Nogomet

Bilić: "Kada poletimo, to je eksplozija! Možete reći da sam lud, ali možemo do kraja"

Josip Tolić • četvrtak, 07.06.2012.
Bilić: "Kada poletimo, to je eksplozija! Možete reći da sam lud, ali možemo do kraja"
Foto: Kristijan Komarica

Prije početka Europskog nogometnog prvenstva, hrvatski izbornik Slaven Bilić dao je intervju u kojem je govorio o dometima Kockastih u Poljskoj i Ukrajini, utakmici protiv Irske, Giovanniju Trapattoniju, Luki Modriću te svojim trenerskim stavovima.

Samo četiri dana prije prve utakmice na Europskom prvenstvu protiv Irske, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić u jednom je dužem intervjuu komentirao šanse Kockastih na smotri te svoje trenerske zamisli. Mnogima je ostala u sjećanju njegova izjava da bi Hrvatska mogla otići do kraja.

"Možete me nazvati luđakom, no samo mislim da sam realan. Ima momčadi koje su jače od nas na papiru, kao i onih koje su slabije, opet na papiru. U proteklih pet godina bili smo među najboljih deset reprezentacija svijeta prema renkingu Fife ili vrlo blizu toga."

O irskom izborniku Giovanniju Trapattoniju: "On je gospodin nogometa. Fasciniran sam njegovom karijerom i, kada bih mogao postići polovicu od toga što je njemu uspjelo, bio bi to ogroman uspjeh. Najimpresivnije kod njega mi je što si čak i nakon toliko godina nikad nije dopustio opuštanje. Samo su prave veličine takve."

"Snaga je ove momčadi u zajedništvu. Volim svoje igrače, no samo je nekoliko njih svjetske klase. No kad smo zajedno, često se dogode klikovi i postajemo mnogo jači nego samo zbroj naših individualnih kvaliteta", nastavio je Splićanin o snazi izabrane vrste Hrvatske.

Istaknuo je kako nije nemoguće doći do završnog susreta. "Samo je pet susreta do finala. Ako budemo išli jedan po jedan, s pravim planom i motivacijom, zaista bismo mogli otići do kraja. Govorim to jer kada poletimo, to je eksplozija!"

Najvažnija od svih utakmica vjerojatno je ona prva, protiv Irske u nedjelju. "Bit će to zahtjevan, prokleto težak susret, mogu vam to jamčiti. Proučavao sam sve njihove susrete i obrambena disciplina im je čudesna. Bit će zaista teško doći u pozicije jedan na jedan. Morat ćemo trčati više od njih, ostati kompaktni, boriti se za svaku izgubljenu loptu i biti dosta strpljivi."

O Luki Modriću: "Svi igrači moraju dati sve od sebe ako želimo doživjeti uspjeh, no očito svi očekuju najviše od Luke. On diktira našu igru i čini druge boljima svojim ritmom i dodavanjima. Isto to čini i u Tottenhamu - ako igra dobro, i momčad igra dobro."

Na pitanje slaže li se s tvrdnjom da kao nogometni trener stavlja veći naglasak na individualne upute nego formaciju, hrvatski izbornik kaže: "Moje je mišljenje da formacije polako izumiru i veliki će broj stručnjaka to potvrditi. Sve je teže postalo označiti kretnju igrača prema lopti samo označavajući broj svakoj liniji. Tečnost je mnogo važnija. Želite da vaša momčad ostane kompaktna, a njene linije blizu jedna drugoj, tako da se mogu 'prelijevati'".

"Nikad neću podcijeniti vrijednost individualizma i inspiracije, no bez čvrstog sustava, improvizacija je samo anarhija. I anarhija nekad zna dovesti do rezultata, no ne može biti dugoročno rješenje", zaključio je Nane.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 15:55
    Sretno-dabogda poletjeli
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 15:26
    Šta nije nekidan izjavio da uz dozu sreće možemo prijeći skupinu. Ma teoretski svi mogu do kraja, i Ševčenko se tomu nada. Slavene optimizam je dobro gajiti, ali nisi realan ni mudar kad to najavljuješ. Više dijela, manje ovakvih bombastičnih izjava, ne glumi Ćiru. Pobrinimo se da budemo u turskom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis07.06.2012. u 14:48
    ljestvica mzns-e nije "samo papir", imas poziciju po igranim utakmicama i osvojenim bodovima u dvobojima, po tome se dodjeljuje pozicija.
    cameosis
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 14:25
    puko je
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 13:38
    ''Možete me nazvati luđakom.'' -Ok, lud si:) šala naravno, generalno nije loše vjerovati u najbolji ishod ali može li to malo diskretnije da drugi ne čuju yebote? Zar je potrebno ionako napaljene Irce dodatno naložit? ''Ima ekipa koje su jače od nas na papiru..'' .. ''Mi smo godinama među 10 po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik