Tenis

Senzacija Petre Martić protiv prošlogodišnje polufinalistice!

Iz Pariza:Maja Giljanović • srijeda, 30.05.2012.
Senzacija Petre Martić protiv prošlogodišnje polufinalistice!

Ispustila je set i rani break u drugom, nije zadržala ni break na početku trećeg seta, propustila je i jednu meč-loptu, ali Petra Martić se ni u jednom trenutku nije pokolebala i nakon dva sata i 12 minuta igre protiv prošlogodišnje polufinalistice, osme nositeljice i osme igračice svijeta Marion Bartoli. 21-godišnjakinja je u sedmom pokušaju po prvi put izborila treće kolo jednog Grand Slama.

Drugo kolo Grand Slama Petra Martić dosad je izborila šest puta, a nakon što je prije tri godine izgubila od Aleksandre Wozniak u Parizu i Caroline Wozniacki u New Yorku, godinu poslije bez borbe predala Marion Bartoli u Wimbledonu i prošle sezone izgubila od Agnieszke Radwanske u Melbourneu, Cvetane Pironkove na Wimbledonu i Anastazije Pavljučenkove na US Openu u sedmom pokušaju danas u drugom kolu Roland Garrosa napravila je korak više.

Uspjeh 21-godišnjakinje danas u drugom kolu Roland Garrosa tim je veći jer je stigao usred Pariza protiv ljubimice tribina na Suzanne Lenglenu, osme nositeljice, osme igračice svijeta i prošlogodišnje polufinalistice Bartoli. Najbolja hrvatska tenisačica odmah je nakon 6:2, 7:5 protiv Michaelle Krajicek u prvom kolu bila svjesna što je čeka: “Iza nje bit će cijeli stadion, cijela nacija, svi će navijati protiv mene, ali ništa me to ne smeta, izaći ću tamo i pokušati iznenadtiti“.

I odlično je to izgledalo prvih 45 minuta, slučajni namjernik teško bi pogodio da je Martić ta koja je na WTA rang-listi 42 pozicije slabije rangirana. Odmah u prvom gemu Bartoli je spašavala jednu break-loptu, ali u trećem gemu je popustila. Vrlo brzo Martić je pobjegla na 3:1, a nije je pokolebalo ni što je u petom gemu propustila 14:40 i još četiri prednosti za novi break. Bez poteškoća zadržala je svoj servis, a novi šest godina starijoj Francuskinji zadala u sedmom gemu, na 15:40 forhend paralelom niz crtu ovog je puta osigurala dvostruki break. Baš kao i protiv Krajicek, Petra je i danas zvala pomoć fizioterapeuta, ali budući dotad ni u jednom trenutku nije odala da se kreće s poteškoćama, pretpostavka je da je samo htjela olabaviti ili stisnuti bandažu oko palčane kosti. Neplanirana pauza nije joj poremetila ritam, uzela je lopte i kao da protiv Top 10 igračice svaki dan servira za set privela ga kraju. Bez izgubljenog poena utišala je tribine, a za 43 minute igre prvi servis bio joj je na 60 %, osvojila je izvrsnih 83 % poena nakon prvog i 75 % nakon drugog servisa, s 12 napravila je pet izravnih poena više i s šest četiri neprisiljene pogreške manje i posve zasluženo povela 6:2.

Savršeno je Petra ušla i u drugi set i odmah u prvom gemu osigurala break. U sljedećem gemu i sama se suočila s break-loptom, ali je spasila hrabrom kratkom loptom, osvojila i sljedeća dva poena i povela 2:0. U tom je trenutku, međutim, zapelo. Bartoli je nanizala idućih pet gemova i na 5:3 nakon što je Martić spasila tri vezane set-lopte i još dvije prednosti bivša finalistica Wimbledona iskoristila je šestu set-loptu i s 6:3 poravnala na 1:1 u setovima. Postotak Petrinog servisa pao je na 65 %, osvojila je 53 % poena nakon prvog i samo 38 % nakon drugog servisa, napravila je jedan izravni poen više, ali i pet neprisiljenih pogrešaka više.

Martić svaka čast, kad su mnogi pomislili da bi Bartoli u trećem setu mogla rutinski odraditi posao, pokazala je karakter. Uzela je svoj servis i odmah napala Bartoli, Francuskinja nije našla odgovor i Martić je osigurala break. Prednost, međutim, nije dugo zadržala, na svom servisu nije uzela ni poen i Bartoli je smanjila na 1:2. Martić je novom breaku vrlo blizu stigla odmah u sljedećem gemu, ali Bartoli je spasila dvije break-lopte i vratila rezultat na početak. Ni sada se Martić nije pokolebala i u šestom gemu zadala je Bartoli udarac od kojeg se Francuskinja više nije oporavila. Pomogla joj je i sama Bartoli, servis joj je u finišu pucao šavovima (ukupno je napravila 14 dvostrukih pogrešaka, Martić, pak, nijednu) i Martić je osigurala vodstvo od 4:2. Poput špricera zadržala je mirnu ruku i hladnu glavu, potvrdila break (5:2) i na servisu Bartoli za ostanak u meču stigla na do dvije lopte do pobjede. Do meč-lopte tada nije došla, ali nakon dva sata i 10 minuta igre na svom servisu jest. Prvu je propustila, suočila se potom i s jednom break-loptom, ali nakon dva sata i 12 minuta igre stigla je do još jedne i as-servisom, sedmim u susretu, izborila treće kolo.

Prvu osminu finala u karijeri mlada Dalmatinka pokušat će izboriti protiv još jedne postavljene igračice, 29. nositeljice Anabel Medina Garrigues koja je s 6:3, 6:2 pobijedila Irene Pavlovic, a u dva seta bila je bolja i u prvom kolu protiv Laure Robson (6:2, 6:1). 29-godišnja Španjolka je 31. tenisačica svijeta, dvostruka je pobjednica Roland Garrosa u paru (2008., 2009.), a ovo će im biti prvi međusobni susret.

Roland Garros, 2. kolo:
MARTIĆ (Hrvatska) – Bartoli (Francuska, 8) 6:2, 3:6, 6:3

Foto: Dana Anders

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5031.05.2012. u 14:16
    SAMO NAPRIJED!
    Kojot_50
  • Mithrandir31.05.2012. u 11:15
    Odlićno je igrala, stvarno ima potencijala. Ajmo Petra!!!!
    Mithrandir
  • interreg30.05.2012. u 23:38
    Jednostavo se mora cestitati! Bravo, bravo, bravo! Odusevljen sam. Jednom sam je gledao i njena igra stvarno ne izgleda lose. Ako se stabilizira mogla bi ona daleko dogurati. Ja joj to zelim od sveg srca.
    interreg
  • Gips30.05.2012. u 21:55
    Za koju godinu ulazimo u svjetsku skupinu,a ne bi me cudilo da nasa fed cup reprezentacija nadmasi nasu davis cup reprezentaciju!
    Gips
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 21:23
    ima tu uz Petru još i Donna Vekić koja ima 15 godina samo a trenira u Londonu i znamo kako joj ide a ima i još par mlađih cura od 15,16 godina u Hrvatskoj koje su dosta dobre i mogle bi uspjeti
    Obrisan korisnik