Tenis

Bajka Petre Martić završila u osmini finala

Iz Pariza:Maja Giljanović • nedjelja, 03.06.2012.
Bajka Petre Martić završila u osmini finala
Foto: EPA

Najljepša priča karijere najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić završila je u osmini finala Roland Garrosa. Michaelli Krajicek, Marion Bartoli i Anabel Medina Garrigues nije uspjelo, ali 10. igračica svijeta Angelique Kerber oduprla se igri 21-godišnjakinje i prvi put u njihovom trećem međusobnom susretu teren napustila s osmijehom na licu.

Dok nije stigla na ovogodišnji Roland Garros Petra Martić je u susretima protiv Top 10 igračica svih osam puta izasla poražena, ali nakon što je u drugom kolu protiv osme tenisačice svijeta Marion Bartoli skinula svoj prvi veliki skalp, više ni Angelique Kerber, usprkos činjenici da je Njemica u 2012. osvojila dvije titule (Kopenhagen, Pariz), igrala još četiri polufinala i jedno četvrtfinale, nije izgledala nepremostivom preprekom. Tim prije što je najbolja hrvatska igračica protiv 10. tenisačice svijeta dosad igrala dvaput i oba puta, u Portorožu (7:5, 6:2) prije četiri godine i na Challengeru u Sofiji (5:7, 6:3, 6:2) prije tri godine, pobijedila.

Ovog puta, međutim, godinu dana starija Kerber pronašla je dobitničku formulu i izbjegla sudbinu Michaelle Krajicek, Bartoli i Anabel Medina Garrigues. Od početka nije mirisalo na dobro: Kerber je svoj servis zadržala s autoritetom, a Martić je na svom neprisiljenom pogreškom poklekla na petoj break-lopti. Vrlo brzo, međutim, Petra se opustila, vratila izgubljeno, svoj idući gem osvojila, a zamalo je nanizala i treći samo da je barem prebacila mrežu. Ovako je returnom posred mreže dopustila da se Kerber izvuče iz škripca, spasi break-loptu i vrati u vodstvo (3:2).

Vrijeme u Parizu noćas se drastično promijenilo i dojam je da se u novim uvjetima, prilično snažnom vjetru na Suzanne Lenglenu i temperaturi gotovo i 15 stupnjeva nižoj od jučerašnje, slabije snašla Martić. U šestom gemu napravila je već četvrtu dvostruku pogrešku, ali bijes koji je iskalila bacanjem reketa izgleda joj je pomogao, spasila je tri break-lopte i poravnala na 3:3. Bapske priče obično kažu da tko osvoji sedmi gem osvaja i set, a da bi se mit mogao i ostvariti, Kerber je dala naslutiti osvajanjem svog servisa bez izgubljenog poena. Martić joj nije uspjela parirati, izgubila je i svoj drugi servis i to s dvostrukom servisom pogreškom i povratka više nije bilo. Stigla je na Njemičin servis do dva poena, ali prvu set-loptu na 40:30 Kerber je odmah pretvorila i u set (6:3).

Vodstvo je jednako lako moglo otići i na drugu stranu samo da je Petra bila mirna kao prije dva dana protiv Medina Garrigues ili da je barem za nijansu uspjela zatomiti nervozu koja ju je naočigled držala od prve lopte. Ovako je imala 53 posto prvog servisa, osvojila samo 20 posto poena nakon drugog servisa i napravila nedopustivo visok broj neprisiljenih pogrešaka, 24 u odnosu na samo sedam Kerber. Nije pomoglo ni 17 izravnih poena, gotovo dvostruko više nego ih je zabila Kerber, Njemica je nakon 44 minute igre osigurala prvi set.

I drugi set počeo je najgori mogući način, sedmom dvostrukom poklonila je Kerber break-loptu. Spasila se u tom trenutku, ali na drugoj je kapitulirala i 10. igračica svijeta učvrstila je kontrolu nad susretom. Vodila je Kerber 3:1 i 4:2, ali Petra oružje nije željela položiti samo tako, vratila se u igru u osmom gemu, poravnala na 4:4, a s trećim gemom u nizu rezultat za nepunih 10 minuta okrenula na 5:4.

Na 5:5, međutim, stari demoni su se vratili, prvi servis Martić pao je ispod 40 posto i devetom dvostrukom pogreškom odškrinula je Kerber vrata novog breaka. Na 30:30 napravila je još i neprisiljenu pogrešku i Kerber takav poklon nije propustila iskoristiti. Izborila je šansu da pokaže da je naučila lekciju iz prethodnog pokušaja i svojim servisom privede susret kraju i tako je i bilo, Martić se borila kao lavica i spasila dvije meč-lopte, ali na trećoj Kerber je izborila svoje prvo četvrtfinale Roland Garrosa i nakon prošlogodišnjeg polufinala US Opena drugog u karijeri.

Kerber je nakon Anna-Lene Gronefeld 2006. i Andree Petkovic lani treća Njemica u četvrtfinalu Roland Garrosa u posljednjih 12 godina, pobijedila je u dva seta, ali uz svesrdnu Petrinu pomoć. Samo 50 posto prvog servisa, 31 posto poena osvojenih nakon drugog servisa, devet dvostrukih i 44 neprisiljenih pogrešaka, govore same za sebe.

Roland Garros, osmina finala:
MARTIĆ (Hrvatska) - Kerber (Njemacka, 10) 3:6, 5:7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 12:30
    steta za maria ancica on je veliki talent bio,i bio je jak u glavi,a servis je imo dest puta jaci od cilica i nije ga dvaput u setu izgubio nikad za razliku od ZBUNJENOG kojem neki munoz u svakom setu mazne servis kad se sjeti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 19:46
    Od ancica na wimbledonu protiv roddicka nasi igraci mi nisu budili emocije...cilic nema emocije i ne zna kad treba sta napravit...ko i walcott ( capello ga zato nije zvao na SP-uvijek doda/puca kad ne treba)...old school petre martic daje nade, jer to je tehnikica i ona moze fizicki i rutinom samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 19:35
    sarapova ide do kraja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 17:34
    Znam da nas Marin sve nervira svojom igrom već duže vrijeme, ali nije mu još ni 24, dvije godine i kusur je stariji od Martićke ali je ostvario više nego respektabilne rezultate do sada. Tako da se malo pretjeruje sa ponižavanjem Marina, u njenim godinama on je igrao polufinale Australije i bio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • emilio2103.06.2012. u 17:19
    nema veze, bit će još prilika. Petra ti si za mene pobjednica ovog Roland Garrosa. Kerber može daleko dogurat.
    emilio21