Tenis

Lučić morem neprisiljenih pogrešaka bivšoj pobjednici olakšala posao

Iz Pariza:Maja Giljanović • nedjelja, 27.05.2012.
Lučić morem neprisiljenih pogrešaka bivšoj pobjednici olakšala posao
Foto: Maja Giljanović

Drugu godinu uzastopce Mirjana Lučić svoj nastup na Roland Garrosu završava u prvom kolu i nakon Marije Šarapove lani drugu godinu uzastopce protiv nositeljice iz Rusije. Moglo je protiv 26. nositeljice Svetlane Kuznjecove i bolje, ali nekadašnja pobjednica i bivša druga tenisačica svijeta u susretu koji joj je Makaranka praktički s 42 neprisiljene pogreške poklonila na pladnju za sat i 10 minuta pobijedila je 6:1, 6:3.

Prošle sezone Mirjani Lučić poraz u prvom kolu Roland Garrosa zadala je Marija Šarapova, a godinu poslije krivac za novi brz oproštaj druge najbolje hrvatske tenisačice od Pariza krivac je ponovno Ruskinja, pobjednica iz 2009., danas 26. nositeljica Svetlana Kuznjecova. Šarapovoj je lani uzela tri gema (3:6, 0:6), a bivšoj drugoj, danas 28. tenisačici svijeta, gem više.

Nakon ždrijeba izgledalo je, međutim, da bi moglo biti i bolje. Lučić je prošli tjedan kroz kvalifikacije izborila glavni turnir u Strasbourgu i nanizala četiri pobjede prije nego je u osmini finala izgubila od kasnije pobjednice Francesce Schiavone, a Kuznjecova od polufinala Aucklanda (Zheng) još početkom siječnja nijednom nije prošla dalje od trećeg kola. Obećavajuć je bio i start susreta, Lučić je na servisu Kuznjecove u prvom gemu povela 30:0, ali tu je i stala. Kuznjecova je osvojila svoj servis, a nakon što je Lučić na svom početnom udarcu rezultat vratila na početak, od sljedećih pet gemova svih pet je i izgubila. Svoj servis ispustila je u četvrtom i šestom gemu, a kako nije iskoristila ni 0:40 na servisu Kuznjecove za set Ruskinja je nakon samo 27 minuta prvi set stavila u džep (6:1).

U drugom setu sve je brzo krenulo naopako, Kuznjecova je pobjegla na 3:0 i to nakon što je Lučić na svom servisu u trećem gemu prokockala vodstvo od 40:0, javila se bojazan da bi Lučić u nastavku mogla ostati na nuli. Nije se, Mikica, međutim, predavala: nadoknadila je oba izgubljena servisa i vratila se u igru. Nada u eventualni preokret bila je nažalost kratkog daha, Kuznjecova je na servis Lučić stigla do nove dvije break-lopte i osigurala novi break (4:3). Ni u tom trenutku Lučič nije položila oružje, stigla je i sama dvije break-lopte, ali prvu je zapucala u mrežu, a forhend zicer nakon izvrsnog napada poslala u aut.

Kuznjecova je povela 5:3 i odlučna da ukloni svaku opasnost u slučaju da sama mora meč privesti kraju, još jednim breakom nakon ukupno sat i 10 minuta igre izborila drugo kolo (6:3). Lučić je sama sebi zapela nogu, iskoristila je samo dvije od osam break-lopti, a nije joj pomoglo ni 16 winnera više, kako i bi kad je napravila 42 u usporedbi s 13 neprisiljenih grešaka na kontu Kuznjecove.

Nastavila je Lučić negativan niz, od posljednjih 26 susreta protiv Top 30 igračica izgubila je i 25. meč, posljednju pobjedu protiv protivnice rangirane unutar 20 najboljih ostvarila je još protiv u Birminghamu prošle godine 30. tenisačice svijeta Roberte Vinci. Kuznjecova kojoj je ovogodišnji nastup na Roland Garrosu 39. uzastopce nastup na Grand Slam turnirima (dulji je samo niz Francesce Schiavone s 47 uzastopnih nastupa) s druge strane je ostvarila i 35. pobjedu u glavnom ždrijebu Roland Garrosa, više imaju samo sestre Williams, Venus je na 40, a Serena na 39.

Roland Garros, 1. kolo:
LUČIĆ (Hrvatska) - Kuznjecova (Rusija, 26) 1:6, 3:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 13:21
    Očekivano! Isto što i očekivam da će Martić proći 1. kolo.
    Obrisan korisnik