Nogomet

U dramatičnom raspletu GOŠK se spasio, a Sloboda ispala

Ivana Karačić • subota, 26.05.2012.
U dramatičnom raspletu GOŠK se spasio, a Sloboda ispala

Završeno je još jedno izdanje Premijer lige BiH. Prvak i europski putnici poznati su od ranije. Poznato je bilo i da Premijer ligu BiH napušta Kozara iz Gradiške. U posljednjem kolu između pet klubova tražio se još jedan putnik za niži stupanj natjecanja. Premda se činilo da je tuzlanska Sloboda blizu ostanka, rasplet drugih rezultata nije išao na ruku Tuzlacima. Leotar je pobijedio prvaka Željezničara, a GOŠK Veleža na njegovu terenu. Slavija je s 2:0 pobijedila Tuzlake, izborila u izravnom dvoboju ostanak, a Sloboda poslije 43 godine napušta elitni nogometni razred.

Svih pet klubova koji su strahovali od ispadanja u posljednjem kolu imali su sudbinu u vlastitim nogama. Svima je trebala pobjeda za ostanak i svi su je izborili, osim Slobode. Tuzlaci su se izgleda kasno probudili, trgnuli iz sivila u kojem nisu bili samo cijelu ovu sezonu nego nekoliko zadnjih sezona. Gomilanjem dugova prema igračima i državi Tuzlaci su u pravilu tražili krivca u drugome. Sad su im "krivci" Željezničar i Velež koji nisu u posljednjem kolu pobijedili Leotara i GOŠK-a, kako bi se oni spasili. Pri tome zaboravljaju da su oni ipak izgubili susret zadnjeg kola koji ih je mogao ostaviti u ligi.

Slaviji je trebala pobjeda od dva pogotka razlike nad Slobodom da bi spasila premijerligaški status. Prije posljednjeg kola i Sloboda i Slavija imale su po 29 bodova. Sloboda je jesenas u Tuzli pobijedila 1:0. Sad je Slavija pobijedila 2:0, iako je od 32. minute igrala s igračem manje jer je isključen Vukašin Benović. No, pogocima Žarka Karamatića i Dejana Raševića Slavija je pobijedila 2:0, a mladi trener Vlado Čapljić, koji je proljetos preuzeo momčad napravio je pravi pothvat, jer je Slavija na kraju jeseni bila u velikom bodovnom zaostatku.

Prvi je od klubova koji su strahovali brige prebrodio Rudar. U Prijedoru je već u 29. minuti vodio 2:0 protiv Zrinjskog pogocima Damira Tosunovića i Goran Mirovića. U 59. minuti Amer Bekić smanjilo je na 2:1, da bi šest minuta kasnije drugim pogotkom Tosunović potvrdio pobjedu Rudara. Poraz Zrinjskog ublažio je Marko Popović pogotkom iz jedanaesterca. Leotar je u Trebinju posao protiv prvaka Željezničara također završio u prvome poluvremenu. Zdravko Šaraba doveo je domaćina u vodstvo u 25. minuti. Dvije minute kasnije prvi strijelac lige Eldin Adilović poravnao je rezultat na 1:1, a pobjedu Leotaru donio je Igor Aničić u 54. minuti.

Najdramatičnije je bilo u Vrapčićima. Velež je u 73. minuti poveo preko Ševke Okića. U tom trenutku GOŠK je zakoračio u provaliju. Onda je došlo do velikog preokreta. Prvo je Armin Helvida izjednačio na 1:1 u 82. minuti, a onda odmah iz sljedeće akcije bivši igrač Zagreba i Širokog Brijega Marko Grgić postiže još jedan pogodak za goste i donosi Gabeljanima neopisivo slavlje. Valja kazati da je utakmicu u Vrapčićima sudio Radoslav Vukasović iz Trebinja, iz grada iz kojeg je i konkurent Gabeljana za ispadanje Leotar, a da je opunomoćenik na utakmici bio Damir Šarić iz Tuzle, iz grada iz kojeg je drugi konkurent za ispadanje Sloboda.

Ostale utakmice nisu bile tako "pokrivene", pa je radost u Gabeli još veća. Dva susreta su odlučivala o mjestu u Europi. Olimpic je na Pecari protiv Širokog Brijega tražio pobjedu, koja bi mu u slučaju poraza Sarajeva mogla donijeti čak četvrto mjesto. Iako je domaćin napravio dobar pritisak u utakmici bez publike, jer je zbog istaknutih slika generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te uporabe pirotehnike na finalnoj utakmici Kupa BiH Široki Brijeg kažnjen igranjem jedne utakmice bez publike i novčanom kaznom od 3.000 konvertibilnih maraka, Olimpic je prvi došao do pogotka preko Ivana Vujičića.

Izjednačio je Dalibor Šilić iz jedanaesterca, a Olimpic je propustio još tri velike prilike za pobjedu. No, ona mu ionako ne bi ništa donijela jer su Sarajevo i Borac na Koševu odigrali 2:2. Pogotke za Sarajevo postigli su Said Husejinović, koji je navodno zapeo za oko Hajduku i Zoran Belošević, a za Borac Perica Ivetić i Zoran Kunić. I u Zenici je bilo 2:2 u ogledu Travnika i Čelika. Gosti su pogocima Jurice Jeleča i Nebojše Popovića do odmora vodili 2:0. Navijači Čelika nezadovoljni ishodom izvrijeđali su trenera Vlatka Glavaša, pa je on na poluvremenu utakmice napustio zenički stadion. Čelik je pogocima Mehmedalije Čovića i Armina Kapetana izjednačio na 2:2.

Zvijezda je u Gradišci 2:12 pobijedila otpisanu Kozaru pogocima Emira Halilovića i Eldina Mašića, dok je za domaće pogodio Miljan Bajić. Na kraju je sve poznato. Prvak Željezničar igrat će u 2. pretkolu Lige prvaka. Doprvak Široki Brijeg krenut će od 2. pretkola Europske lige. Treći Borac i četvrto Sarajevo kreću od prvog pretkola Europske lige. Uvjet Sarajevu za nastup u Europi je licenca. Ne donije li je, u Europu će Olimpic. Premijer ligu BiH napustili su Kozara i Sloboda, a novi premijerligaši su Gradina iz Srebrenika i Radnik iz Bijeljine.

Premijer liga BiH, 30. kolo:
Čelik - Travnik 2:2
Velež - GOŠK 1:2
Slavija -Sloboda 2:0
Sarajevo - Borac 2:2
Kozara - Zvijezda 1:2
Široki Brijeg - Olimpic 1:1
Rudar Prijedor - Zrinjski 3:2
Leotar - Željezničar 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 11:54
    bravo GOŠK, mjesto od 1000 stanovnika je izborilo ostanak, vrhuski uspjeh!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 11:01
    Kolo koje se treba poništiti, a svi akteri kriminalnih radnji se trebaju debelo kazniti. Nadam se da će UEFA reagovati nakon žalbi FK Sloboda i FK Olimpic.
    Obrisan korisnik