Nogomet

Još pet klubova u strahu za ostanak

Ivana Karačić • utorak, 22.05.2012.
Još pet klubova u strahu za ostanak

Kolo prije kraja Premijer lige BiH poznato je ono što se i prije znalo. Željezničar je prvak, Široki Brijeg doprvak, a u Europu će još Borac i Sarajevo ako ishodi licencu, a ako ne uspije u Europu će Olimpic. Premijerligaško društvo napušta Kozara, a drugi putnik s njom bit će poznat u srijedu poslije susreta posljednjeg kola. U strahu od ispadanja su Slavija, GOŠK, Leotar, Rudar Prijedor i Sloboda. U 29. kolu pobjedu u gostima ostvario je Široki Brijeg u derbiju sa Zrinjskim, a Čelik je uhvatio bod spasa u Gabeli.

GOŠK je pobjedom nad Čelikom mogao napraviti veliki korak k ostanku u Premijer ligi. No, momčad iz Gabele unatoč velikoj terenskoj premoći nije uspjela postići pogodak. Čelik je ulovio bod spasa, a GOŠK se može spasiti samo ako u srijedu pobijedi Veleža u Vrapčićima. Nakon dvije propuštene meč - lopte u Gabeli protiv Slobode i Čelika teško je to očekivati, premda je Velež bez ikakva rezultatskog imperativa. GOŠK može ostati u ligi i ako izgubi u Vrapčićima pod uvjetom da Slavija izgubi kući od Slobode, u što je također teško povjerovati.

Momčad iz Lukavice igra jako dobro. Namučila je u nedjelju Borca u Banja Luci, koji je ostvario 3:2 pobjedu i probio se na treće mjesto. Dva pogotka za Borac postigao je Nemanja Bilbija, a jedan Petar Kunić. Strijelci za Slaviju bili su Dejan Rašević i Haris Bešlija. Nedjeljni suparnik Slavije Sloboda kući je s lakoćom pobijedila Veleža 2:0 pogocima veterana Alena Mešanovića i mladog Almira Bekića. Ta pobjeda vjerojatno će Tuzlacima biti dovoljna za ostanak u Premijer ligi, premda u nepovoljnom raspletu ne mora značiti.

Bodove spasa uhvatio je i Travnik uvjerljivom 3:0 pobjedom nad Rudarom iz Prijedora. Anel Ćurić, Nermin Varupa i Deni Simeunović bili su strijelci za Travničane. Gosti iz Prijedora neočekivano su došli u poziciju da se u posljednjem kolu spašavaju od ispadanja. No, Rudar je u srijedu domaćin Zrinjskom i pobjedom može otkloniti sve dvojbe oko ispadanja. U vrlo tešku poziciju dospio je i prvi pobjednik Premijer lige BiH, kad su u njoj počeli igrati klubovi iz cijele države, trebinjski Leotar. Trebinjci su izgubili od Olimpica u Sarajevu 4:1.

Dvostruki strijelac za Olimpic bio je Haris Harba, a po jedan pogodak postigli su Irhan Smajić i Vedin Muharemović, dok je čast Trebinjaca spasio Ognjen Lekić. Olimpic je pobjedom potvrdio peto mjesto i ne dobije li Sarajevo licencu "Vukovi s Otoke" će u prvo pretkolo Europske lige. Teorijski Olimpic može biti na kraju i četvrti, ako pobijedi Širokobriježane na Pecari, a Sarajevo izgubi od Borca na Koševu. No, bez obzira na to kako završili nogometaši Olimpica napravili su veliki uspjeh.

Jednako bi se moglo kazati i za Zvijezdu iz Gradačca, koja je sada sedma, a u slučaju poraza Zrinjskog u Prijedoru i pobjede nad Kozarom u Gradišci može se probiti do šestog mjesta. U nedjelju je Zvijezda nadigrala Sarajeva, a za čistu 2:0 pobjedu pogodili su Dalibor Pandža i Mašić. U nedjelju su igrali na Grbavici prvi i posljednji. Željezničar je 22. pobjedom u sezoni proslavio naslov. Pobijedio je 2:1 Kozaru pogocima Muamera Svrake i Vernesa Selimovića. Za Kozaru je pogodio Dejan Kojić.

Premijer liga BiH, 29. kolo:
GOŠK - Čelik 0:0
Sloboda - Velež 2:0
Borac - Slavija 3:2
Željezničar - Kozara 2:1:
Zvijezda - Sarajevo 2:0
Zrinjski - Široki Brijeg 0:1
Travnik - Rudar Prijedor 3:0
Olimpic - Leotar 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 14:08
    Bosanci su napravili nogometni kamp a mi smo stali na postavljanju kamena temeljca valjda se i on raspa u zemlji kako kvalitetno radimo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 11:53
    heh ajmo siroki,joj kad bi zdrijeb htio dovest liverpoola u siroki haha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 10:25
    Mene samo oko BIH lige fascinira da imaju samo 30 kola (u odnosu na neke druge lige), a neke s 38 su odavno završene.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 09:09
    Bravo za Široki -igrati u europi nije mala stvar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 02:52
    čitajući ovaj članak, shvaćam da je naša banana liga premiership za BIH..
    Obrisan korisnik