Ostali sportovi

Hrvaticama se želja nije ostvarila, Hrvati sa Srbima

Ivana Strahija • srijeda, 30.05.2012.
Hrvaticama se želja nije ostvarila, Hrvati sa Srbima

Hrvatske rukometašice će po prvi puta sudjelovati na Olimpijskim igrama ove godine, no nije im se ostvarila želja da u grupi budu s Norvežankama, kako bi ih izbjegle kao potencijalne protivnice u četvrtfinalu. Rukometaši su pak "zaglavili" u prilično teškoj skupini.

Izvlačenje grupa olimpijskog turnira u rukometu provodilo se kroz šest bubnjeva u svakoj konkurenciji. Prvo su izvučene reprezentacije iz bubnjeva 6, 5, 3, 2 i 1, a potom je Velika Britanija, u svakoj konkurenciji, izabrala grupu u kojoj želi biti.

Žene:
Bubanj 1: Norveška, Crna Gora
Bubanj 2: Španjolska, Rusija
Bubanj 3: Danska, Hrvatska
Bubanj 4: Francuska, Velika Britanija
Bubanj 5: Švedska, Brazil
Bubanj 6: Angola, Koreja

Muški:
Bubanj 1: Francuska, Španjolska
Bubanj 2: Švedska, Hrvatska
Bubanj 3: Island, Mađarska
Bubanj 4: Srbija, Velika Britanija
Bubanj 5: Danska, Argentina
Bubanj 6: Koreja, Tunis

Žene

Grupe koje su izvučene glase kod žena:
Grupa A: Velika Britanija, Crna Gora, Rusija, Hrvatska, Brazil, Angola
Grupa B: Francuska, Norveška, Španjolska, Danska, Švedska, Koreja

Hrvatice će tako za jedno od prva četiri mjesta u grupi, koja vode u četvrfinale, morati protiv potpunih autsajderica, ali i domaćica, Britanki, te Crnogorki, koje nisu sudjelovale na OI u Pekingu, no 2011. su u Brazilu bile desete, a u Danskoj i Norveškoj 2010. su zauzele šesto mjesto.

U grupi su također Ruskinje, koje s prošlih Olimpijskih igara imaju srebro, no 2010. godine na Euru osvojile su tek sedmo mjesto, a 2011. na SP su bile šeste, kao i Brazilke, koje su kao domaćice Svjetskog prvenstva bile pete, dok su u Pekingu 2008. bile devete. Angolke, koje Hrvatice pamte po meču za sedmo mjesto u Brazilu (pobjeda Hrvatske od 32:29), na posljednjim su OI bile posljednje, 12.

Muški

A kod muškaraca je situacija ovakva:
Grupa A: Velika Britanija, Francuska, Švedska, Island, Argentina, Tunis
Grupa B: Srbija, Španjolska, Hrvatska, Mađarska, Danska, Koreja

Za četvrtfinale će se Kauboji morati boriti protiv Srba, koji su kao domaćini Europskog prvenstva odvojili srebro, a godinu dana ranije su u Švedskoj bili deseti. Na Olimpijskim igrama 2008. nisu sudjelovali. Španjolska je u Pekingu 2008. godine ponijela broncu, a u utakmici za odličje svladala je Hrvatsku s 35:29. Brončani su Španjolci bili i u Švedskoj 2011., dok su u Srbiji bili četvrti, od Hrvata su meč za treće mjesto izgubili s 31:27.

All star team muški Peking

Vratar: Thierry Omeyer (Francuska)
Lijevo krilo: Gudjon Valur Sigurdsson (Island)
Lijevi vanjski: Daniel Narcisse (Francuska)
Srednji vanjski: Snorri Gudjonsson (Island)
Desni vanjski: Olafur Stefsnsson (Island)
Desno krilo: Albert Rocas (Španjolska)
Pivot: Bertrand Gille (Francuska)

Mađarska je na OI u Pekingu propustila kvalifikacije, no 2011. je u Švedskoj bila sedma, a 2012. u Srbiji osma. Danska na olimpijski turnir odlazi kao svjetski viceprvak i europski prvak, dok je u Pekingu, na prošlim Igrama, bila sedma. Koreja u London ide kao osma s prošlih Igara u Pekingu te 13. sa Svjetskog prvenstva u Malmou.

Prva utakmica u ženskoj konkurenciji bit će odigrana 28. srpnja, a u muškoj dan kasnije. Prve četiri ekipe iz svake grupe prolaze u četvrtfinale i križaju se po principu prvi iz grupe A protiv posljednjeg iz grupe B, te igraju jednu utakmicu za prolazak u polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:13
    skupine su takve kakve jesu -Sretno i curama i dečkima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 10:00
    uvijek je bolje imati jaču skupinu, jer četvrtfinale je odmah lakše, a tamo nas čeka argentina, tunis ili island, i dobro je da su danci u našoj skupini, oni su meni najveći favoriti, s ovim ždrijebom se s njima vidimo u finalu
    Obrisan korisnik
  • bubici31.05.2012. u 08:16
    Tako je! A toga nije svjesno 99% ljudi koji ''prate'' sport i 100% naših sportskih komentatora.
    bubici
  • cameosis31.05.2012. u 00:59
    mala ispravka: nije olimpijada, nego su olimpijske igre. olimpijada je razdoblje *izmedju* olimpijskih igara, dakle cetiri godine.
    cameosis
  • dajmituprijavuvecjednom31.05.2012. u 00:04
    Jel znaš koje je najvažnije  geslo Olimpijskih igara? Važno je sudjelovati.  Stoga, odbijanje nastupa bi se izravno kosilo s olimpijskim duhom. Ovo nije neko europsko, svjetsko, afričko prvenstvo, nego Olimpijada. Neka se bore, nastupaju, pa šta bude.  EDIT: u... [više na forumu]
    dajmituprijavuvecjednom