Tenis

Martić: "Poslije Bartoli bila sam u oblacima, ali spustila sam se na zemlju"

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 01.06.2012.
Martić: "Poslije Bartoli bila sam u oblacima, ali spustila sam se na zemlju"
Foto: EPA

Ništa, ni brojni čestitari ni pojačano zanimanje medija nakon pobjede nad prošlogodišnjom polufinalisticom Marion Bartoli, najbolju hrvatsku igračicu Pertu Martić nije skrenulo s puta u prvu osminu finala na Grand Slamu u karijeri. 50. igračica svijeta prekaljenu zemljašicu Anabel Medina Garrigues otpuhala je s terena, a nakon susreta otkrila koji je po njenom sudu bio trenutak u kojem je shvatila da se može nositi sa svima.

I "samo" 6:2, 7:5 protiv Michaelle Krajicek u prvom i 6:2, 3:6, 6:3 protiv osme igračice svijeta Marion Bartoli u drugom kolu bilo bi dovoljno da ovogodišnji Roland Garros postane jedna od najljepših priča u karijeri Petre Martić. 21-godišnjakinja iz Duća pored Splita s te je dvije pobjede, naime, prvi put u karijeri, u sedmom pokušaju, izborila treće kolo jednog Grand Slama, a protiv Francuskinje je i prvi put skinula skalp jednoj Top 10 igračici.

Često se mladim igračicama dogodi da ostvare veliku pobjedu i u sljedećem gemu šaptom padnu, ali protiv Anabel Medina Garrigues Petra je tu zamku uspješno izbjegla. Eliminacijom Bartoli zaintrigirala je javnost i nakon susreta protiv Španjolke otkrila: "Dobila je ta pobjeda stvarno dosta pozornosti, čestitke su stizale sa svih strana, od znanih i neznanih i moram priznati da sam malo 'poletjela', mentalno sam bila u oblacima. Ali od jučer je bilo potrebno zaboraviti što je napravljeno i početi razmišljati o onome što još čeka, spustila sam se na zemlju i svu pažnju usmjerila na svoju igru".

Od prvog gema izgledalo je da pobjednica može biti samo jedna? "Mislim da je ključna bila upravo takav ulazak u meč, usredotočen i usmjeren samo na događanja na terenu. Ušla sam u meč s jasnim planom, ni u jednom trenutku od njega nisam odustala i ta zrela igra donijela je pobjedu", nastavila je 50. igračica svijeta koja se u rujnu prošle godine spustila do 47. mjesta, ali Pariz će napustiti s novim najboljim renkingom karijere. Osvojila je najmanje 280 bodova i na novoj rang-listi za 10 dana i u slučaju da izgubi osminu finala prvi će put probiti Top 40 i smjestiti se oko 38. mjesta.

"Odigrala sam puno bolji meč nego protiv Bartoli, bez previše oscilacija i nisam dopustila da mi vodstvo odvrati misli, da i prije vremena pomislim da je gotovo. Doduše i mislila sam da će mi danas biti puno lakše nego u drugom kolu, njen stil igre više mi odgovara, davala mi je puno više vremena".

Odgovarala bi možda i Angelique Kerber u osmini finala. Igrale ste dvaput i oba puta, u Portorožu 2008. i Sofiji 2009. Njemica je izvlačila deblji kraj? "Tko god dođe, nebitno mi je. Moram se okrenuti sebi, svojoj igri i ne lomiti glavu o protivnici. Tko god bude s druge strane vrlo bitno će biti da dobro serviram i da broj neprisiljenih pogrešaka svedem na minimum". 10. igračica svijeta Kerber protiv Flavije Pennette (20.) igra posljednji meč dana na centralnom terenu, pobijedi li, eto Petri prilike uzeti još jedan Top 10 skalp.

Kako noga? Ligamenti, žulj? "S ligamentom je sve u redu, a žulj izgleda dosta ružno. Prije izlaska na teren sređivali su ga pola sata, ali napravili su odličan posao, ni ne osjećam ga". A bandaža na prstu? Šmrcanje? "Ajme meni, nemojmo više nabrajati, ispada da mi sve živo smeta". Ako će ovako nastaviti, neka smeta sve slobodno i dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 11:20
    Joj... kako pišete napamet... na idućoj WTA ljestvici Petri se skida 132 bodova, od čega je 130 sa prošlogodišnjeg Copenhagena gdje je igrala u polufinalu i 1. kola RG 2 boda. Za ovo do sada ima 280 bodova što je ukupno 148... Daj Bože da dođe do 37. mjesta kad se zbroji s ovim ostalim igračicama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 00:56
    meč s Kerber će biti zajeban jer ona vraća jako puno, ima čvrstu loptu, ne napada puno, ali ponekad izgleda kao da ju je jako teško probit. Ključan po meni će biti % prvog servisa jer tu ima prednost osjetnu... i nek joj drže glavu sređenom
    Obrisan korisnik
  • emilio2101.06.2012. u 22:55
    Impresivna Petra danas. I konačno malo veselja za hrvatski sport - nakon rukometašica stigla je Petra, sad uskoro košarkašice po vizu za London, a tek slijede Olimpijske igre sa Perković i Vlašić ako nastupi. Procvat.
    emilio21
  • Willy Wonka01.06.2012. u 20:48
    Odlična igra Petre. Stil igre je zaista sličan Stosur - pronacija servisa, drugi servis, forehand, česta upotreba bh slice-a. Petra još ima za razliku od Stosur više osjećaja za loptu, mekaniju ruku; otuda i takvi drop-shotovi. P. S. Petra je za sada 42. na svijetu. Ovo je link na... [više na forumu]
    Willy Wonka
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 20:20
    I ja mislim da ce njemica bit slijedeca, nadam se zrtva :-) Kerber je puno napredovala ove godine i nemoze se usporediti s prije tri godine. Ona je trenutno najbolje njemacka igracica a to puno govori...
    Obrisan korisnik