Tenis

Protiv goropadne Martić nemoćna i iskusna Medina Garrigues

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 01.06.2012.
Protiv goropadne Martić nemoćna i iskusna Medina Garrigues

Šest godina nakon što je Karolina Šprem kao posljednja hrvatska tenisačica dogurala do trećeg kola Roland Garrosa i izgubila od Venus Williams, u istoj fazi natjecanja na parišku zemlju izašla je i Petra Martić. 21-godišnjakinju nije sputalo ni što je mogla postati prva Hrvatica u osmini finala drugog Grand Slama sezone nakon 14 godina, kad je u četvrtfinalu igrala bivša pobjednica Iva Majoli, ni što se s druge strane mreže nalazila iskusna Anabel Medina Garrigues. Pedeseta igračica svijeta odigrala je izvrstan meč i za sat i 21 minutu igre s 6:2, 6:1 izborila osminu finala protiv bolje iz susreta između 10. igračice svijeta Angelique Kerber i 20. na svijetu Flavije Pennette.

Već u drugom kolu protiv lanjske polufinalistice i osme igračice svijeta Marion Bartoli, najbolja hrvatska igračica Petra Martić zakoračila je u nove sfere. 21-godišnjakinja iz Duća s 6:2, 3:6, 6:3 protiv Francuskinje ostvarila je prvu Top 10 pobjedu i prvi put nakon šest poraza u drugom kolu na jednom Grand Slamu spojila dvije pobjede u nizu.

Nakon Michaelle Krajicek (6:2, 7:5) i Bartoli Martić je danas na terenu broj dva u nove radne pobjede krenula protiv uvijek neugodne Anabel Medina Garrigues, 29-godišnjakinja je 29. nositeljica Roland Garrosa, ovog je tjedna 19 pozicija ispred Martić, a protiv Irene Pavlovic (6:3, 6:2) i Laure Robson (6:2, 6:1) nije ispustila ni set. Koliko je Medina Garrigues zahtjevna protivnica, najbolje možda oslikava podatak da je među aktivnim igračicama upravo ona ta koja se diči najvećim brojem turnira osvojenih na zemljanoj podlozi – s 10 titula ova tipična zemljašica osvojila je jednu od više od drugoplasirane na listi uspješnih na zemljanim terenima Venus Williams.

Osim toga Medina Garrigues je i dvostruka pobjednica ovdje u konkurenciji parova (oba puta, 2008. i 2009. s Virginijom Ruano Pascual), u dosadašnjim pojedinačnim nastupima najdalje što je dospjela bila je osmina finala prije pet godina, a i bivša 16. igračica svijeta trenutno je na 31. mjestu najviše rangirana od šest španjolskih igračica u Top 100. Ove sezone igrala je u dva četvrtfinala, u Fesu i Strasbourgu, na zemlji je u 2012. ostvarila 12 pobjeda i šest poraza, a koliko je iskusna pokazuje i da na zemlji ima više poraza nego Martić ukupno mečeva. Medina Garrigues ima 273 pobjede i 127 poraza, a Petra je u cijeloj karijeri na zemlji skupila 111 nastupa od čega ih je 68 završilo njenim slavljem.

Ali nije ni Martić zalutala u treće kolo. Ove je sezone igrala jedno finale i zbog nesretnog spleta okolnosti u Kuala Lumpuru ga zbog iscrpljenosti predala Hsieh sredinom trećeg seta (prethodno je u polufinalu spasila meč-loptu protiv bivše prve igračice svijeta Jelene Janković, ali kako je svoje prste u sve uplela kiša, Martić nije smogla snage finale odigrati samo tri sata nakon dovršene velike bitke protiv Janković), igrala je još i polufinale Kopenhagenu (Wozniacki) i četvrtfinale Budimpešte (Vesnina).

Baš nastupi u Budimpešti i Kopenhagenu Petru su uvjerili da nema apsolutno nikakvog razloga da joj zemlja, na kojoj je uostalom i odrasla, bude bauk. U Madridu prije dva tjedna bila je bolno blizu Top 5 pobjedi protiv Samanthe Stosur (danas šesta igračica svijeta u prvom se kolu provukla kroz iglene uši i pobijedila 7:5, 4:6, 7:6) i do Pariza posložila igru. Dovoljno za Krajicek i Bartoli, a i za Medina Garrigues.

Već je prvi gem dao naslutiti da će Martić nastaviti s agresivnom igrom koja je urodila plodom u prethodna dva susreta, dvaput je na servisu Medina Garrigues stigla do deaucea, ali tog je puta ostala bez break-lopte. Zato je dvije osigurala u trećem gemu i 29. nositeljici zadala prvi udarac. 29-godišnjakinja se od njega više nije ni oporavila, nijednom nije došla do break-lopte na Petrinom servisu, a svoj je u prvom setu izgubila još i u sedmom gemu. Od velikog broja lijepih poen najljepša je možda bila kratka lopta koju je Martić odigrala upravo na break-loptu, Španjolka je jedva jedvice stigla do loptice, ali ništa s njom nije mogla. U trenutku kad je kod vodstva Martić od 5:2 Medina Garrigues pozvala fizioterapeuta mnogi su pomislili da je u pitanju taktiziranje, ali iako dotad nije pokazivala znakove da se zbog boli slabije kreće, pokazalo se da joj je donji dio leđa stvarno u zavojima. Nakon kraćeg tretmana tijekom kojeg je Martić sasvim nezainteresirano na svom stolcu jela, još jedna lijepa priča nove uzdanice TK „Split“ s Firula bila je set bliže. Petra je na prvoj set-lopti napravila prvu dvostruku u setu, a nakon propuštene još jedne na trećoj set-lopti osigurala je vodstvo.

Za 52 minute igre Martić je ubacila 53 % prvog servisa, osvojila je 81 % poena nakon prvog i 43 % nakon drugog servisa, napravila je s 10 jedan izravni poen više, a s 11 dvije neprisiljene pogreške više i posve zasluženo povela 6:2. Drugi set nije mogao početi bolje, odmah u prvom setu napravila je break, a nakon što je u četvrtom gemu spasila prvu i na koncu i jedinu break-loptu na svom servisu u cijelom meču, priči je vrlo brzo stigao kraj. Osigurala je i dvostruki break, pobjegla na 4:1, svoj servis osvojila bez izgubljenog poena i na servisu Medina Garrigues na 15:40 nakon ukupno sat i 21 minutu igre iskoristila odmah prvu meč-loptu.

Najljepše trenutke karijere Petra će pokušati produljiti i u nedjelju protiv još jedne nositeljice, pitanje je samo hoće li to biti 10. nositeljica i 10. igračica svijeta Angelique Kerber ili 18. nositeljica i 20. na svijetu Flavia Pennetta. Njemica i Talijanka svoj susret igraju posljednje na centralnom terenu, a možda bi bilo bolje da pobijedi Kerber. Godinu dana stariju danas Top 10 igračicu Martić je, naime, pobijedila i u Portorožu (7:5, 6:2) prije četiri i u Sofiji i to na zemlji (5:7, 6:3, 6:2) prije tri godine.

Foto: Dana Anders

Roland Garros, 3. kolo:
MARTIĆ (Hrvatska) – Medina Garrigues (Španjolska, 29) 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • emilio2101.06.2012. u 22:53
    Ne da dobro igra, nego i prekrasno izgleda.:) Ajmo Petra po finale!!!!!
    emilio21
  • narada10801.06.2012. u 19:26
    uff dodes kuci nakon radnog dana, ne mislis nista lose, a ceka te ova dobra vijest. Bravo Petra!
    narada108
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 19:13
    Ajme sta ovo Cilic radi protiv sepavog Del Potra, nevjerojatno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 17:30
    Bravo Petra, samo tako nastavi,ti si najbolja.
    Obrisan korisnik
  • nido01.06.2012. u 17:28
    Svaka cast Petrice, uzivao sam u demoliranju spanjolke...
    nido