Košarka

Cedevita bez problema do finala, kraj splitske bajke

Iz Doma sportova:Marko Domljanović • srijeda, 23.05.2012.
Cedevita bez problema do finala, kraj splitske bajke
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cedevite suprotstavit će se Ciboni u finalu košarkaškog prvenstva Hrvatske. U majstorici odigranoj u Domu sportova uvjerljivo su svladali Split koji je tako završio odličnu sezonu. Ključnom se pokazala druga četvrtina u kojoj je Cedevita izgradila uvjerljivu prednost koju do kraja utakmice nije ispustila.

Završena je i druga polufinalna serija košarkaškog prvenstva Hrvatske, a iz nje kao pobjednici izlaze igrači Cedevite. Pobjedom protiv Splita osigurali su borbu protiv Cibone za naslov prvaka i gostima okončali prilično uspješnu sezonu, a ovaj put velike drame nije bilo jer je utakmica odlučena u drugoj četvrtini nakon koje je Cedevita imala nedostižnih 16 koševa viška.

Kao i u prva dva navrata, susret je otvoren rezultatom od 8:2, ali ovaj put su Splićani bili ti koji su bolje ušli u utakmicu. Cedevita je počela s Warrenom na parketu, ali to nije dobro funkcioniralo pa je Amerikanac uskoro prebačen na klupu, a Split otišao na 6:14 bacanjima Dijana u sedmoj minuti. Odgovor Cedevite bila je serija od sedam uzastopnih poena kojom se domaćini potpuno vraćaju u utakmicu, a zagrebački niz košem i dodatnim bacanjem prekida Subotić. Do kraja prve četvrtine pogađaju Bilan i Baždarić pa se na prvi predah odlazi sa 17:17 na semaforu.

Žuto-crvene tribine

Prvi put nakon dugo vremena Žute su na gostovanju pratili i navijači iz Splita. U odlično popunjenoj dvorani i vrlo lijepom dekoru odjekivala je pjesma navijača i s jedne i s druge strane, a gosti su imali prilično brojnu podršku. Najbolji je to pokazatelj koliko su se svi Splićani zaželjeli dobre košarke, a ona bi s ABA ligom napokon trebala opet stići na Gripe.

Druga četvrtina bila je jedna od najlošijih predstava Splita u ovoj seriji. Napad gostiju je nakon koša Babića za 17:19 u potpunosti stao, a Cedevita je to znalački iskoristila i tricom Cara odjurila na 35:22. O bezidejnosti i nesigurnosti splitskog napada najbolje svjedoči podatak da su gosti u drugoj četvrtini samo dva puta poentirali iz igre, a taj drugi pogodak djelo je Sobina koji je smanjio Cedevitinu prednost na 37:28 početkom 18. minute. Međutim, domaćini ne dopuštaju nikakvu dramu, još malo podižu ritam i košem Vukušića dolaze do najvećih 46:30 na poluvremenu.

Nastavak je otvoren novim košem Bilana, ali Žuti odgovaraju sa sedam uzastopnih poena i vraćaju malo neizvjesnosti u utakmicu. Ipak, Cedevita više od toga nije dozvolila i Opačak u 24. minuti vraća na 18 koševa razlike (58:40), a isti igrač malo kasnije pogađa i jedno slobodno bacanje za najvećih +19. Upravo je nešto slabije izvođenje slobodnih bacanja u završnici treće dionice od strane domaćina omogućilo Splićanima da smanje zaostatak na 66:52 uoči posljednjih deset minuta, ali su u posljednjim trenucima gosti ostali bez Vujčića koji je zbog petog prekršaja morao na klupu.

Bilo je, dakle, jasno da samo teorija dijeli Cedevitu od bitke sa Cibonom za naslov, a četiri uzastopna poena domaće momčadi na početku četvrte četvrtine odagnala su svaku sumnju, ako je ona uopće i postojala. Malo kasnije Car postavlja okruglih 72:52, a u 38. minuti Opačak zakucavanjem postavlja najvećih 92:64. Na kraju su priliku kod gostiju dobili i Markulin i Matić, ali Cedevita milosti nije imala i utakmica završava rezultatom 96:70.

U redovima Cedevite svi igrači stigli su se upisati u listu strijelaca, a najbolji je bio Bilan koji je ubacio 17 koševa uz pet dohvaćenih lopti. Car je dodao 15, a Opačak 14, dok je na drugoj strani Subotić zabio 16, a Sobin i Mimica su dodali po 14 poena. Izostao je značajniji učinak Nikole Vujčića koji je ostao na samo jednom poenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 18:37
    Moguče je da je to tek početak Splitske bajke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 17:28
    najjače kad nas se naziva venecijancima, mlečanima i slično... šta bi ja onda triba tebe zvat austrougarskim konjušarom??? KOJI IDIOTIZAM !!!
    Obrisan korisnik
  • vlacng24.05.2012. u 14:07
    Hahha pa naravno  da je u pravu, kakvo navijanje na cedevitinim utakmicama???.,ako mislite na onih 10 placenika koji samo udaraju na bubanj i pljescu rukama, e to vam je navijanje na cedevitinim utakmicama. 
    vlacng
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 13:22
    jebote, što ne može bez konstantnih prepucavanja?! čestitke cedi, zasluženo su prošli u finale. da je i split prošao (da su dobili onu prvu tekmu) isto bi bilo zasluženo. eto, veselim se prvoj tekmi u subotu i nadam se 3-0 za cibonu u finalu;)!
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava24.05.2012. u 12:36
    ............mali Perica uvijek češ ostati mali.........a bojim se i pokvaren... .Čestitke Cedeviti............
    Torca-Dubrava