Tenis

Maratonski dan ipak priveden kraju

Branimir Korać • petak, 01.06.2012.
Maratonski dan ipak priveden kraju
Foto: EPA

Dobra vijest po organizatore Roland Garrosa je da se napokon program predviđen za jedan dan uspio izrealizirati. U muškom turniru odigran je niz maratonskih mečeva, no unatoč tome program je priveden kraju...

U danu punom maratonskih mečeva Novak Đoković je bio ekspresan. Opasno je prijetilo da njegov meč zbog mraka bude prebačen na subotu stoga je Đoković malo pojačao gas protiv kvalifikanta Nicolasa Devildera i na kraju uspio odjuriti do pobjede. Meč je trajao kratko, Devilder je uhvatio tek pet gemova i nije bio niti blizu da zaprijeti prvom nositelju.

Veći problem od Devildera za Đokovića je bilo vrijeme. Pod svaku cijenu je želio dovršiti danas posao kako bi dobio slobodnu subotu. Mečevi koji su prethodili njegovom poprilično su se odužili i organizatori su već ozbiljno razmišljali hoće li morati prekinuti današnji program i ponovno odrađivati zaostatke dan kasnije. Ipak, to se na sreću po njih i Đokovića nije dogodilo.

Nicolas Mahut se hrabro postavio protiv Rogera Federera, uzeo mu jedan set, ali nije ga uspio dovesti do petog seta i eliminirati iz turnira. Francuz može biti zadovoljan svojom igrom, pokušavao je protiv dosta kvalitetnijeg protivnika izraditi poene i napadati, međutim Federer je znao iskoristiti i najmanju pogrešku i na kraju mu je to donijelo prolaz.

Mahut je pokleknuo u četvrtom setu kada je u samoj završnici izgubio servis i ostao bez prolaza. Federer je puno previše poena osvojio prolazima kada bi Mahut izašao na mrežu, radio je pritisak protiv servisa i ubilježio očekivanu pobjedu.

Tomaš Berdych: "Igrao sam protiv Kevina u prvom kolu Madrida i bio je najteži protivnik sve do polufinala. Očekivao sam težak meč, on je protivnik koji igra dosta agresivno, ide na mrežu i općenito je neugodan igrač."

Peti nositelj Jo-Wilfried Tsonga riješio je posao u tri seta protiv Fabija Fogninija. Očekivano od strane Tsonge koji ima velika očekivanja od ovogodišnjeg Roland Garrosa, a plasmanom u četvrto kolo ispunio je dobar dio planova. Fognini je igrač iz Topa 50, međutim nije onaj koji bi trebao Tsongi predstavljati neki veliki problem u meču na tri dobivena seta.

Francuz je pred velikim brojem navijača dominirao cijelim tijekom meča, Fognini je igrao u okviru svojih mogućnosti, no to nije bilo dovoljno za boljeg Tsongu. ''Imao sam u Roland Garrosu u prošlosti dosta loših trenutaka, sada je vrijeme da malo uživam u onim lijepim'', izjavio je nakon meča Tsonga koji je izjednačio doseg od posljednje dvije godine – plasirao se u četvrto kolo. Fognini je pak prošle godine iskoristio odličan ždrijeb i stigao čak do četvrtfinala, no tamo je bio primoran predati meč Novaku Đokoviću zbog ozljede.

Na velikim mukama je bio sedmi nositelj Tomaš Berdych koji je bio svjestan kako protiv Kevina Andersona neće biti lako, ali opet je očekivao pobjedu u tri ili eventualno četiri seta. Berdych je nakon tri seta bio u problemima, Anderson je vodio s 2-1 i činilo se kako bi se moglo dogoditi iznenađenje. No srećom po njega Anderson je ostao bez snage u nastavku meča, a posebno u petom setu izgledao je prije kao igrač koji će predati meč nego upisati pobjedu.

Nakon što je Berdych dobio četvrti set sa 6:4, u petom setu je Južnoafrikanac konstantno tražio liječničku pomoć, imao je priličnih problema s grčevima u bedrenom mišiću i jedva je dovršio meč. Berdych je potrošio puno energije uoči dvoboja s Juanom Martinom del Potrom koji je daleko od idealnog stanja bez obzira na glatku pobjedu protiv Marina Čilića.

Granollers kao posljednji

Jedini meč koji je započeo dan ranije i trebalo ga je dovršiti u današnjem dvoboju bio je onaj između Marcela Granollersa i Maleka Jazirija. Bio je to ujedno i posljednji susret drugog kola, a posljednji igrač koji je dohvatio treće kolo je Španjolac Granollers. Danas se trebao odigrati još peti set, a on je otišao na stranu Granollersa sa 7:5. Najbolji tuniški igrač žalit će za završnicom petog seta kada je servirao za meč kod 5:4, bio svega dva poena udaljen od prolaska, ali Španjolac je bio psihički čvršći i upisao je pobjedu 7:6, 3:6, 6:1, 3:6, 7:5.

Unatoč čak 82 neforsirane pogreške Stanislas Wawrinka je prošao u četvrto kolo. Tome je dodao i 88 winnera što pokazuje kako je on bio taj koji je vodio igru i više pokušavao u dvoboju protiv domaćeg igrača Gillesa Simona.

Krenuo je Wawrinka dobro i uzeo prvi set sa 7:5 da bi naredna dva izgubio u tie-breaku. No nije ga to izbacilo iz igre, nastavio se držati svog plana i uspio je preokrenuti meč. U petom setu je dva puta prelomio susret, prvi put je napravio break kod 1:1, drugi put kod 4:2 i to je bilo dovoljno za prolazak u četvrto kolo.

Blizu četiri sata su na terenu bili Andreas Seppi i Fernando Verdasco. Za Verdasca je Seppi bio vrlo neugodan ždrijeb, Talijan igra dobar tenis već neko vrijeme i sigurno nije baš najbolji protivnik već za treće kolo. Verdasco je to vrlo brzo spoznao izgubivši 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 6:2.

Talijan je na kraju zasluženo pobijedio, bio je agresivniji i puno bolje je reagirao u dugim izmjenama. Verdasco je odigrao pasivnije nego što se očekivalo, a i kada je napao, nerijetko je bio neprecizan. U petom setu je brzo ostao bez energije i izgubio dosta živaca tako da je Seppi imao olakšan posao na putu do pobjede.

David Goffin se upisao u povijest kao prvi lucky loser od 1988. godine koji je uspio dogurati do četvrtog kola Roland Garrosa. Belgijac je u posljednji trenutak ušao u glavni ždrijeb i to zahvaljujući ozljedi Gaela Monfilsa i teško da je očekivao da će dosegnuti čak četvrto kolo.

U trećem kolu je nadigrao Poljaka Lukasza Kubota sa 7:6, 7:5, 6:1, ostvario najveći uspjeh karijere i izborio dvoboj protiv Rogera Federera, svoj meč života.

Roland Garros, tenisači, drugo kolo :
Marcel Granollers (Španjolska, 20) – Malek Jaziri (Tunis) 7:6(1), 3:6, 6:1, 3:6, 7:5

Roland Garros, tenisači, treće kolo :
Tomaš Berdych (Češka, 7) – Kevin Anderson (Južna Afrika, 31) 6:4, 3:6, 6:7(4), 6:4, 6:4
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 5) – Fabio Fognini (Italija) 7:5, 6:4, 6:4
Andreas Seppi (Italija, 22) – Fernando Verdasco (Španjolska, 14) 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 6:2
David Goffin (Belgija, LL) – Lukasz Kubot (Poljska) 7:6(4), 7:5, 6:1
Stanislas Wawrinka (Švicarska, 18) – Gilles Simon (Francuska, 11) 7:5, 6:7(5), 6:7(3), 6:3, 6:2
Roger Federer (Švicarska, 3) – Nicolas Mahut (Francuska) 6:3, 4:6, 6:2, 7:5
Novak Đoković (Srbija, 1) – Nicolas Devilder (Francuska, Q) 6:1, 6:1, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!