Tenis

Stari "prijatelj" i s načetim koljenom četvrti put u sezoni zaustavio Čilića

Iz Pariza:Maja Giljanović • petak, 01.06.2012.
Stari "prijatelj" i s načetim koljenom četvrti put u sezoni zaustavio Čilića
Foto: EPA

Četvrti put u 2012. i sedmi u njihovih ukupno devet međusobnih susreta Marin Čilić morao je Juan Martinu Del Potru stisnuti ruku. Kola su za najboljeg hrvatskog igrača po zlu krenula odmah u trećem gemu prvog seta, a deveti nositelj tek je koncem drugog seta izgubio svoj prvi i pokazat će se jedini servis. Čilić je svoju šansu, dvije set-lopte, propustio u tie-breaku drugog seta i Argentinac je kroz bol u lijevom koljenu na koncu s 6:3, 7:6, 6:1 izborio osminu finala.

Nakon 6:4, 6:4, 7:5 protiv Daniela Munoz-De La Nave i 7:6, 6:2, 6:3 protiv Juan Carlosa Ferrera ovog puta Marin Čilić se od Roland Garrosa oprostio porazom u tri seta. Polufinalist prije tri godine i deveti igrač svijeta Juan Martin Del Potro i na 24. mjestu najbolji hrvatski tenisač stari su "prijatelji": u posljednje tri godine s ovim pariškim odigrali su devet susreta, a vaga uvjerljivo preteže na stranu pet dana starijeg Argentinca.

Da stvar bude gora susret trećeg kola Roland Garrosa bio im je četvrti u 2012., a Čilić ni četvrti put ne da nije pobijedio nego nije uzeo ni set. Ovogodišnja priča počela je na Mastersu u Miamiju (3:6, 6:7), nastavila se u prvom kolu Davis Cupa na gostovanju Hrvatske u Argentini (1:6, 2:6, 1:6) i na Mastersu i u Madridu (2:6, 4:6), a priča u Parizu završila je za dva sata i pet minuta.

Po Čilića je sve naopako pošlo gotovo na samom početku, u prvom je gemu izvukao 0:30, ali sam je sebi "pucao u nogu" u trećem gemu kad je na 30:30 napravio dvostruku pogrešku i Del Potru odškrinuo vrata breaka. Argentinac ih je širom otvorio i s 2:1 preuzeo inicijativu u meču. U kakvom je bio raspoloženju, najbolje ilustrira poen u osmom gemu, Čilićeva lopta išla mu je direktno u tijelo, a on je štiteći prsa samo postavio reket ispred sebe i zaradio poen. Čiliću je malo toga polazilo za rukom, osvojio je 57 % poena nakon prvog i 54 % nakon drugog servisa, napravio četiri izravna poena manje i sedam neprisiljenih pogrešaka više, nije osigurao nijednu break-loptu, a svoj je servis izgubio i u devetom gemu i nakon samo 36 minuta našao se u zaostatku (3:6).

Drugi set činio se izgubljenim kad je Del Potro u šestom gemu poveo 4:2, ali na servisu za set popustio je stisak. Čilić se vratio u igru, a nakon što je kod rezultata 5:6 spasio šest set-lopti u tie-breaku se našao u izvrsnoj prilici. Grimasa Del Potra zbog bolova u bandažirano lijevom koljenu postajala je sve izraženija, prokockao je vodstvo od 3:0 i 4:1 i Čilić je s pet poena uzastopce došao do dvije set-lopte. Obje su, međutim, otišle u nepovrat, a nakon što je propustio još jednu na 7:6 osmu set-loptu pretvorio je u vodstvo od 2:0 u setovima. Set dug gotovo sat i pol na kraju je otišao igraču s manje osvojenih poena, ali uzalud Čiliću i sedam izravnih poena više i jedna neprisiljena pogreška manje, Del Potro je s 9:7 stigao još jedan set bliže osmini finala.

Treći set Del Potro je prelomio breakom u trećem gemu i slomio Čilićev otpor. Marin je u petom gemu spasio jednu break-loptu za dvostruki brejk, ali nikako skraćena kratka lopta na drugoj odvela je set i meč posve izvan njegovog domašaja (1:4). Del Potro je nanizao i sljedeća dva gema i nakon ukupno dva sata i 32 minute izborio osminu finala protiv sedmog nositelja Tomaša Berdycha.

Roland Garros, 3. kolo:
ČILIĆ (Hrvatska, 21) – Del Potro (Argentina, 9) 3:6, 6:7(7), 1:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 12:42
    A ništa, izgubio je od čisto boljeg tenisača i to je to.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 21:39
    Petra Martić bi ga dobila 3-0 u setovima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 21:36
    ma covjeku nije mjesto igrat grand slamove bez kvalifikacija a kamo ga svrstavat medu prvih 10 kad pobijedi u nekom 1.kolu nekog 100-tog na svijetu,
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 21:31
    "U trećem setu osjetio sam da imam šansu, on se sve teže kretao i vidjelo se da je u priličnim problemima. Ali nisam želio žuriti, biti brzoplet i forsirati, a on je sve više skraćivao izmjene. Evo ti pa citaj teoreticaru zavjere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 21:29
    Sad nek krene sa TGV-om put Monte Carla. Na para olimpijskim igrama Čiliću bi bilo upitno 2 kolo.
    Obrisan korisnik