Rukomet

Vori: "Ukoliko želiš biti olimpijski pobjednik moraš pobijediti sve protivnike"

Iz Panorame:Zvonka Keliš • nedjelja, 10.06.2012.
Vori: "Ukoliko želiš biti olimpijski pobjednik moraš pobijediti sve protivnike"
Foto: Duje Bonačić

Hrvatski rukometni reprezentativci okupili su u nedjelju poslije podne u Zagrebu kako bi započeli s pripremama za nadolazeće Olimpijske igre. Pred njima je više od mjesec dana napornog rada kako bi u Londonu pokazali sve što znaju te kako bi opravdali svoju ulogu favorita. Hrvatski dvojac na radu u njemačkom Hamburgu stoga se osvrnuo na sezonu iza njih, ali i na sve što ih sada očekuje u reprezentativnom dresu.

Netom završena sezona sada bivšem njemačkom prvaku, HSV Hamburgu, te njegovim igračima nikako nije bila dobra. Naime, nakon lošijeg starta povratka u borbu za naslov više nije bilo. Na koncu su ipak izborene kvalifikacije za natjecanje za prvaka Europe te ostanak trener Martina Schwalba zbog čega se vrijedi nadati kako će naredne sezone sve krenuti na bolje. Svoj kratak osvrt na sezonu iza njih ponudio je i hrvatski dvojac na radu u Njemačkoj koji je sada već mislima u reprezentaciji te pripremama za Olimpijske igre u Londonu.

Kvalifikacije za Ligu prvaka, ostanak Schwalba i nada u bolje sutra

Kapetan hrvatske rukometne reprezentacije te jedna od glavnih karika njemačke momčadi, Igor Vori, za početak je kazao nekoliko riječi o sezoni koja je netom završena: "Sezona u HSV-u rezultatski nije bila dobra iako smo se pred kraj malo digli te je nakon dolaska Schwalba sve krenulo na bolje, no kada je na samom startu sve krenulo nizbrdo teško je to bilo zaustaviti. Nažalost ovu smo sezonu završili bez trofeja, no ipak smo uspješno izborili četvrto mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka."

"Schwalb odlično poznaje našu ekipu te je s njome već osam, devet godina, a i s njime smo i osvojili prvenstvo prošle godine tako da se nadam da će naša suradnja s njime biti kao i prije. Znamo njegov stil treniranja i način rada tako da se veselim daljnjem radu s njime", dodao je Duvnjak.

Na kraju sezone Uprava kluba odlučila je kako će trener Schwalb koji u sezoni 2010./2011. odveo Hamburg do naslova njemačkog prvaka ostati na klupi HSV-a i u narednoj sezoni za što i sam Vori kaže kako je odličan potez: "Prema mom mišljenju ostanak Schwalba na klupi jest najbolji potez za klub s obzirom da smo u one prve dvije godine kada sam ja stigao u klub, a kada je on bio trener, igrali najbolji rukomet. Nažalost, imali smo sada i dosta problema s ozlijeđenim igračima, čak smo u jednom trenutku ostali i na četiri zdrava igrača na treningu, no što je tu je, kada se okupimo svakako trebamo stisnuti za sljedeću sezonu."

Kratak osvrt na sezonu u Hamburgu potom je ponudio i hrvatski srednji vanjski rukometaš, Domagoj Duvnjak koji se ponadao da se ovakva sezona HSV-u više neće ponoviti: "Imamo dobro ekipu tako da četvrto mjesto u Bundesligi svakako nismo očekivali. Međutim, krenuli smo u sezonu s dva poraza, ušli smo u određenu crnu rupu nakon koje je stigla i promjena trenera te je mnogo toga ovisilo o našem lošem rezultatu, no krivci smo isključivo mi igrači", kazao je za početak Duvnjak.

"Iz Hamburga su otišli braća Gille i Vugrinec, a kada počnu pripreme HSV-a sredinom srpnja nas Hrvata neće biti s ekipom tako da će se oni pripremat dok ćemo mi biti u punom pogonu za Olimpijske igre. Prvenstveno se nadam da ćemo u sljedećoj sezoni uspjeti izboriti Ligu prvaka, da ćemo ponovno biti u samom rukometnom vrhu te da ćemo ponovno igrati za naslov prvaka Njemačke", zaključio je Dule.

Duge pripreme, teška skupina i uloga favorita

"Na okupljanje je stiglo 20 igrača od kojih svi posjeduju kvalitetu te svaki od nas misli da može igrati, a trener je taj koji će na kraju odlučiti tko će putovati u London", rekao je hrvatski kapetan.

Pred Hamburgovim trojcem sada su pripreme za Olimpijske igre u Londonu, a skupina u kojoj je Hrvatska nije nimalo laka, tu su, naime, Danska, Španjolska, Mađarska, Srbija i Koreja: "Ukoliko želiš biti olimpijski pobjednik moraš sve pobijediti. Po meni je teža skupina bolja stvar jer ako prvu fazu dobro odradiš možda se do kraja mogu posložiti tzv. lakši protivnici, no to je opet druga priča budući da na OI nema lakših protivnika", kratko je kazao Vori.

Izbornik Slavko Goluža svoje je igrače okupio nešto više od mjesec dana prije samog početka Igara tako da ih očekuju mnogo reda, rada i discipline prije odlaska u London: "Za nas je više od mjesec dana priprema puno, no za nas je i tri dana trčanja i treniranja mnogo, međutim, ukoliko želimo nešto napraviti sigurno da se svi zajedno moramo dobro posložiti i napregnuti narednih dva mjeseca jer idemo na OI, a svi znamo što to znači. Bit će teško , ali uz dobar rad i atmosferu sve se može izdržati", dodao je Vori.

Francuzi potpuno koncentrirani na London

Krug favorita na Olimpijskim igrama nije se mnogo promijenio, a sam Duvnjak smatra kako će branitelj naslova, momčad Francuske, u Londonu pokazati sve što zna: "Ima šest, sedam ekipa koje na OI stvarno mogu uzeti medalju. Smatram da će Francuska igrati mnogo bolje nego u Srbiji te da će se dizati iz utakmice u utakmicu. Pričao sam i s braćom Gille, oni se svi spremaju za OI, potpuno su koncentrirani na London te su po mom mišljenju Francuzi svakako jedni od favorita."

"Naš cilj, osvajanje medalje u Srbiji, već je ostvaren tako da na Olimpijske igre idemo rasterećeni, bez pritiska da nešto moramo. Idemo u London odigrati dobro na turniru i pokušati napraviti najbolje što možemo, no pričati o medaljama je još prerano jer je sve to još dovoljno daleko. Trebamo se sada dobro spremiti, a najbitnije je i da svi budemo zdravi", zaključio je svoj dio priče kapetan reprezentacije Hrvatske, Igor Vori.

Nadovezao se potom na svog suigrača i Domagoj Duvnjak koji je morao naglasiti kako je skupina koju je Hrvatska dobila na Igrama uistinu najteža do sada: "Skupina je svakako teška, mislim da nikada težu nismo ni imali. Najbitnije je ići iz utakmice u utakmicu, dobro se pripremiti za sve protivnike te se nadam da ćemo otići zdravi u London te da do polaska neće biti ozljeda u momčadi."

Duvnjak se na koncu osvrnuo i na ono što Hrvatska može učiniti u Londonu te na njenu zasluženu ulogu favorita: "Među ekipama koje mogu konkurirati za medalje smo svakako i mi te mi stoga ne bježimo od uloge favorita. Znamo da smo jaki te da imamo odličnu ekipu te se nadam da ćemo to pokazati i na terenu u Londonu", zaključio je Duvnjak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:10
    neka im je sretno u Londonu - vjerujem da nečeju razočarati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:09
    rukometaši su nas naučili na vrijedne rezultate
    Obrisan korisnik
  • narada10811.06.2012. u 02:33
    Neka Kauboji opet krenu na Zapad, i -onako banditski - kradu zlato iz Prijestolnice Kraljice ....
    narada108