Nogomet

Video: Švicarci zabrinuli Elf i u njemačku mrežu pospremili čak pet komada

Damir Žbulj • subota, 26.05.2012.
Video: Švicarci zabrinuli Elf  i u njemačku mrežu pospremili čak pet komada
Foto: EPA

U popodnevnom terminu odigrane su četiri prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija u sklopu priprema za nadolazeći Euro. Poljska, kao jedan od domaćina, minimalno je svladala Slovačku, Španjolska je s 2:0 bila bolja od Srbije, Portugal nije uspio svladati Makedoniju, dok je Nijemce zabrinuo neugodan poraz u Švicarskoj, gdje im je domaćin u mrežu utrpao čak pet komada...

U popodnevnom terminu odigrane su četiri prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija u sklopu priprema za nadolazeći Euro. Poljska, kao jedan od domaćina, minimalno je svladala Slovačku, Španjolska je s 2:0 bila bolja od Srbije, Portugal nije uspio svladati Makedoniju, dok je Nijemce zabrinuo neugodan poraz u Švicarskoj, gdje im je domaćin u mrežu utrpao čak pet komada...

Nakon poraza u finalu lige prvaka, igrači Bayerna dobili su nekoliko dodatnih dana slobodno pa za prijateljski dvoboj Njemačke protiv Švicarske nisu konkurirali. Izbornik Löw tako je u susret krenuo s Ter Stegenom na vratima, Höwedesom, Hummelsom Schmelzerom i Mertesackerom u obrani, Khedirom, Götzeom i Özilom te PodolskimSchürrleom malo iza isturenog Klosea

Švicarski izbornik Hitzfeld oslonioo se na već prokušane igrače iz kvalifikacijskog ciklusa, i nije pogriješio jer su protiv pomalo trome i bezvoljne Njemačke odigrali odličnu utakmicu i prizemljili malo ambicije Elfa pred odlazak na Euro.

Nakon mirnog početka dvoboja te bez nekih pravih prilika u prvih 20-ak minuta, krenuo je show švicarskih nogometaša predvođenih dvojcem, Barnetta i Derdiyok. Prvi je asistirao, a drugi je nemilosrdno pospremao loptu u mrežu pomalo nesigurnog mladog vratara Ter Stegena. Za 1:0 zabili su nakon izgubljene lopte Nijemaca na sredini terena, kada je Barnetta odličnim prodorom po lijevoj strani pronašao napadača na rubu kaznenog prostora, dok je samo dvije minute kasnije Derdiyok ubacivanje u 16-erac glavom iskoristio za pogodak pored neodlučnog stoperskog para i vratara Nijemaca.

Mogao je švicarski napadač do hat-tricka još u prvom dijelu, no Ter Stegen je ipak nešto i obranio. U samoj završnici prvog dijela, na ulazu u sudačku nadoknadu, na 2:1 je smanjio Hummels, glavom na asistenciju Özila.

U nastavku novi festival golova, pod dirigentskom palicom Barnette Derdiyok je ipak postigao i treći pogodak u njemačku mrežu i ponovno je egzekuciju izvršio glavom. Löw je drugo poluvrijeme iskoristio kako bi priliku dobili svi igrači s klupe pa su tako na travnjak ušli i Gündogan, Draxler, Sven i Lars Bender, Cacau te Marco Reus.

Nadu kako bi se mogli izvući iz poraza Löwu je vratio spretnim pogotkom Schürrle, koji je udarcem iz daljine svladao Benaglia, uz njegovu veliku pogrešku. No, tada je opet njemačka obrana katastrofalno reagirala pa je u 67. minuti Lichtsteiner prošao pored Schmelzera i glavom svladao istrčalog i nesigurnog Ter Stegena. Marco Reus je 20.ak minuta prije kraja smanjio na 4:3, ali na konačnih 5:3 postavlja Mehmedi u 77. minuti utakmice.

Njemački navijači sigurno neće biti zadovoljni izvedbom svojih ljubimaca, pogotovo posljednjom linijom obrane, ipak, mogu se nadati kako će to ipak puno bolje izgledati kada se u kadru pojave igrači minhenskog Bayerna.

Nogometna reprezentacija Srbije u Švicarskoj je igrala sa Španjolskom, a Del Bosque je ovaj prijateljski dvoboj odradio bez igrača Barcelone i Athletica, koji su bili zauzeti finalnom utakmicu Kupa kralja u petak.

Na klupi Srbije debitirao je Siniša Mihajlović, koji polako slaže kadar i igru za idući kvalifikacijski ciklus za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, u kojem će im suparnik biti i Hrvatska.

Bez Vidića i Stankovića, novi vođa ove reprezentacije bit će Ivanović, a protiv oslabljene Španjolske uspjeli su bez primljenog pogotka izdržati više od sat vremena, kada je Navas pobjegao Tošiću, pronašao Adriana, koji je glavom iz blizine poslao loptu u mrežu.

Španjolska je pobjedu potvrdila 15 minuta prije kraja, kada je Ivanović srušio strijelca prvog pogotka, a precizan je s bijele točke bio Santi Cazorla.

Aktualni prvaci zaigrali su s Casillasom, Raul Albiol, Jordi Alba, Ramos. Soriano, Santi Cazorla, Jesus Navas , Juan Fran Xabi Alonso te Negredo i Soldado bili su u polju, dok su u nastavku priliku dobili Álvaro Domínguez, David Silva, Benat Etxebarria, Moneral, Javi Garcia te strijelac Adrian.

Leiria nije bila sretna za nogometaše Portugala koji nisu uspjeli svladati čvrstu Makedoniju. Iako su dominirali tijekom čitavog susreta, a gosti su samo ponekad zaprijetili preko kontri i Pandeva, nisu uspjeli stići do pobjede.

Bento je zaigrao s najjačim sastavom, priliku su dobile i sve rezerve, ali niti Cristiano Ronaldo, niti Nani pa ni Meireles, Almeida, Varela ili mlada nada Nelson Oliveira nisu uspjeli probiti makedonski blok.

Poljaci su pogotkom Perquisa, nakon pola sata igre, na asistenciju Piszczeka stigli do minimalne, ali zaslužene pobjede nad čvrstom Slovačkom. Njihov izbornik također je isprobao sve igrače, napravio šest zamjena te sigurno može biti zadovoljan, ali ne i oduševljen predstavom poljskih nogometaša. No, pobjeda za podizanje samopouzdanja je tu i domaćin će sigurno biti neugodan suparnik na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Prijateljske utakmice:
Švicarska - Njemačka 5:3
Španjolska - Srbija 2:0
Portugal - Makedonija 0:0
Poljska - Slovačka 1:0

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 13:51
    el_pistolero@1Jesi ti normalan čovječe??Kao prvo,hvalim ja sve što je dobro!!Kao drugo,,da Germani mi jesu uz Talijane nakon naših najdraži i samo za te dvije strane reprezentacije navijam!Kao treće,to je pripremna utakmica,uostalom primili su Nijemci i od Engleza 5 komada 2001,pa su nikad slabij... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 13:06
    Dario,kolega,pa kako si mi? Evo ta tvoja grandiozna,veličanstvena njemačka mladost popila petardu od Švicaraca koji se nisu ni kvalificirali xD .Rekoh ja da će puno oscilirati,od vrhunskog do katastrofalnog...Možda nije neko mjerilo,ali pet komada je razlog da se malo Švabe zapitaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis27.05.2012. u 12:09
    kladjenje je kocka -- ovdje se kocka ne shvaca doslovno (igra na srecu u obliku kockarenja), nego figurativno -- kartanje za novce je isto kockarenje. ali nije bitno, to sto sam napisao, stoji -- s posla znam da je to mijesanje rada i kockarenja skoro pa nemoguce.
    cameosis
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 10:49
    ne pametuj,kladitelj i kockar nisu isto,isto tako,zašto čovjek nebi bio pošten radnik koji se kladi??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 10:33
    nije to mjerilo NJemačke snage-oni če u pravom trenutku biti pravi i ja ih vidim kao jedne od favorita.
    Obrisan korisnik