Nogomet

Video: Brazil rutinski preko Danske, Irska srušila BiH u završnici

Josip Tolić • subota, 26.05.2012.
Video: Brazil rutinski preko Danske, Irska srušila BiH u završnici
Foto: EPA

U dvjema popodnevnim prijateljskim utakmicama u kojima su sudjelovale reprezentacije sudionice Europskog prvenstva, Irska i Danska ostvarile su polovičan učinak. Hrvatski protivnici ubilježili su minimalnu pobjedu nad Bosnom i Hercegovinom kasnim pogotkom Shanea Longa, dok je Brazil uvjerljivom predstavom slavio protiv Danske 3:1.

Irska - Bosna i Hercegovina 1:0 (0:0)

Na stadionu Aviva u Dublinu Irska je krenula u završnu fazu priprema za predstojeće Europsko prvenstvo utakmicom protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine. Izbornik prvog hrvatskog protivnika u Poljskoj Giovanni Trapattoni u prvi je sastav po prvi put stavio Jamesa McCleana, dok su se Richard Dunne i Sean St Ledger vratili nakon ozljeda.

Sušićevi izabranici počeli su dobro i priprijetili preko Ibiševića u 11. minuti, a ubrzo potom Begović umalo je skrivio jedanaesterac za goste, no njegov start na Whelanu nije okarakteriziran kao prekršaj. Sudac je imao važnu ulogu i 17. minuti prilikom udarca Misimovića koji je pogodio ruku McShanea, ponovno bez reakcije. Pritisnuli su hrvatski susjedi u idućim minutama preko Pandže, no na predah se otišlo bez pogodaka, iako je Damien Duff u samoj završnici bio blizu postizanja gola. Begović je bio na mjestu.

Drugi dio ponudio je mnogo bolju igru na obje strane, a počelo je McGeadyjevim pokušajem koji je završio na vratnici. Misimović i Pjanić stvorili su opasnosti prije isteka sat vremena igre, a onda su Dečki u zelenom ponovno pogodili okvir gola. McGeady je ovaj put ubacio, a Walters bio za koji centimetar neprecizan. Međutim, nije trebalo čekati dugo na pogodak.

A recept je bio jednak. Aiden McGeady ubacio je s boka, a Shane Long glavom poentirao za vodstvo Iraca. U valu vodstva Walters je pokušao udvostručiti domaće vodstvo, no Begović se iskazao novom intervencijom. Junakom bosanskohercegovačke momčadi na samom kraju mogao se pokazati Mehmed Alispahić. Dinamov veznjak u izglednoj situaciji slabo je reagirao i pobjeda je otišla domaćinu.

Danska - Brazil 1:3 (0:3)

Danska je svoje mogućnosti za vrlo jako skupinu na Euru odlučila testirati ogledom protiv Brazila u Hamburgu. Pokazao se to ne odviše pametan potez jer je sastav Mana Menezesa već u prvom poluvremenu stvorio visoku prednost. Bendtner je nakon uvodne prilike poslije udarca iz kuta glavom pucao pokraj gola, a već u osmoj Hulk je dalekometnim udarcem doveo Selecao u vodstvo i matirao Sörensena.

Peterostruki svjetski prvak nastavio je s napadima i samo četiri minute potom postigao i drugi pogodak. Christian Poulsen izgubio je loptu u zadnjoj liniji nakon čega je Zimling na udarac Damiaa pogodio vlastitu mrežu. Krajem prvog poluvremena Danci ponovno griješe u obrani, ovaj put bio je to Agger, omogućivši Hulku da se po drugi put upiše u listu strijelaca i donese velikih 0:3 za Brazil.

Drugi je dio protekao u nešto slabijoj napadačkoj igri na obje strane. U 47. minuti Agger je na drugoj vratnici promašio okvir nakon ubačaja Wassa, a sastavu Mortena Olsena uspjelo je svladati Jeffersona 20 minuta prije kraja. Zimling se iskupio za autogol asistencijom za Bendtnera koji postiže počasni gol za crveno-bijele, a bio je to i konačan rezultat utakmice.

Prijateljske utakmice, 26. svibnja:
Irska - Bosna i Hercegovina 1:0 (0:0)
Danska - Brazil 1:3 (0:3)

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 01:17
    pozdrav svima, prijavio sam se kako bih Vam mogao opisati moj pogled na irce nakon danasnje utakmice protiv moje BiH. Iskreno, smatram da uz dobro zalaganje Hrvatska bi morala dobiti tu prvu tekmu protiv iraca. BiH je danas na momente, rijetke momente, izgledala dobro i organizovano. I pored... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 23:12
    gledao sam prvo poluvrijeme irska bosna i moram reci da irci u napadu nisu nista posebno,cak sta vise vrlo su losi,odbrana i sredina nesto bolji,al sve u svemu mi bi to trebali dobit bez problema,ak vec imamo neke ambicije za ozbiljan rezultat na prvenstvu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 23:03
    evo nakon bayerna oranje izgubise veceras i od bugara.... svabe od svicaraca....portugalci samo remi kod kuce sa makedonijom....skupina smrti je spremna za umiranje   cinjenica je da su skoro svi sudionici EP-a igrali sa drugom postavom..... e jedino je ocigledno da kod nas igraci sa klupe... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 22:34
    Nisu bas Irci al ipak trebate biti spremni,braca iz bih je bila na odmoru ovu utakmicu ali znali su izigrati irce sa loptom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2012. u 22:08
    Irci su odlična i čvrsta ekipa i biti će teško igrati protiv njih jer mi najteže igramo protiv zatvorenih ekipa, u skoku su jaki i disciplinirani u obrani, ipak se nadam da će Luka dati barem jedan matni pass za 1-0 ili neki gol iz kornera gdje bi Manđo i Nikica mogli nadskočiti Irsku obranu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik