta u kojima je bilo doslovno svega, od drame na kraju regularnog dijela, do promašenih jedanaesteraca i briljantnih reakcija obaju vratara, završeno na jedini mogući način - izvođenjem kaznenih udaraca. U igri živaca boljim se pokazao Chelsea za prvi povijesni naslov, Drogba je postao junak, Olić i Schweinsteiger zbog promašenih jedanaesteraca tragičari...

Bayern
Chelsea
Bayern
Chelsea
1
Manuel Neuer
21
Philipp Lahm
17
Jérôme Boateng
44
Anatolij Tymoščuk
26
Diego Contento
31
Bastian Schweinsteiger
39
Toni Kroos
10
Arjen Robben
25
Thomas Müller
(do 87')
7
Franck Ribéry
(do 96')
33
Mario Gómez
Pričuvni igrači
5
Daniel Van Buyten
87'
11
Ivica Olić
96'
Trener
Jupp Heynckes
1
Petr Čech
17
José Bosingwa
4
David Luiz
24
Gary Cahill
3
Ashley Cole
12
John Obi Mikel
8
Frank Lampard
21
Salomon Kalou
(do 84')
10
Juan Mata
34
Ryan Bertrand
(do 73')
11
Didier Drogba
Pričuvni igrači
15
Florent Malouda
73'
9
Fernando Torres
84'
Trener
Roberto Di Matteo

Golom Didiera Drogbe Chelsea je uspio doći do naslova prvaka Europe i to nakon što je još jednom prošao kroz "pakao", čime su napokon u ropotarnicu povijestu gurnuli njima nesretnu moskovsku godinu i nes(p)retno promašen Terryjev jedanaesterac. Kako to obično i biva, uz heroje, uvijek postoje i tragičari, a ovaj put ta nesreća zadesila je Ivicu Olića i Bastiana Schweinsteigera koji su promašili jedanaesterce i tako Allianz Arenu zavili u crno, naravno onaj crveni dio.

Odmah od prve minute obje su momčadi ofenzivno krenule, za nijansu su konkretniji bili Bavarci, što je rezultiralo krasnim prilikama Schweinsteigera i Kroosa, no oba su udarca završila izvan okvira gola. Bayern je i u narednim minutama bio bolja momčad, prijetnje su prvenstveno stizale nakon prodora po boku, a nakon jednog takvog i ubačaja Riberyja u 13. minuti Gomez je pokušao glavom, ali ni nakon njegovog pokušaja Čech nije morao reagirati.

Nova uzbuđenja pred vratima Chelseaja viđena su u 17. minuti, Kroos je izveo korner, pokušao je Robben, ali u zadnji trenutak blokirala je plava obrana, da bi u nastavku istog napada Englezi nekoliko puta vrlo panično izbacivali loptu van granica igrališta.

Prva 'prava' prilika dogodila se u 21. minuti susreta. Sjajno je Robben prošao kroz obranu Chelseaja te uputio snažan udarac s iskosa s lijeve strane na pet metara udaljenosti od gola, ali briljantna reakcija Čecha spasila je Engleze od rezultatskog deficita.

Igra se potom malo primirila, kao da je nestalo uvodne 'čarolije', Nijemci su malo popustili stisak, što su gosti iskoristili i službeno u 34. minuti uputili prvi udarac prema vrataru Bayerna Neueru, doduše neprecizan. Odmah su u narednom napadu odgovorili i domaći, ponovno se Ribery sjurio po lijevoj strani, ali završnica akcije ipak nije bila na razini.

Jedanaesterci:

Lahm 2:1
Mata - brani Neuer
Gomez 3:1
David Luiz 3:2
Neuer 4:2
Lampard 4:3
Olić - brani Čech
Cole 4:4
Schweinsteiger - vratnica
Drogba 4:5

Isti igrač bio je u prvom planu i dvije minute potom nakon što je vrlo dobro uposlio nadolazećeg Contenta na lijevoj strani, ovaj odmah centrirao u sredinu gdje Gomez kasni, ali stiže Müller, koji pak tuče pored gola.

Sjajna akcija odmah je viđena i na drugoj strani pred golom Bayerna, Drogba je petom, na 20-ak metara od gola, loptu ostavio Mati koji je odmah proslijedio desno za Kaloua čiji udarac završava u bližem kutu, ali Neuer je bio dobro postavljen. Tri minute prije kraja prvog dijela Gomez je nakon sjajne solo akcije ostao sam na desetak metara od gola te nekontrolirano opalio loptu koja je završila visoko iznad gola, što je bila i posljednja prilika u prvih 45 minuta.

Odmah u prvoj minuti nastavka gužva pred golom Chelseaja. Raspoloženi Robben nastavio je s odličnom predstavom iz prvog dijela, probio se kroz obranu gostiju, uputio prizemnu loptu na peterac, ali u zadnji trenutak Luiz je otklonio opasnost.

U 54. minuti viđen je i zgoditak, krasna suradnja Müllera i Robbena rezultirala je udarcem potonjeg što je Čech obranio, nakon čega je Ribery zabio gol, ali na žalost navijača Bayerna portugalski sudac je opravdano poništio gol zbog zaleđa.

Iako su se u narednim minutama akcije s jedne na drugu stranu selile bez prestanka, nije to rezultiralo nekim konkretnijim udarcem, sve tamo do 73. minute kada je Drogba pobjegao čuvarima i poslao loptu u peterac, odakle ispred Kaloua čisti Contento i sprječava gotovo siguran pogodak.

Silno uzbudljivo bilo je i u 77. minuti nakon što je Ribery paralelno s gol crtom pucao, a nakon Coleova uklizavanja lopta se vinula u zrak u visini prečke, odakle krajnjim naporom ispred Gomeza Čech šalje loptu u korner.

A onda, u 83. minuti, eksplozija oduševljenja na Allianz areni. Thomas Müller je glavom zakucao mrežu ispod grede za vodstvo bavarskog velikana i to nakon centaršuta Kroosa te neopreznosti Chelseajeve obrane koja je na njega u potpunosti zaboravila.

Nisu se Bavarci stigli pošteno niti proveseliti a već su se, pet minuta potom, veselili i igrači Chelseaja. Naime, Mata je izveo korner, a na prvoj vratnici najbolji je u skoku bio Drogba koji kirurški preciznim udarcem glavom skida paučinu iz rašlji Neuerovog gola za 1:1, što je bio i rezultat nakon 90 minuta igre te znak za novih 30 minuta spektakla.

"Krešendo" je viđen i uvodnim minutama prvog produžetka. Bayern kao da je bio u šoku od primljenog zgoditka, Pokušali su Torres i Mata, ali izostao je konkretniji završni dodir pa da Nijemci budu u još većoj žalosti i nevjerici.

Sudbina je htjela da upravo junak Plavih, nakon što je u 93. minuti s leđa sapleo Francka Riberyja u kaznenom prostoru, bude krivac za jedanaesterac, ali zatim se ukazao veliki Petr Čech i obranio udarac Arjena Robbena, čime je utakmica dosegnula svoj vrhunac, a napetost se mogla nožem rezati.

U 97. minuti u igru je umjesto ozlijeđenog Riberyja ušao Ivica Olić, što je bio znak da trener domaćih niti ne pomišlja na oprez u završnim minutama finalnog susreta Lige prvaka. No, unatoč trenerskim željama, do kraja prvog produžetka nije bilo izglednijih prigoda.

Igrala se 107. minuta kada je pravovremenim ulaskom u kazneni prostor Olić primio dugu loptu koju mu je poslao Lahm, a zatim nesebično u priliku gurnuo usamljenog Van Buytena koji ne "prati igru" i kasni s gol crte loptu gurnuti u mrežu. Sasvim razumljivo, obje momčadi završnicu su odigrale silno oprezno ne želeći uprskati sav trud, što je značilo i jedanaesterce, čime su u prvi plan ponovno izbili vratari, Petr Čech i Manual Neuer.

Raspucavanje je krenulo idealno po Bavarce, zabio je Lahm, s druge strane pokušaj Mate obranio je Neuer, zatim su uspješni bili Gomez, David Luiz, Neuer i Lampard, da bi pokušaj Olića obranio Čech. Nakon toga za poravnanje zabio je Cole, Schweinsteiger pogodio vratnicu, lopti prišao Drogba i upisao se zlatnim slovima u povijest Chelseaja.

Liga prvaka, završnica

finale

Bayern4:5 **Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Manolito21.05.2012. u 15:05
    po cemu to? inter ih je razguzio ko oni chelsea, al milito nije gomez, 1000000000000% zasluzeno 2010
    Manolito
  • Obrisan korisnik20.05.2012. u 22:11
    pa i može, obzirom koliko je trofeja do sada osvojio može slobodno objesiti kopačke o klin
    Obrisan korisnik
  • pimpbeckham20.05.2012. u 19:03
    olić može otići igrati u davor...
    pimpbeckham
  • ManchaVerde20.05.2012. u 18:03
    Taj "nas" klub drzi nasa dva igraca na klupi skoro cijelu sezonu, i time slabi nase sanse na Euru...po tome je Chelsea vise nas, bar ne smeta...
    ManchaVerde
  • cameosis20.05.2012. u 15:26
    drago mi je da si skontao poantu.
    cameosis