Tenis

Odluka o pobjedniku Roland Garrosa odgođena za ponedjeljak

Vedran Babić • nedjelja, 10.06.2012.
Odluka o pobjedniku Roland Garrosa odgođena za ponedjeljak
Foto: EPA

Dugo iščekivano finale Roland Garrosa između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića svoj završetak doživjet će u ponedjeljak. Kiša, koja je prijetila tijekom cijelog dana, prekinula je meč dva puta. Prvi prekid nije trajao dugo, no poslije drugog igrači se više nisu vraćali na teren Philippe Chatriera...

Tko će oboriti svoj rekord i ući u povijest, Rafael Nadal ili Novak Đoković? Odgovor na to pitanje bit će poznat u ponedjeljak.

Nadal je osvojio prva dva seta 6:4 i 6:3, Đoković treći 6:2 te je u četvrtom vodio 2:1 s breakom kada je susret prekinut zbog kiše i skliskog terena. Tijekom cijelog meča neprestano je padala kišica pa su svi jednim okom gledali nebo.

Nadal je imao sve u rukama. Vodio je 2:0 u setovima i 2:0 u trećem setu, a onda je Đoković osvojio osam od sljedećih devet gemova i potpuno zakomplicirao i otvorio meč, koji će biti nastavljen u ponedjeljak u 13 sati, priopćili su organizatori.

Podsjetimo, Nadal traži svoj rekordni sedmi naslov na Roland Garrosu, čime bi pretekao legendarnog Šveđanina Björna Borga i njegovih šest titula, a Đoković želi postati vlasnikom svih četiriju Grand Slam naslova u istom trenutku i tako postati tek drugim čovjekom u Open eri kojemu je to uspjelo (Rod Laver 1969.).

Četvrto je ovo uzastopno Grand Slam finale između Đokovića i Nadala. Srpski tenisač slavio je u sva tri (Wimbledon 2011., US Open 2011., Australian Open 2012.).

U međusobnim dvobojima Nadal vodi 18-14 (11-2 na zemlji), a još važnije za njega, ove sezone pobijedio je u oba susreta na zemlji (Monte Carlo, Rim).

U protekla dva tjedna Nadal u Parizu nije izgubio niti jedan set. Dapače, izgubio je ukupno samo 35 gemova u šest mečeva i samo jedan svoj servis gem.

Kronologija

Dosadašnji tijek meča bio je sličan gotovo svim prethodnima između ove dvojice, pogotovo na zemljanoj podlozi. Prevladavale su duge i nerijetko iscrpljujuće izmjene, koje nisu uvijek bile kvalitetne. Ipak su obojica u lovu na povijest i bilo je trenutaka u kojima su obojica bili nervozni.

U prvih 15-20 minuta meča Nadal je dominirao. Bio je raspucan, a Đoković puno nervozniji te je puno griješio. S dva rana breaka Nadal je poveo 3:0 i potom na svom servisu imao 40-30 i zicer na forhendu. Da je taj udarac Španjolac pogodio, set bi vrlo vjerojatno bio vrlo brzo riješen, no umjesto toga promašio je i, pokazalo se kasnije, vratio Đokovića u igru. Napravio je još dvije pogreške i Đoković je smanjio na 3:1. Još važnije za srpskog tenisača, ušao je u meč i opustio se.

Đokovićev fair play

Sredinom drugog seta Đoković je napravio hvale vrijedan potez nakon što se pri njegovu vodstvu 3:2 i 15-0 na Nadalovu servisu dogodio jedan sporni trenutak. Đokovićev udarac završio je naizgled izvan granica terena, linijski sudac viknuo je "aut" i Đoković je stao igrati, no Nadal je, praktički i prije uzvika (jer je stajao jako blizu osnovnoj liniji), odigrao forhend paralelu koju Đoković nikako ne bi mogao stići. Sudac u stolcu Damien Dumusois dotrčao je do traga loptice i rekao da je ona dobra te da će se poen ponoviti. Nadal se nije slagao s tom odlukom, a Đoković je kazao sucu u stolcu kako nema potrebe za ponavljanjem poena. Na taj način primirio je strasti i povukao pametan i nadasve korektan, sportski potez.

Počeo je manje griješiti i kažnjavati sve kraće Nadalove lopte. Španjolac je uz to i počeo slabije servirati i Đoković je izjednačio na 3:3. No, njegov povratak bio je kratka vijeka. Novi niz Đokovićevih pogrešaka Nadalu je otvorio put do još jednog breaka i vodstva 4:3. Ovu prednost svjetski broj dva nije propustio te je sa 6:4 osvojio prvi set.

I otvaranje drugog seta pripalo je Nadalu. Svojom čvrstinom Španjolac je uspio "isprovocirati" pogreške s Đokovićeva reketa, a uz to je srpski tenisač na break lopti u prvom gemu odservirao dvostruku pogrešku. Nadal je potvrdio break i poveo 2:0 nakon što je spasio break loptu. U četvrtom gemu Nadal je loše servirao i Đoković je to iskoristio. Izborio se za dvije break lopte kod 15-40 i odmah realizirao prvu prekrasnim forhend lobom. Rezultat je ponovno bio poravnat, 2:2.

No baš kao i u prvom setu, Đokovićev povratak nije trajao dugo. U sedmom gemu Nadal je napravio još jedan break i nedugo zatim poveo 5:3. Tada je susret zbog kiše bio prekinut na gotovo pola sata. Po povratku na teren, ništa se nije promijenilo. Nadal je osvojio prvi gem na servisu Đokovića, a s njime i set - 6:3.

Rafa je i na startu trećeg seta napravio break i poveo 2:0. Đokovićev govor tijela nije bio nimalo ohrabrujuć, no ono što je uslijedilo bilo je potpuno suprotno. Đoković je počeo "puštati" ruku i igrati svoj najbolji tenis. Uzvratio je s dva breaka i nanizao četiri gema za vodstvo 4:2.

Beograđanin je sveo svoje pogreške na minimum i destabilizirao Nadala, koji je postajao sve nesigurniji. Kao rezultat toga došao je i treći uzastopni break srpskog tenisača za 5:2. Bez većih problema Đoković je odservirao za 6:2 i odlazak u četvrti set, nešto što se pola sata ranije nije činilo tako izglednim. Bio je to tek 14. izgubljeni set Nadala u njegovu 53. meču na Roland Garrosu i tek treći put u kojemu je u jednom setu osvojio dva gema ili manje.

Đokovićev niz uzastopnih gemova nastavio se i u početku četvrtog seta kada je osvojio prva dva gema. Nadal više nije prikrivao svoje frustracije te je sve učestalije pogledavao prema sucu u stolcu Dumusoisu i supervizoru Franssonu ne bi li pokušao "isposlovati" prekid zbog kišice koja je neumoljivo padala već nekoliko sati i zbog koje je teren postajao sve skliskiji. U svom naumu je i uspio. Zadržao je svoj servis gem i smanjio na 2:1 kada je Fransson ušetao na teren i prekinuo meč.

Roland Garros, finale (M):
Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Novak Đoković (Srbija, 1) 6:4, 6:3, 2:6, 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 14:34
    @Zoki1508 cudan si tip nema sta ako cemo tako da je Rafa trebao izgubit 3:0 sta je onda s Djokovicem kad je gubio 3:0 u prvom setu da je Rafa dobivao svoje gemove bilo bi 6:1,a to da se desilo rafa bi ga pomeo ako cemo tako ali kako kaze nas narod da je babi k.... nebi bila baba ovaj mec je bio kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gangrena11.06.2012. u 14:33
    pa zato što srbi  dolaze ovdje na ovaj forum i provociraju i uz to još pišu takve gluposti da je to strašno, nisu vidjeli teniski meč prije djokovića, uvjeti su bili neregularni, točka, da nije  padala kiša,što se i pokazalo danas nadal  bi... [više na forumu]
    gangrena
  • gerrard11.06.2012. u 14:25
    vicentecalderon...jebo te nacionalizam..ja sam isto navijo za rafo, al čemu ovo srbići, i te glupe fore?!
    gerrard
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 14:11
    Srbići i domaći jugovići patite, RAFA el campeon.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 14:06
    da ipak je teško bilo vratiti 0:2. Čestitke Nadalu. Đokoviću želim više sreće drugi put. Definitivno je trenutno jedini koji ima Nadala u Parizu.
    Obrisan korisnik