Rukomet

Rukometašice na Olimpijske igre idu bez pritiska, ali željne uspjeha

Piše:Ivana Strahija • nedjelja, 15.07.2012.
Rukometašice na Olimpijske igre idu bez pritiska, ali željne uspjeha

Ove će Olimpijske igre ostati zapamćene i po tome što je Hrvatska po prvi puta imala selekcije i u muškoj i u ženskoj kategoriji jednog ekipnog sporta, kao i po tome što je ženska rukometna reprezentacija po prvi puta uspjela dočepati se mjesta na najvećem sportskom turniru. Za Sportnet o postignutom uspjehu, ali i onome što očekuje djevojke u Londonu, govore izbornik Vladimir Canjuga, kao i Božica Palčić, legendarna hrvatska rukometna reprezentativka.

Rukometašice su ove godine u krugu onih sretnika koji će na Olimpijskim igrama nositi dres s kvadratićima. Iako im je raspored ionako prenatrpan, s kvalifikacijama, velikim turnirima i prvenstvima skoro svakog tjedna, djevojke su se s velikim zadovoljstvom odrekle slobodnog ljeta i krenule u olimpijsku avanturu. U posljednje su dvije godine rukometašice u pravom smislu riječi stasale i postale dio najboljeg svjetskog rukometa, pa se prema Olimpijskim igrama može gledati sa zadovoljstvom i nadama što boljeg plasmana.

Kvalifikacije za OI su bile sve samo ne lake. U španjolskoj Guadalajari Hrvatice su startale loše i upisale poraz protiv Nizozemki (28:29), no na sreću kasnije se ispostavilo da se radilo o prevelikom opterećenju, te je već protiv Argentine (31:21) bilo mnogo bolje, a kad je zadnjeg dana pobijeđena i Španjolska (23:22), slavlje je moglo početi.

Prije toga, Hrvatska je na Europskom prvenstvu 2010. bila deveta, na Svjetskom prvenstvu 2011. sedma, a u europskim kvalifikacijama je suvereno prokrčila sebi put do nove europske smotre bez ijednog poraza.

Same sebi nametnule cilj

Pokazalo se dakle da hrvatske rukometašice imaju problema kad su očekivanja velika, a utakmica "biti ili ne biti". Hoće li im stoga na Olimpijskim igrama biti lakše, pošto su one već ostvarile cilj, plasman u London, upitali smo izbornika Vladimira Canjugu: "Kad ostvarimo jedan cilj odmah si postavljamo novi, tako da u London idemo s ciljem ulaska u četvrtfinale. Ne smijemo ni pomisliti da do četvrtfinala nećemo doći. Opterećenje smo si dakle sami postavili, a zavaravati se ne smijemo, olimpijski turnir se sastoji od mahom izjednačenih ekipa od kojih iskaču samo Norveška po ekstra-klasi i Velika Britanija s druge strane skale."

Od svih rukometašica s kojima Canjuga raspolaže jedna je zvijezda, Andrea Penezić. Protivnice već slažu taktike prema tome da je onesposobe, često se pokušava na njoj igrati flaster… "Svakako da imamo dvije-tri akcije koje možemo odigrati kad je flaster na Penezić, no ako malo pogledamo, ni jedna reprezentacija koja je protiv nas igrala flaster na Penezić nije dobro prošla. Čak naprotiv, dobar trene, kakav se nadam da jesam, može to iskoristiti u svoju korist, jer je protivnicima sigurno teško igrati pet na pet kad mi imamo Franić, Tatari, Lovrić, pa se ja flastera uopće ne bojim", kaže izbornik.

Grupa A u koju su Hrvatice upale ždrijebom osim spomenute Velike Britanije sadrži i Crnu Goru, Rusiju, Brazil te Angolu, o čemu Canjuga kaže: "Rusija i Crna Gora svakako spadaju u vrh svjetskog rukometa, a od Brazila smo zadnji puta izgubili, k tome su Brazilke u pripremnoj utakmici pobijedile Njemice s 30:23, znači itekako su jake. Angolu smo jedva pobijedili zadnji put, pa će nam upravo te dvije prve utakmice biti najvažnije."

Kako je samopouzdanje u prošlosti bilo za rukometašice veliki problem, nisu vjerovale samima sebi i svojoj kvaliteti, plasman na Olimpijske igre sigurno je donio dozu sigurnosti. "Već se u Guadajari vidjelo da smo na tom putu samopouzdanja, vratili smo se nakon poraza od Nizozemske i dobili Španjolsku, a pokazali smo to i protiv Danske, prvo kad smo gubili 2:7 i preokrenuli rezultat, a onda i pred prepunom dvoranom u Danskoj. Dobili smo Rumunjsku u Brazilu… u posljednjih godinu dana sigurno smo dobili sedam-osam izuzetno psihološki teških utakmica."

Upravo tim utakmicama Hrvatska se premetnula u vrh svjetskog rukometa, a baš ni jedna reprezentacija sada ne može protiv hrvatskih rukometašica igrati slabije i nadati se pobjedi. "Samopouzdanje se vidi na treninzima, u razmišljanju i razgovorima. Svjesne su djevojke toga da smo u zadnjih godinu dana pobijedili sve velike reprezentacije svijeta osim Norveške i Rusije, a tim rezultatima sigurno spadamo u vrh europskog rukometa."

Zrele su i imaju šansu za medalju

Vrhu europskog rukometa pripadala je jednom i Božica Palčić, koja je s Podravkom slavne 1996. godine osvojila Ligu prvakinja. Pivotkinja koja je u Podravki provela 26 godina i upisala preko tisuću nastupa za klub te postigla preko dvije tisuće pogodaka, u hrvatskom je dresu upisala čak 135 nastupa.

2008. godine se Palčić oprostila od aktivnog igranja rukometa, a danas je direktorica Podravke Vegete i brine se za to da nove rukometašice postignu što veće uspjehe. Rado se odazvala pozivu Sportneta na razgovor o djevojkama koje idu na Olimpijske igre.

Podravka je olimpijskoj reprezentaciji dala pet igračica, a ukupno kroz godinu najbolji hrvatski klub bude bez svojih najboljih igračica nevjerojatnih 124 dana. Palčić kaže: "Sezona traje deset mjeseci, pa su najbolje igračice s nama samo šest mjeseci. Naravno da postoji mogućnost ozljeda, a nama rezultate nosi Liga prvaka. Zato se nadam da će sve ostati zdrave. Naravno, reprezentativne akcije su nužne i ne mogu se one uigrati bez toga, pa je nama svima to ujedno velika čast, ali i breme te strepnja."

"Prvo, ovo je povijesni uspjeh, a mislim da nije slučajnost da nam obje reprezentacije idu na Olimpijske igre. Želim istaknuti kako je mnogo teže kvalificirati se na Olimpijske igre negoli na samom olimpijskom turniru napraviti dobar rezultat. Mislim da su djevojke zrele, da imaju dobru šansu", njen je dojam o Canjuginoj reprezentaciji.

Jedna od najvećih zvijezda reprezentacije je bivša Podravkašica Andrea Penezić, o kojoj Palčić ima samo riječi hvale: "Andrea je klasa za sebe, bez daljnjega najbolji lijevi vanjski na svijetu. Ona može mnogo pomoći ovoj reprezentaciju i uz Mirandu je najveći pokretač reprezentacije."

Generacija u kojoj je igrala Palčić kao reprezentacija nikad nije uspjela napraviti taj iskorak iako je imala prilike. Zamoljena da usporedi te dvije reprezentacije, ondašnju i sadašnju, Plačić je rekla: "To su dva sasvim drukčija razdoblja. Onda je rukomet bio mnogo drukčiji, danas je napredniji i moderniji. Možda mi nismo imale tu kvalitetu koju djevojke imaju danas, ili pak su druge reprezentacije bile mnogo bolje, teško je reći. Ono što znam jest da danas imamo odličnu ekipu i pojedinke u njoj i da su šanse za uzimanje medalje u Londonu realne."

Palčić je također istaknula da mnoge igračice u hrvatskoj reprezentaciji imaju sada prvi i vjerojatno posljednju šansu napraviti uspjeh na Olimpijskim igrama: "To su djevojke od 28, 29, 30 godina i pitanje je koja će od njih za četiri godine više igrati rukomet. Ovo je za njih vrhunac karijere i treba ga iskoristiti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar16.07.2012. u 08:21
    Po mojem skromnom mišljenju Miranda je Niko Kovač ove reprezentacije: ponekad ima crnih rupa, ali uz kvalitetu koju ima svakako uvijek odskače svojom borbenošću i zbog toga sam uvjeren da je stvarno pokretač reprezentacije.
    Balthazar
  • perozdero15.07.2012. u 22:21
    sretno djevojke... i ovo je već više nego odlično... ako ćete i dalje igrati s veseljem, osmijehom i zadovoljstvom, ne štedeći se i ne bojeći se nikog, svjesne svojeg znanja i vrijednosti, možete još i više... sretno :)
    perozdero
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 20:01
    Naša je grupa vrlo "zanimljiva" naročito ako se sagledaju prijašnji susreti reprezentacija u našoj grupi. Angolu i Britaniju dobivamo, Brazil li-la, dakle ako cure pobijede Brazilke, a trebale bi, tada dolazimo do trija Hrvatska, Rusija, Crna Gora. Tu je zanimljivo da mi ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 19:38
    Probati uhvatiti drugo mjesto u grupi, a mi, Crna Gora i Brazil imamo svi jednake šanse za njega, a onda bi se dalo i u polufinale...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2012. u 19:19
    ..."i uz Mirandu je najveći pokretač reprezentacije". Mirinda je kočnica i to bez ABS-a.
    Obrisan korisnik