Tenis

Rafael Nadal sedmim naslovom na Roland Garrosu prestigao Björna Borga

Vedran Babić • ponedjeljak, 11.06.2012.
Rafael Nadal sedmim naslovom na Roland Garrosu prestigao Björna Borga
Foto: EPA

Čudesni Španjolac Rafael Nadal i dalje je vladar pariške zemlje. U nastavku jučer prekinutog finala Nadal je u četvrtom setu protiv Novaka Đokovića nadoknadio break zaostatka i sa 7:5 osvojio svoj rekordni sedmi Roland Garros te na taj način prestigao legendarnog Šveđanina Björna Borga...

Utrka za ulazak u povijest pripala je Rafaelu Nadalu. U finalu Roland Garrosa Španjolac je sa 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 pobijedio Novaka Đokovića i tako postao prvi tenisač koji je osvojio sedam naslova na Roland Garrosu. Björn Borg ima šest takvih titula uz svoje ime.

Đoković je tražio četvrti uzastopni Grand Slam nakon Wimbledona i US Opena prošle godine te Australian Opena ove godine, čime bi postao prvi tenisač nakon Roda Lavera u Open eri kojemu je to pošlo za rukom.

Meč je u nedjelju nešto prije 19 sati bio prekinut zbog kiše pri rezultatu 6:4, 6:3, 2:6, 1:2 za Nadala. U četvrtom setu Đoković je imao break, no izgubio ga je odmah u prvim minutama nastavka meča u ponedjeljak.

Nadal je u nastavku meča bio čak i pasivniji nego u nedjelju, no uspio je zadržati svaki svoj servis gem. Đoković je i dalje bio agresivniji, a najbliži novom breaku bio je kod 5:5 na 30-30. Iz te situacije Nadal se izvukao i onda u idućem gemu napravio pobjedonosni break. Na meč lopti kod 30-40 Đoković je odservirao dvostruku pogrešku.

Šteta je što je jedan ovakav meč, odigran u krajnje dramatičnim okolnostima tijekom ova dva dana, završen baš na taj način. Meč je trajao tri sata i 49 minuta.

26-godišnjem Nadalu ovo je 11. Grand Slam naslov i 50. ukupno (36. na zemlji). U međusobnom omjeru s Đokovićem sada vodi 19-14 (12-2 na zemlji), a ove sezone dobio je sva tri susreta na zemlji i tako mu na najbolji mogući način uzvratio za dva lanjska poraza u Rimu i Madridu.

Đoković je ostao na pet Grand Slam naslova iz osam finala te ukupno 30 turnirskih titula. Ovo mu je bilo prvo finale na Roland Garrosu.

Roland Garros, finale (M):
Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Novak Đoković (Srbija, 1) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 18:03
    Rafi svaka čast i osvojio je 7 RG što nikom nije uspjelo. Đoković je prije sezone naveo RG kao njegov ključan turnir i sve će podredit tom turniru. Očito je da je negdje kiksao jer je na turnir došao sa rekao bi 70% prošlogodišnje forme. Sam je kriv za to. Nažalost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 16:13
    Ako mu forma bude na visini ovogodišnjeg RG-a, gdje je bio briljantan može dignut i WImbledon i Flushing. O tome da može igrat na sve 4 ne treba trošit riječi, to je dokazao nebrojeno puta. Samopozdanje mu je na visini ovim pobjedama protiv Đokovića, što je od presudne važnosti - a opet puno toga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 19:30
    Govorim o ovoj sezoni i broju 1,. Ne vidim gdje ti tu vidis problem? Ne tvrdim da Nadal nije velik igrac te ne vidim u čemu je prijepornost ove rasprave: Ako netko zeli biti najbolji na svijetu mora dominirat (Zasto bi se on meni dokazivao)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 18:52
    Lik je osvojio sva 4 grand slama, i još bi se tebi trebao dokazivati, e svašta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 17:54
    Pa o tome i raspravljamo buduci da je prosle godine u 4 GS, 3 osvojio Djokovic a 1 Nadal. Pitanje je da li Nadal moze osvojiti neki drugi osim RG (Ne kazem da ne moze, ali Djoko je veci favorit). Odnosno znali smo da je Nadal najjaci na zemlji, zanima nas kako se moze suprostaviti Djoki na drugim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik