Tenis

Đoković se pridružio Nadalu u povijesnom nedjeljnom finalu

Tea Lokas • petak, 08.06.2012.
Đoković se pridružio Nadalu u povijesnom nedjeljnom finalu
Foto: EPA

U svom 26. međusobnom okršaju, prvi i treći igrač svijeta Novak Đoković i Roger Federer pružili su gledateljima tenisku poslasticu. Propuštene prilike Federera, dramatičan drugi set i rutinski treći, sažetak je meča iz kojeg je najbolji svjetski tenisač izišao kao pobjednik...

Uvod je donio vodstvo Švicarca koji je agresivnom igrom pokušao nametnuti svoj ritam od starta. No, njegov break za 3:2 nije dugo održan na životu; Đoković je već u sljedećem gemu izjednačio na 3:3 te napravio prvi korak k slavljeničkom prvom setu. Drugi ključan trenutak prvog seta dogodio se pri rezultatu 5:4, kada je na servisu Federera srpski tenisač došao do breaka koji mu je na konto upisao 1-0 u setovima. Švicarac je u najvažnijem trenutku, nakon 34 minute igre, loptu forhendom izbacio u out.

"Osjećao sam se super uoči meča, no naletio sam na suparnika koji je danas jednostavno bio bolji. Boli me što sam izgubio prva dva seta. U trećem nisam uspio odigrati dobar gem, ni retern, a kad protiv Novaka gubite 2-0 u setovima to je potpuno drukčiji meč. Ovdje imam sjajnu podršku i žao mi je što nisam mogao ostvariti bolji rezultat. Mislim da će u finalu veći pritisak biti na Đokoviću jer je on u situaciji da osvoji četvrti uzastopni Grand Slam, što je teže." - Roger Federer

Drugi set bio je dramatičan, a u njemu je Federer propustio iskoristiti nekoliko važnih prilika za poravnanje rezultata. Čak sedam breakova od 11 prilika za oduzimanje servisa priuštio je ovaj dvojac gledateljima na glavnom terenu Philippe Chatriera.

Federer je ponovno krenuo agresivno, otišavši dva koraka ispred prvog tenisača na svijetu (3:0) te je naoko došao u idealnu situaciju da produlji ovaj polufinalni okršaj. Međutim, Đoković vraća prvo jedan servis zaostatka, a nakon što Federer propušta još jednom napraviti dvostruki break, Nole potpuno poravnava situaciju (4:4).

Kraj drugog seta vjerojatno je bio i rasplet meča, obzirom da je Roger Federer primio još jedan udarac nakon što je izborio servis za 1-1 (5:4). Naime, Đoković se po tko zna koji put vratio (5:5) te rutinski odservirao do 6:5, nakon čega švicarski Maestro gubi kontrolu i ispušta iz ruku ono što je moglo biti šansa za preokret. Iznova je forhend otišao u veliki out.

Ono što je preostalo Đokoviću bilo je da mirne glave okonča susret protiv već rastresenog protivnika, što je i učinio. Bio je dovoljan jedan break da se ubrzo nađe na 5:3 i servisu koji ga je odveo u prvo finale Roland Garrosa u karijeri.

Trijumf na jedinom Grand Slam turniru koji mu nedostaje u kolekciji Novak Đoković tražit će protiv Španjolca Rafaela Nadala, šesterostrukog pobjednika u Parizu. Trenutni omjer između Đokovića i Nadala je 18-14 u korist Španjolca, no to ne bi bio toliki problem za prvog na svijetu da Rafa ne igra najdominantniji Roland Garros u karijeri. Nadal je izgubio samo 35 gemova u šest mečeva te na terenu do polufinala proveo tek 10 sati i 36 minuta. Novak je do iste faze došao za četiri sata više, no u nedjelju u 15 sati igra se novi meč, onaj koji će, na koju god stranu otišao, biti povijesni.

Hoće li to biti Đokovićev podvig od četiri uzastopno osvojena Grand Slama ili Nadalov rekordni sedmi Roland Garros?

Đoković je ususret finalu izjavio: "Puno toga je na stolu. Imam zlatnu priliku ispisati povijest i to me motivira, inspirira. Znam da ću morati biti konzistentan na jako visokom nivou ako želim pobijediti u meču na tri dobivena seta. Danas sam odigrao svoj najbolji meč u ova dva tjedna i to mi daje samopouzdanje uoči finala."

Roland Garros, polufinale:
Novak Đoković (Srbija, 1) - Roger Federer (Švicarska, 3) 6:4, 7:5, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 22:49
    Od kako postoji ovaj sport,nijedan igrac nije osvojio 4 grand slam-a za redom. Jel sad kuzis ili treba jos da ti se uprosti da bi shvatio??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 14:00
    biti ce sjajan meč ali mislim da nadal u ovakvom izdanju bez obzira što je sve djokovic u stanju okrenuti će pobjediti! i btw ne kužim izjavu federera da je veći pritisak na djokovicu jer je teže osvojiti 4 zaredom nego 7 u zadnjih 8 godina??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 12:36
    Nazalost najavu ovog meca smo vidjeli u Rimu ove godine i tamo se vidjelo da Fedex jednostavno nece moc ozbiljnije zaprijetit Noletu-bar u ovom trenutku i to na zemlji!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 10:47
    Žao mi Rogera, ali stvarno je blijedo odigrao, ni blizu dovoljno za proći Đokovića! S druge strane Nadal nikad bolje u životu na zemlji nije igrao, ove njegove prezentacije protiv Monaca, Ferrera graniče sa teniskom perfekcijom. Ako Đoković uzme set to bi mu bilo ravno naslovu, ali opet lopta je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 09:39
    X fileki, zaboravljas da je Federer vec decec u godinama, a Novak u najboljim. On je legenda i nebu zamrzil tenis dok Djoko ne dodje do njegovog broja GS što ce biti iznimno tesko...Federr da gubi 6:0 6:0 6:0 zasluzuje uvijek respekt jer je jedan od najvecih, a po umjetnostiu na terenu najveci....
    Obrisan korisnik